Gündem

“Olası depremlere hazırlıklı olmalıyız”

Çanakkale AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz 17 Ağustos 1999 senesinde meydana gelen Marmara depremi ile ilgili açıklamalarda bulunarak, “Ülkemizin ve özellikle bölgemizin deprem kuşağı üzerinde olması, depremle yaşamayı öğrenmemizi ve olası depremlere her an hazırlıklı olmamızı gerektirmektedir” dedi.

AFAD’tan alınan bilgiye göre, Çanakkale AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz 17 Ağustos 1999 senesinde meydana gelen Marmara depremi ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yayımladı. Yılmaz, gece yarısı saat 03:02’de meydana gelen depremde hayatını kaybeden vatandaşlara rahmetle anarak, “Tüm ülkeyi derin acılara boğan ve binlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz Marmara depreminin üzerinden 18 yıl geçti. Böylesi felaketlerin bir daha yaşanmaması hepimizin ortak dileğidir. Ülkemizin ve özellikle bölgemizin deprem kuşağı üzerinde olması, depremle yaşamayı öğrenmemizi ve olası depremlere her an hazırlıklı olmamızı gerektirmektedir. Bilindiği üzere 6 Şubat 2017 tarihinde Ayvacık'ta 5,3 şiddetinde deprem meydana gelmiş ve 1071 konuta ağır hasar vermişti. Depremin yaşandığı ilk günden itibaren AFAD olarak iyileştirme çalışmalarına başlamıştık. İlk gün kurulmaya başlayan çadırların yerine ikinci günden itibaren konteynerler kurmaya başlayarak afetzede vatandaşlarımızı konteynerlere yerleştirmiştik. AFAD tarafından deprem bölgesinde 1000 adet barınma amaçlı yaşam konteyneri, 36 adet derslik-büro, 7 WC, 4 çamaşırhane, 3 mutfak ve 2 duş konteyneri olmak üzere toplam 1052 adet konteyner kurulmuş, kurulan yaşam konteynerlerine 3450 afetzede vatandaşımız yerleştirilmiştir. Bölgedeki eğitim ihtiyacının desteklenmesi amacıyla kurulan derslik konteynerlerinde 758 öğrencimizin eğitim ve öğretimine devam etmesi sağlanmıştır. Deprem nedeniyle camileri ağır hasar gören Yukarıköy, Çamköy, Gülpınar, Kızılkeçili, Taşboğaz, Kösedere ve Taşağıl Köyleri için yine AFAD tarafından 7 adet prefabrik cami kurulmuş, tamamı ibadete açılmıştır. Afetzedelere yapılacak afet konutları için hak sahipliği süreci tamamlanmıştır. Konut yapımı için yer seçim çalışmaları devam etmekte olup en kısa sürede tamamlanması için çok yoğun bir çalışma yürütülmektedir. Mümkün olan en kısa sürede afet konutlarının yapımına başlanacaktır” dedi.
 
GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
 
Geçmişte yaşanan afetlerden ders çıkarılması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, afetlerden zararlarından öncelikle kendi bilgisi ve hazırlığı ile korunabileceğini gösteren eğitim faaliyetlerine büyük önem verdiklerini belirtti. Özellikle depremin insan ağırlıklı doğal afete dönüşmesini engelleyici çalışmalara vatandaşların dikkatini çekmek için çalışmalar yapıldığını kaydeden Yılmaz, ‘Afete dirençli toplum’ yetiştirmek amacı ile müdürlükçe gerekli tüm çalışmaların yapıldığını belirtti.