İlçe - Belde

Müftülere resmi nikah kıyma yetkisine tepki

Lapseki Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları müftülüklere resmi nikah kıyma yetkisi veren kanun tasarısının yeniden gündeme alınmasına tepki gösterdi.

 Lapseki Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları müftülüklere resmi nikah kıyma yetkisi veren kanun tasarısının yeniden gündeme alınmasına tepki gösterdi. CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Ayşe İlkay İnal Türkiye'nin gündeminde çok acil çözümlenmesi gereken sorunların var olduğuna dikkat çekerek, müftülüklere resmi nikâh kıyma yetkisi veren kanun tasarısının yeniden gündeme gelmesinin manidar olduğuna değindi. Medeni kanunun kadınlara verdiği hakların yeterli olduğunun altını çizen İlkay " Mevcut şartlarda, Türkiye’de evlendirme memuru sayısında bir sorun yoktur. Buna rağmen müftülüklere de bu yetkinin verilmesi sosyal hayata dini tahakkümün dayatılması içindir. Türkiye’de çocuk istismarlarının ve tecavüzlerin büyük çoğunluğunun dini nikah kisvesi altında yapıldığı düşünüldüğünde bu tasarının nasıl bir gaflet olduğu daha rahat görülecektir. 12 yaşında imam nikahına, 6 yıl sonra imamın kıydığı resmi nikaha, çocuk gelinlere izin vermeyeceğiz. Müftülük kurumu İslam ile özdeştir. Resmi nikahın müftülerce kıyılabilmesinin önünün açılması Türkiye’deki aile yapısına dini bir dayatmadır. Bu topraklar dinine sahip çıkan, geleneklerine ve göreneklerine bağlı olan insanların evidir. Bu insanların %90’dan fazlası zaten Müslümandır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti bir Hukuk Devleti’dir.  Hukuk Devleti olmakla, kadınlar evlenirken Medeni Kanunla hakları güvence altına alınmıştır. Evlilik akdinin müftülerce yapılmasının önünün açılması din ve devlet işlerinin birbirine karıştırılmasıdır. Bu da Laiklik ilkesine aykırıdır.    Ancak endişe ile görüyoruz ki; iktidar bu ve bunun gibi uygulamalarla laik düzeni yavaş yavaş ve sinsice yok etmeye çalışmaktadır. Bir arada yaşamamızı sağlayan laikliğe açılan her gedik, toplumsal kutuplaşmayı derinleştirecektir. Bugün daha net görüyoruz ki siyasi iktidarın son yıllarda “dava” dediği şey laik düzenin yıkılması davasından başka bir şey değildir." dedi.
 
BİLİYORUZ Kİ BU DÜZENLEMEYİ GETİRENLERİN EN BÜYÜK KORKUSU, DİRENEN, MÜCADELE EDEN KADINLARDIR!
 
 İnal açıklamasının devamında Türkiye’de kadınların sosyal statüsü 1926 medeni kanunu ile resmen tanımlandığını hatırlattı. "Bizlere düşen, bu medeni kanunu daha ileriye taşımak" diyen İnal: "  Biz Atatürk devrimlerinin uygulayıcısı kadınlar olarak, kadını toplumdan dışlayan her tür uygulamanın karşısında olduğumuzu ve mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi. CHP İlçe Kadın Kolları Ayşe İlkay İnal'a kendi partisinden de destek geldi.
 
Mustafa Uçmaz