Üniversite

Batı Trakyalı öğrencilerin tercihi ÇOMÜ

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ni (ÇOMÜ) tercih eden ve Türkçe Yeterlilik Sınavı’na girmek için ÇOMÜ’ye gelen Batı Trakyalı öğrenciler, Rektör Vekili Prof. Dr. Mirza Tokpunar’ın misafiri oldu.

Rektörlük Senato Salonunda yapılan görüşmede, Prof. Dr. Mirza Tokpunar ile birlikte Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) Müdür Yardımcısı Okutman Cumali Yaşar, Gümülcine Türk Gençler Birliği Eğitim Koordinatörü Koray Hasan da hazır bulundu.
Batı Trakyalı öğrencilerin ÇOMÜ ile ilgili merak ettikleri soruları cevaplayan Rektör Vekili Prof. Dr. Mirza Tokpunar, "Üniversitemiz 1992’de kurulmuş çeyrek asırlık bir üniversitedir. Türkiye’de diğer üniversiteler ile karşılaştırıldığında hızlı büyüyen ve gelişen ÇOMÜ’de 60 bine yakın öğrencimiz ve 800’ü öğretim üyesi olmak üzere 1600’e yakın akademisyenimiz var. Eğitim öğretim ve sosyal imkânlar anlamında öğrencilerimiz mutlu. Yapılan araştırmalarda bunu kanıtlar nitelikte. Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) raporuna göre öğrencilerin beklentilerini karşılayan 45 üniversiteden biri olarak ve 1 yılda 8 basamak birden yükselerek 18. sırada yer alıyoruz" dedi.
Yabancı uyruklu öğrenci başvurularında yüzde 100 artış oldu
Geçen sene ÇOMÜ’ye başvuran yabancı uyruklu öğrenci sayısının, 4 bin 500 civarındayken bu sene bu rakamın 9 bin civarında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tokpunar, "Yurtdışından gelecek öğrencilerimiz için özel çalışmalar yapıyoruz. Bu anlamda yabancı uyruklu öğrencilerin başvurusunda yönetimin ikinci yılında bir misli artış oldu. Bunda sonra da böyle devam edecek. Bu konuda gereken neyse üzerimize düşeni yapacağız. Türkiye’nin hem üniversite anlamında hem de diğer konular ile ilgili bütün dünyada farklı bir ağırlığı olmasını istiyoruz. O sebeple bizden olan kendini bizden bilen yurtdışında hangi devlette olursa olsun, kim olursa olsun onlara ulaşmak gibi bir çalışmayı görev biliyoruz. Özellikle şunu belirtmek isterim ki sizler ÇOMÜ’de pozitif ayrımcılığa sahipsiniz. YÖK’ten özel izin ile sadece Batı Trakya’ya özel kontenjanımız var. Üniversitemizi tercih eder ve bizlerle birlikte ilerlemek isterseniz bu bizim için bir kıvanç olur. Yönetim olarak Batı Trakya’ya elimizden gelen her türlü desteği vermek için biz hazırız’’ diye konuştu.
Yabancı uyruklu öğrenci olarak eğitimini ÇOMÜ’de tamamlayan Gümülcine Türk Gençler Birliği Eğitim Koordinatörü Koray Hasan, "Trakya’daki okullarda rehber öğretmen olmadığı için çeşitli sıkıntılar yaşıyorduk. Bu yıl ÇOMÜ Batı Trakya öğrencileri için rehberlik çalışmalarını başlattı. Çok yüksek bir ücretle yapılan meslek seçim envanteri projesini ÇOMÜ, Batı Trakyalı öğrencilere ücretsiz sundu’’ ifadelerine yer verdi.