Çanakkale’nin kanayan yarası haline gelen ve olası bir depremde ilk önce yıkılma tehlikesi bulunan sosyal konutlarda kalan vatandaşların sorunu halen devam ederken, meydana gelene her depremde en fazla korkuyu onlar yaşıyor. Tokat’ta meydana gelen depremin korkusunu da yine onlar yaşadı ve dertlerine çare bulunmasını istedi.

 

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Tokat'ın yanı sıra Sivas, Yozgat, Çorum, Çankırı, Kırşehir, Amasya, Samsun ve Kayseri'de de hissedildi. Buradaki deprem gibi Türkiye’nin dört bir yanında meydana gelen her depremin korkusunu Çanakkale’deki bu site sakinleri de hissediyor.

İsmepaşa Mahallesi’nde bulunan 980 konuttan oluşan sosyal konutlardaki binalar adeta dökülüyor. Depreme dayanıksız olduğu için buradaki binaların yıkılması yıllar önce kararlaştırılmıştı. Çanakkale Belediyesi bu bölge için bir proje hazırladı. Hazırlanan ve beğenilen proje bir türlü hayata geçirilemeyince buradaki binalar da zaman içinde daha çok dökülmeye başlandı. Her depremde adeta yürekleri ağızlarına gelen vatandaşlar, Tokat’ta meydana gelen deprem ile de bir kez daha korku içinde bu binalarda oturmak zorunda kaldılar. Sık sık sorunlarını dile getiren buradaki vatandaşların sesini hiç kimse duymuyor. Bir yandan depremler yaşanırken diğer yandan bu sitemin sakinleri korku içinde bu binalarda yaşamaya devam ediyor.

Kentsel dönüşümün çok yavaş işlendiği kentte hasarlı binalar bile yıkılmadı. 2014 yılında Gökçeada’da meydana gelen ve depremde Çanakkale merkez de çok etkilenmişti. Çanakkale merkezde 2 otel ve bazı binalar ağır hasar almıştı. Daha sonra bu binaların raporları değişti ve bu binalar yıkılmadı. Birçok bina hasar olmasına rağmen ne güçlendirme ne de yıkımı yapıldı. Büyük tehlike oluşturan bu binalar olası bir depremde ilk önce yıkılacak binalardan biri.

Öte yandan, Çanakkale genelinde çok sayıda fay hattı bulunuyor. Bu fayların da olası İstanbul depreminde harekete geçme ihtimali bulunuyor. Bu kadar risk altında bulunan Çanakkale’nin eksikleri Tokat’ta meydana gelen depremi de hatırlattı.

 

Bünyamin Nami Tonka