Yıllarca atıl bekledikten sonra 3 yıl önce restorasyon çalışmasının yapıldığı Barbaros Mahallesi'ndeki Anadolu Hamidiye Tabyası'nda çalışmalar sona yaklaşıldı. Birçok özelliği aynı yerde barındıran park son hali büyüledi. Bu yıl sonunda bitmesi planlanan park, kentin yeni gözde merkezi olacağa benziyor.
Barbaros Mahallesi sahil bölümünde bulunan 105 dönümlük arazide bulunan Anadolu Hamidiye Tabyalası, yıllarca kapısı kapalı harabe olarak bekletildi. Daha sonra burasının vatandaşların kullanımına sunmak için çalışma başlatıldı. Milli Savunma Bakanlığından Kültür Bakanlığına 20 yıl süre ile devredilen Hamidiye Tabyası'nın restorasyon çalışlarının yüzde 95'i sona erdi. 2014 senesinde başlayan çalışmaların 2015 yılında biteceği belirtilmişti. Bu süre daha sonra 2016 yılına ertelendi. 2016 yılına da yetişmeyen restorasyon çalışmalarının 2017 Aralık ayında teslim edileceği öğrenildi ancak resmi açılışının ne zaman olacağı konusunda net bir bilgi bulunmuyor. İki farklı firmanın çalıştığı restorasyon iki aşamadan oluştu. İlk aşamada tabyalar 105 dönümlük arazinin içinde yer alan 10 bonetin iç ve dış restorasyonu yapıldı. Bu şekilde bonetlerin içlerine su girişi ile rutubetin önüne geçilmesi amaçlandı. 10 bonetten 6'sı müze olarak kullanılırken, geri kalan 4 bonet ise kültürel etkinliklerde kullanılmak üzere düzenlendi. Boş olan arazinin bir kısmına ise futbol, basketbol ve voleybol sahaları yapıldı. Yürüyüş yolları konuldu ve spor aletleri parkın belli bölümlerine yerleştirildi.
Tabya içinde birkaç tane de bina yapıldı. Bu binalardan biri müze olarak kullanılacak. Başka bir bina da kafe ve restorant olarak işletilecek. Şu an ise ikinci aşama olan çevre düzenlemesinin yapıldığı alanda vatandaşlar sosyal hayatlarını tarih ile iç içe yaşayacaklar.
ALAN BAŞKANLIĞINA GEÇİLİNCE KARAR VERİLECEK
Öte yandan Hamidiye Tabyaları şu anda Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bulunuyor. Açılış tarihinin ise tabyaların Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'na geçtikten sonra karar verileceği öğrenildi.
HAMİDİYE TABYALARI TARİHÇESİ
Hamidiye Tabyaları II. Abdülhamit döneminde Asaf Paşa tarafından 1892 yılında Boğaz tahkimatını güçlendirmek amacı ile yapıldı. Topçu Birliği olarak inşa edilen tabyalarda 10 tane bonet olup, aralarında 9 adet top kullanıldığı varsayılıyor. Tabyada 2 adet 14 pussluk (35 cm çapında) 7 adet 9,4 pussluk ( 24 cm çapında ) top kullanıldığı biliniyor.
Simge Özden