Çanakkale hem tarım hem de turizm kenti. Doğası tarihi ile öne çıkan bu kentte son zamanlarda büyükşehirlerden büyük göç aldı. Gelenler de daha çok doğa içinde yaşamak için tarım arazilerine yöneldi. Gelen talep doğrultusunda birçok tarım arazisi bu isteğe kurban ediliyor. Projelerini hayata geçirmek isteyen sanatçılar, iş insanları ve maddi durumu iyi olan vatandaşlar, Çanakkale’de alanları önce inceliyor. Beğendiği yerde hemen yer bakıyor. Köylerdeki vatandaşların yıllardır çiftçilik yaptığı tarım arazilerini ucuz fiyata kapatarak üzerine geçiriyor.

Uzun yıllardır bu şekilde oluşturulan dosyalar, bir bir İl Genel Meclisi’ne geldi. İlk başta il genel meclisine gelen hemen tüm dosyalar bir bir geçti.

Kanunen tarım arazisi ve orman alanları imara açılmıyor. Bu yasak da Ekoturizm projesi devreye sokularak delindi. Ekoturizm adı altında alınan tarım arazilerini imara açmak için dosyalar bir biri oluşturup il Genel Meclisi’ne gönderildi. İl genel meclisinin bu dosyaları bir bir meclisten geçirmesi nedeniyle, dosya sayısı hızla arttı. Şimdiye kadar İl Genel Meclisi’nden geçen dosyanın sayısı ise hesaplanamıyor. Ve her bir dosya bir tarım arazisinin imara kurban edilmesine sebep oldu.

SEÇİME DOĞRU HIZLANDI

Ekoturizm dosyalarının bu kadar çok ve hızlı geçmesinin altında geçen CHP’li ve AK Parti meclis üyelerinin imzası var. Hemen her konuda karşı karşıya gelen ve birinin evet dediği dosyaya diğerinin hayır vermesine rağmen EkoTurizm dosyalarında ise bir araya geldiler. İlk başlarda sayıları az olan Ekoturizm dosyaları, 3 yıl önce Nejat Önder’in CHP’yi satıp AK Parti’ye geçmesi ve başkan seçilmesi ile dosyalar hem arttı hem de çok daha hızlı geçmeye başladı. Şimdiye kadar meclise gelen hemen her dosya geçti. Geçen dosyaların tamamına yakını da verimli tarım arazilerinden oluşuyor. Dosyalar peş peşe meclisten geçince ilgi de arttı. Bazı meclis üyelerinin özellikle bu dosya takibi yaptığı da konuşuldu. Seçime doğru hızla artan dosyalar doğru dürüst incelenmeden geçirildi.

KOMİSYONA GERİ GÖNDERİLİYOR

Seçime doğru Ocak ayından itibaren dosya yağmuru altında meclis toplantıları yapıldı. Meclis daha çok bu dosyalarla ilgilendi. Bunun üzerine doğru dürüst incelendeden bu dosyalar meclisten geçirildi. Bunun askı sürecindeki dosyalara itiraz edildi. Yapılan itirazlar sonrasında dosyalar yeni açılan meclise geldi.  

31 Mart yerel seçimlerden sonra yeni il genel meclisi oluştu. Daha önce çoğunluk AK Parti ve MHP’deyken bu sefer çoğunluk CHP’ye geçti. CHP, 19 üyeye sahip oldu. AK Parti 12, İYİ Parti 2 ve MHP ise 1 üye çıkarabildi. Bu yüzden il genel meclis başkanlığı da CHP’ye geçmişti. Dolayısı ile komisyonlardaki çoğunluk da CHP’ye geçti. Meclise gelen dosyalar tekrar komisyonlara sevk edildi. Komisyonlarda bu rant dosyaları tekrar ele alınacak ve daha ciddi araştırılacağı konuşuluyor. Gelen dosyaların çoğunun kanuna uygun olmadığı, verimli tarım arazilerinin ranta açılacağı için bu dosyaların iptal edileceği konuşuluyor.

Mine Yel

Foto: BHA