Ekonomi

TKDK’dan Basına Tanışma Kahvaltısı

TKDK Çanakkale il Koordinasyon Vekili Cem Akşit, düzenlenen kahvaltıda basın mensuplarına IPAD-2 projesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.



Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Çanakkale il Koordinasyon Vekili Cem Akşit, düzenlenen kahvaltıda basın mensuplarına IPAD-2 projesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. TKDK Çanakkale İl Koordinasyon Vekili Cem Akşit, TKDK’nın faaliyetlerinden bahsederek, projeleri hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi. TKDK’nın kırsal kalkınmaya yatırımlarla güç verdiğini belirten Akşit, kurumun yaklaşık 5 ay önce Çanakkale’de hizmet vermeye başladığını kaydederek, “IPARD-1 kuramı kapsamında 2016 yıl sonunda yatırımları tamamladı. 2017 yılında ise IPAD-2 programıyla projeleri desteklemeye devam ediyoruz. Hibe destekleri şeklinde Çanakkale’de kırsal kalkınmaya yatırımla güç vermekteyiz” dedi.
TKDK hakkında bilgiler veren ve kurumunu tanıtan TKDK Çanakkale il Koordinasyon Vekili Cem Akşit, kurumun kentte çok fazla tanınmadığını veya yanlış tanındığını söyleyerek bu durumu düzeltmek istediklerini, bu yüzden de basınla ilişkilerinin ilerlemesi için tanışma toplantıları yaptıklarını belirtti. Vekil Akşit, “TKDK 2007 yılında kanunen kurulmuş bir kurumdur. Kurum kanununda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruşu olarak görev yapmaktadır. Türkiye’deki tüm kırsal kalkınma yatırımlarına yönelik desteklemeleri yöneten kurum olarak, ödeme ajansı mantığı ile kurulmuş kamu kurumuyuz. 42 ilde koordinatörlük olarak yapılanmamız var. Çanakkale’de bu illerden bir tanesi” diyerek TKDK hakkında bilgiler verdi.
Akşit, Avrupa Birliği iş birliği ile çalışan TKDK’nın kalkınma programı oluştururken 42 ili hedef olarak seçtiğini ve bu illerde işletmelerin kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi, ekonomik anlamda kırsal kalkınmaya katkı sağlamak için işletmelere sürdürülebilir temeli esasında hibe desteği esasında yardımda bulunduğunu söyledi. Vekil Akşit, “Çanakkale’de bu program kapsamında 2012 yılından itibaren hizmete geçtik” diyen Akşit, “IPAD-1 programında 2016da sonlandı. Şuanda 2014-2020 yıllarını kapsayan IPAD-2 uygulama dönemindeyiz” şeklinde açıklamalarda bulundu.
 
ÇEŞİTLİ ALANLARDA DESTEKLEME YAPILIYOR
Akşit, kurumun sadece belli bir alanda değil, çeşitli alanlarda destekleme yaptığını kaydederek, “Hayvancılık işletmelerinin fiziksel şartlarına destek veriyoruz. Bu işletmelerin içinde süt, et üreten şirketler ve kanatlı sektörü var. Yumurta tavukçuluğu, kaz yetiştiriciliği de bunun içine girdi. Aynı zaman da hayvancılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kesimhaneler, süt işleme tesisleri, meyve sebzeler için soğuk hava depoları, balık ürünlerinin işlenmesi gibi fabrika ölçeğinde yatırımlar da destekleniyor.” dedi.
 YATIRIMCIYA KOLAYLIK
Akşit, kurumun aynı zamanda TKDK’ya başvuran yatırımcılarabir çok konuda kolaylık sağladığını belirterek şunları söyledi; “IPAD desteklerinde tüm yatırımcılar vergilerden muaf olarak işlem yapıyorlar. Bir mal alacaklarsa KDV’ den muaf olarak işlem yapıyorlar. Normalde kamudan hibe aldığınızda aldığınız destek miktarı kadar gelir vergisi ödemeniz gerekir. Ama AB bünyesinde TKDK yatırımlarından aldığınız hibe desteklerinden gelir vergisinden muafsınız.”
‘TÜRKİYE’DE EN SIKI DENETİM MEKANİZMASI TKDK’DA’
TKDK’nın yatırımcıları denetlemede ülkenin en sıkı denetim mekanizmasına sahip kurum olduğunu dile getiren Akşit, usulsüzlük olmaması için kontrollerin sıkı bir şekilde yapıldığını kaydetti. Akşit konuşmasına şöyle devam etti; “ Yatırım şartlarımızdan biri de işletmelerin 5 yıl ayakta kalmasını, kapatılmamasını, satılmamasını istiyoruz. Denetlemesini de biz yapıyoruz. Her yıl hangi zamanlarda kontrol yapacağımızı belirliyoruz. Bu hesaplamalar doğrultusunda işletmelere denetleme yapıyoruz. Bu 5 yıl içerisinde en az bir ve daha fazla kez kontrol etmiş oluyoruz. Kurumumuzun Yerinde Kontrol Birimi, sözleşme öncesi, uygulama döneminde ve bu 5 yıllık süreçte saha kontrolleri yapıyorlar. Türkiye’deki en sıkı denetim mekanizması bizde var.”
Akşit, “ İş yapıldıktan sonra hibe veriyoruz. Önden avans uygulamamız yok.  Ödemeleri banka aracılığı yapıyoruz, elden kabul etmiyoruz. Aslında izlenebilirliğini oluşturmak istiyoruz. Ödemelerimizi ise geciktirmiyoruz. İş yüküne göre bir ay ile bir buçuk ay içerisinde ödememizi gerçekleştiriyoruz” dedi.
Vatandaşların ‘torpil yapıldığı’ düşüncelerinin yanlış olduğunu söyleyen Vekil Akşit, “Çanakkale il koordinatörlüğün bir bütçesi yok. Burada biz karar vermiyoruz. Bu projelerin seçilmesi kriterler üzerinden merkezde yapılıyor. Bu yüzden burada herhangi bir imtiyaz tanınma şansı yok. Biz karışamıyoruz. Dolayısıyla iyi proje diğer 42 ildeki projelerle yarışıp, hangi sıralamadaysa ona göre değerlendirmeye tabi tutuluyor” ifadelerini kullandı.
İletişim Birimi Sorumlularından Melek Tunusluoğlu ise desteklenmeyen harcamalar için, “Bizim kurumumuzun üzerine düşen görev AB standartlarında yatırımlar oluşturmak ve bunların sürdürülebilirliğini sağlamak.  Örneğin desteklemediğimiz harcamalarda canlı hayvan var. Bunun nedeni şudur ki, bu noktada bizim kontrol noktamız hayvan refahı. Yani AB standartlarında hayvanların yaşam alanlarının, refahlarının uygun olup olmadığını kontrol ediyoruz. Bizim üzerimize düşen görev bu. Canlı hayvan desteği için diğer kurumlara görev verildi. Yatırıcılar bu kurumlara da başvurabilir” tanımlamasında bulundu.
TKDK’YA BAŞVURMAK ZOR DEĞİL
TKDK Çanakkale il Koordinasyon Vekili Cem Akşit, “Çanakkale’de TKDK ya başvurmak zor, prosedür zor, para almak zor gibi yanlış bilinenler var. Şimdi bu iş zor olsa Biga’daki yatırımcımız bize üçüncü kez gelmez.  Bayramiç’deki  uzak bir köydeki soğuk oda deposunu da biz yaptık. Biz oraya da ulaştık” dedi.

Haber: Sinem Tetik