AK Parti'de 31 Mart seçimlerine yönelik hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, partilerin ileri gelenleri ile bir araya gelerek seçim sürecindeki olumlu ve olumsuz gelişmeleri ele alacak. Çanakkale’deki genel durumu ise AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider ve AK Parti MYK üyesi, eski milletvekili ve Çanakkale belediye başkan adayı Jülide İskenderoğlu’nun ileteceği belirtiliyor. Bu konuda yapılacak çalışmaların ardından değişim ile ilgili düğmeye basacak.

31 Mart Yerel Seçimleri’nde AK Parti, Türkiye genelinde büyük bir oy kaybı yaşadı. Birçok ili ilçeyi ve beldeyi kaybetti. Düşen oyları ile ilk defa Türkiye genelinde 2. Parti oldu. Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de AK Parti büyük bir oy kaybı yaşadı. Çanakkale merkezde ilk defa bu kadar az oy aldı.  AK Parti, şimdi bu büyük oy kaybının muhasebesini yapıyor. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu büyük yenilgiye sebep olan nedenler ve teşkilatlar üzerinde çalışma yapıyor. Uzun bayram tatilinde Erdoğan bu konuyu detayları ile ele aldığı Ankara kulislerinde konuşuluyor. Ankaralı gazetecilerin verdiği bilgiye göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün ve bu hafta boyunca birçok toplantı ve görüşme yaparak değerlendirme yapacağı öğrenildi.

 

“SANDIKTAN ÇIKAN MESAJLAR VE YAPTIĞIMIZ DEĞERLENDİRMELER IŞIĞINDA GEREKLİ ADIMLARI ATMAYA BAŞLIYORUZ”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün meclisteki grup toplantısında da bunun mesajlarını verdi. Milletin dışında hiç kimsenin yönlendirmesine ihtiyaçları olmadığını; partinin ilgili kurullarının her türlü detayı değerlendirdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Buradan muhalefete de ekmek çıkmaz; AK Parti üzerinden kendilerine şahsi ikbal devşirme emelleri olanlara da ekmek çıkmaz dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanların, milletvekillerinin, tüm teşkilat üyelerinin bugünden itibaren hep birlikte halkın içine gireceklerini, başları dik, öz güvenleri yüksek, umutları tam bir biçimde millete hizmeti sürdüreceklerini söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkaları ne yaparsa yapsın, biz işimize bakacağız, önümüze bakacağız, Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu nasıl gerçekleştiririz, buna bakacağız diye konuştu.

 

Menzile kilitlenmiş ok misali hedeflerimize odaklanacağız diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti Çok açık söylüyorum; bu harekette şımarıklık olamaz. Bu harekette milletten, milletin değerlerinden, milletin ahvalinden, milletin gündeminden kopma asla olmaz. Aynı zamanda bu harekette yeise, umutsuzluğa asla yer yoktur. Bu hareket, korkakların omuzlayacağı bir hareket değildir. Muhasebemizi yapar, hatalarla aramıza mesafeyi koyar, 'nerede kalmıştık' der ve kaldığımız yerden yolumuza daha güçlü bir şekilde revan oluruz. Sandıktan çıkan mesajlar ve yaptığımız değerlendirmeler ışığında gerekli adımları atmaya başlıyoruz.

 

AYHAN GİDER ve JÜLİDE İSKENDEROĞLU DA GÖRÜŞECEK

Erdoğan’ın parti genel merkezi yöneticilerinden sonra milletvekilleri ile de görüşecek. Çanakkale’de AK Parti’nin tek milletvekili Ayhan Gider olduğu için Erdoğan’ın ildeki büyük oy kaybının nedenleri ile ilgili bilgi alacağı biliniyor. Erdoğan’ın bilgi alacağı bir diğer isim ise AK Parti Çanakkale Belediye Başkan Adayı Jülide İskenderoğlu. Aynı zaman da AK Parti MKYK üyesi olan İskeneroğlu da Erdoğan ile görüşerek buradaki durumun aktaracak. İskenderoğlu aday olduğu için de burada yaşadığı sıkıntıları en iyi aktaracak kişilerden biri. İskenderoğlu’nun seçim çalışması boyunca çok yalnız bırakıldığı da biliniyor.

İL VE MERKEZ İLÇE TEŞKİLATI TOPUN AĞZINDA

AK Parti geçen seçimde en fazla oyu kaybettiği yerlerden biri de Çanakkale merkez oldu. Bir önceki yerel seçimde yüzde 36 civarında oy alan AK Parti, bu seçimde yüzde 18’lere kadar geriledi. Oyunun bu kadar düşmesinden en büyük etkenin AK Parti teşkilatları olduğu ifade ediliyor. Hem AK Parti İl Başkanlığı hem de AK Parti Merkez İlçe Başkanlığı’nın seçimde iyi çalışmadığı, adayı yalnız bıraktığı, teşkilat ve parti üyelerinin ötekileştirildiği ve vatandaşlara tepeden bakıldığı yönünde birçok sorun konuşuldu. Geçen genel seçimde 1 milletvekili kaybeden AK Parti’nin bu seçimde de oyunun çok düşmesinin ardından ilk görevden alınacak teşkilatların başında il ve merkez ilçe teşkilatı olduğu tahmin ediliyor. Bunun yanında başta Lapseki, Biga olmak üzere bir çok ilçenin de teşkilatlarının değişeceği ifade ediliyor.

PARTİNİN ÖNDEN GELENLERİ VE BÜROKRATLARIN DA GÖREVDEN ALINACAĞI KONUŞULUYOR

Erdoğan’ın yapacağı görüşmelerin ardından uygun bir zamanda değişikliklere başlayacağı ve bu değişikliğin kısa sürede yapılacağı konuşuluyor. Bundan AK Parti’ye zarar veren atanmışların da nasibini alacağı ifade ediliyor. Çanakkale’de bu konuda partiye zarar verenlerin üzerinin çizileceği çok daha fazla dillendiriliyor. Parti teşkilatının bölünmesine ve ayrıştırılmasına neden olan atanmışların da partiden uzaklaştırılacağı ifade ediliyor. Bazı kurum ve kuruluşların sorumlularının AK Partili olmasına karşın başka partilerle iş tuttuğu, seçim sürecinde başka partilerin iftar programlarına katıldığı yönündeki notların da genel merkeze ulaştırılacağı konuşuluyor. Tüm görüşmelerden sonra parti teşkilatları ve diğer alanlardaki kişilere operasyon yapılacağı bekleniyor.

Mehmet Güler