Filografi ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasından teller geçirilerek belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydan getirilme sanatı. Çanakkaleli Raif Beceren'de Çanakkale'de bu sanatı icra ediyor. Yaptığı eserleri ile sergi açan Beceren, bu sanat hakkında bilgi verdi.
Beceren, bu sanat Orta Doğu'da doğmuş batıya ve uzak doğuya yayılarak,ülkemizde pek tanımayan bu sanat, zorluğu, sabır gerektirmesi nedeni ile az uygulanmakta olup bütün dünyada unutulmak üzere olduğunu dile getirerek, “Emekli olduktan sonra filografi ile ilgilenmeye başladım. Günde iki saatten fazla yapamazsınız çünkü yorulur ve sıkılırsınız. Büyük emek harcayıp yapıyorum. Karakalem ve resime ilgim vardı. Çalıştığım zamanlarda hediye olarak bana Atatürk resmininfilografisi verildi. Bu beni çok etkilemişti bu yüzden bende denemek istedim ve bana hediye edileninden daha güzel yaptım .Bunu devam ettirerek geliştirdim. 12 seneden beri filografi ile uğraşıyorum.Yaptığım çalışmalara ek olarak arka fonuna ebru ve yaş keçe kullanarak farklı bir arka fon kulandım. Çivileri tek tek takıyorsunuz ve çivilerinde takma çeşitleri de yapacağınız çalışma hakkında size yardımcı oluyor. Çünkü kullanılan teller arasında geçiş yapmayı kolaylaştırıyor” dedi.
54.Uluslararası Troia Festivali kapsamında yapılan Filografı sergisi 9-13 Ağustos tarihleri arasında Perizat kafede sanat severleri ağırlayacak.
Damla Şener