Gündem

Yarım asırlık gelenek, birkaç esnafın isteği ile iptal edildi

Her yıl geleneksel olarak Mayıs ve Ağustos aylarında düzenlenen Bayramiç Panayırı'nın birkaç esnafın isteği üzerine iptal edilmesine vatandaşlardan tepkiler çığ gibi gelmeye devam ediyor.


Panayırın Bayramiç’in kültüründe önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, geleneğin bozulmasından şikayetçi. Panayırın iptaline sevinen birkaç esnafın dışında, Bayramiçli vatandaşlar arasında genel eğilim geleneğin bozulmamasından yana. Durum böyle olunca da, iptal kararı yumuşatılarak ‘Panayır bu sene bayrama denk geldiği için iptal edildi. Önümüzdeki senelerde devam edecek’ şeklinde yorumlar yapılmaya başlandı. Başkan Arslan’ın tek başına aldığı bu karara tepkiler çığ gibi büyüyünce, iptal kararı netleştirilmek yerine belirsizliğe itilmiş durumda. 
Geleneksel Bayramiç Panayırı’nın iptali, herhangi bir resmi duyuru olmaksızın sosyal medya hesapları üzerinden duyurulmuştu. Belediyenin resmi sitesinde ise panayırın programı bile kaldırılmamıştı. Buna rağmen bir rica üzerine Belediye Başkanı Arslan’ın şahsi kararı ile iptal edilen panayır vatandaşlar arasında büyük tepki topladı. İlçe panayırının iptali, Bayramiç Esnaf Odası Başkanı Yıldırım’ın sosyal medya hesabı üzerinden “İlçe esnaflarımız ile beraber ziyaret ettiğimiz Belediye Başkanı Saadettin Arslan ile yaptığımız toplantı sonucunda, her yıl Ağustos ayında düzenlenen panayır iptal edilmiştir. Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak tüm esnaflarımız adına Belediye Başkanımız Saadettin Arslan’a teşekkür ederiz” şeklinde yapmış olduğu bilgilendirme neticesinde ortaya çıkmıştı.
Vatandaşlar, özellikle Pekmezci Sokak esnafının karşı çıktığı geleneksel panayırın ilçenin ekonomisine de ciddi zararlar verdiği yönünde hem fikir. Bir kesim esnaf kaybederken, bir kısım esnafın da kazandığı yönündeki tartışmaların alevlenmesi üzerine yanlışın bir an önce düzeltilmesi gerektiği dile getiriliyor.
Yemek sektöründe çalışan esnaf ve özellikle kahvehane işleten esnafın tepkisi ise şu yönde; ilçe ve civarda yaşayan vatandaşların geleneksel eğlencesi haline gelen ve alışverişlerine kolaylık sağlayan panayırın iptali kabul edilemez. Tarımla uğraşan vatandaşların hasadını yapıp ürününü sattıktan sonra eline geçen parayı değerlendirmek için panayıra geldiğini ve ilçe esnafına da ekonomik katkı sağladığı bilinen bir gerçek olduğu halde, birkaç kişinin ricası üzerine iptal edilmesi çok büyük yanlış.
BELEDİYE VATANDAŞINI DÜŞÜNMEK ZORUNDA
Yarım asırlık geleneğin iptalini belediyenin yaptığı yanlış olarak niteleyen vatandaşlar, düzenlenen festivalin telafi amaçlı yapıldığını ancak panayırın yerini tutmayacağını söylüyor. Bir vatandaş ise, bildiği kadarıyla 1952’den beri panayırın düzenlendiğini ve artık Bayramiç’in geleneği haline geldiğini belirterek, “Bu gelen belediye geleneğimizi bozdu. Panayırın iptal edilmesi çok büyük yanlış. Tabiki belediye Bayramiç esnafını düşünmek zorunda. Ancak köylerden panayır için gelen vatandaşlarını da düşünmek zorunda. Durumun değerlendirilip ona göre karar alınması gerekirdi. Ufak bir kesimin çıkarlarının düşünülüp, vatandaşın zararının göz ardı edilmesi belediyenin yaptığı çok büyük yanlış” şeklinde konuştu.
Esnaf Odası Başkanının, Belediye Başkanını ziyaretinin hemen ardından iptal edilmesine vatandaşlar kadar siyasiler de tepkili. Belediye Başkanı Arslan’ın tek başına aldığı bu karara bir tepki de Milliyetçi Hareket Partisi Bayramiç İlçe Teşkilatından geldi. Partilerine vatandaşlar tarafından konu ile ilgili şikayet ve istekler geldiğini belirten MHP Bayramiç İlçe Başkanı Şuayip Başaran, 3 tane seçilmiş belediye üyeleri bulunduğunu ve parti yönetimi olarak bu kararın alınmasıyla ilgili belediye meclis üyeleriyle görüşeceklerini ifade etti.
CHP İlçe teşkilatı da konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada, iptal kararının başkanın tek başına almış olduğu bir karar olduğunu ve bir rica üzerine vatandaşa danışılmadan yapılmasının yanlış olduğunu vurguladı.
Haber: Sinem Tetik- Hüseyin Emre Atalay