Kültür ve Sanat

 Troia Festivali’nden Geriye Kalanlar

Bu yıl 54'üncüsü düzenlenen Uluslararası Troia Festivali,  düzenlenen etkinliklerle Çanakkalelileri kültür ve sanata doyurdu.



Bu yıl 54’üncüsü yapılan Uluslararası Troia Festivali, 5 gün boyunca sergi, konser, tiyatro ve söyleşi gibi etkinliklerle Çanakkalelilerle buluştu. “Ey Özgürlük” sloganı ile düzenlenen 54. Uluslararası Troia Festivali kapsamında, başta Çimenlik Kalesi, Özgürlük Parkı ve Halk Bahçesi olmak üzere kentin dört bir yanında gerçekleştirilen etkinlikler Çanakkalelileri kültür ve sanata doyurdu. 

Troia Festivali kapsamında Çimenlik Kalesi’nde düzenlenen etkinlikler vatandaşların büyük beğenisini topladı. Dünyaca ünlü perküsyon ustası Burhan Öçal ve Trakya All Stars grubu sahne aldı. Trakya ve Balkan müziğinin sevilen şarkılarının seslendirildiği konserde kentliler, Balkan ve Roman müziğinin ritmine kendilerini kaptırdılar. Klasik müziğin dünyaca ünlü ustalarından Pyotr İlyiç Tchaikovsky’nin unutulmaz eseri “Kuğu Gölü Balesi” Moscow State Ballet tarafından sahnelendi. Kentlilerin yoğun ilgi gösterdiği oyunda Moscow State Ballet grubunun sergilediği performans izleyenlerden büyük beğeni aldı. Çimenlik Kalesi’nde festivalin son gününde düzenlenen etkinlik kapsamında Livaneli Korosu ve Orkestrası sahne aldı. Sanatçı Zülfü Livaneli’nin unutulmaz eserlerinin seslendirildiği gece, 54. Uluslararası Troia Festivali’nin de sloganı olan “Ey Özgürlük” şarkısı ile sona erdi. 

 Özgürlük Parkı’ndaki Etkinlikler Vatandaşı Coşturdu

Festival kapsamında Özgürlük Parkı’nda düzenlenen programlarda ise Karadeniz müziğinin sevilen ismi Niyazi Koyuncu şarkılarını Çanakkaleliler için seslendirdi. Karadeniz müziğinin sevilen eserlerini seslendiren Koyuncu’ya izleyiciler de horon teperek eşlik etti. festivalin ikinci gecesi ünlü sanatçı  Yaşar sahne aldı. Seslendirdiği şarkılar ile vatandaşlara keyifli bir gece yaşatan Yaşar konserinin ertesi günü ise Aydilge sevenleriyle buluştu. 

Halk Bahçesi’nde Söyleşiler Düzenlendi

Halk Bahçesi’nde de birbirinden güzel etkinlikler gerçekleştirildi. Prof. Dr. Aziz Konukman’ın “Türkiye’deki Enerji Politikalarının Ekonomiye Etkileri” adlı söyleşisinde Konukman, ülke genelinde uygulanan enerji politikaları üzerine eleştirilerini sunarken, enerji üretimi üzerine kendi görüşlerini aktardı. Konukman söyleşide ayrıca Çanakkale’deki termik santrallere ve yanlış enerji politikaları nedeni ile meydana gelen doğa tahribatına değindi. Söyleşi soru cevap bölümü ile sona erdi. Festival etkinliklerinde çocuklar da unutulmadı. Festival boyunca Halk Bahçesi’nde düzenlenen çeşitli oyunlar ve etkinlikler ile keyifli zaman geçirme fırsatı bulan çocuklar, eğmenler eşliğinde satrançtan voleybola, danslardan çeşitli yarışmalara kadar farklı etkinlikler ile festivalin tadını çıkardı.

Tiyatrolar Büyük Beğeni Topladı

Festival programı kapsamında düzenlenen tiyatro etkinliğinde ise Ankara Sanat Tiyatrosu’nun “Ödenmeyecek. Ödemiyoruz!” adlı oyunu sahne aldı. Amfi Tiyatro’da sahnelenen oyunda, kenar mahallede yaşayan işçilerin hayat pahalılığına karşı verdiği mücadele anlatıldı. Ünlü İtalyan tiyatro yazarı Dario Fo’nun işçilerin mücadelesini mizahi bir dille anlattığı oyunda Ankara Sanat Tiyatrosu oyuncularının performansı izleyenlerden büyük beğeni aldı. 

Spor Etkinlikleri Kıyasıya Mücadeleli Geçti

Festival kapsamında düzenlenen kültür ve sanat etkinliklerinin yanı sıra bu yıl da spor etkinlikleri unutulmadı. Festival kapsamında önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da basketboldan futbola, briçten satranca pek çok spor turnuvası düzenlendi. 
Sinem Tetik