Gündem

Özel kurslar mantar gibi türedi, izinli olup olmadıkları bilinmiyor 

Veliler ve öğrenciler dikkat   Son zamanlarda her köşe başında ve binanın altında bir kurs tabelası asılmaya başlandı. Dershanelerin kapatılmasının ardından adeta mantar gibi türeyen özel kursların hangisinin izinli hangisinin izinsiz olduğu bilinmiyor.

 
 Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise velileri uyararak “Kayıt esnasında kurumdan MEB onaylı belgeyi görmek istediklerini belirtsinler. Ona göre kayıt ettirsinler” dedi. Bir özel kurs yetkilisi ise ruhsatı olmadığı halde sahte tabelalarla ders verildiğini belirterek, “Veliler kandırılıyor” dedi.  
 
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 5 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile özel öğretim kurslarındaki üç bilim grubunda ders verme yetkisi bir bilim grubuna indirildi. Sınavlara hazırlanmak için özel öğretim kurslarına yazılan öğrenciler ise ders görmeye başladı ancak Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından ruhsatlarının olup olmadığına dair herhangi bir denetleme henüz gerçekleşmedi. Gerçekleşecek denetimlerde kursların Milli Eğitim Bakanlığından onaylı logolarının ve ruhsatlarının olup olmadığı en dikkat edilen kıstaslar arasında yer alıyor. Eğer kurslar yönetmeliğe uygun hale getirilemez ise kapatılmalar olacak. Özel öğretim kurslarına giden öğrenciler ve velilerinin ise ayrı bir tedirginliği var. Onlar ise eğitim halinde iken kurumların kapatılması tehlikesi ile karşı karşıya kaldıklarını, eğitimlerinin yarım kalacağı ihtimalinin kendilerini tedirgin ettiğini belirtiyor.  
 
MEB ONAYLI RUHSATI GÖRÜN 
 
Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre özel öğretim kurslarının denetimleri kısa bir zaman sonra başlayacak. Müdürlük, özel öğretim kurslarına çocuklarını kayıt ettirecek velilere bir de uyarılarda bulundu. Buna göre logosuz ve ruhsatı olmayan yerlere çocukların kayıt ettirilmemesi gerektiği bildirildi. Kayıt esnasında velilerin kurumun MEB onaylı ruhsatı görmek istediklerini belirtmeleri gerektiğini vurguladı.  
 
BİNALARDA BAŞKA TİCARİ FAALİYET OLMAMALI  
 
Özel öğretim kurs yetkilisi Ahmet Yurdatap’ın verdiği bilgiye göre ise yönetmelikte kapısı ayrı müstakil bina olması koşulunun olduğunu dile getirdi. İster 1 katlı ister 10 katlı olması gerektiğini vurgulayan Yurdatap, “Bu düzen karşısında kendilerinin hazırız. Binamız 500 metrekare, 4,5 kat. Şu anki binamızda fizik dersi veriyoruz. Yan binamız 400 metrekare ayrı kapılı, müstakil bina. Yani katlarında kurstan başka hiçbir ticari faaliyet olmuyor. Bizim 4 ayrı binamız var. Matematik, Fizik, Türkçe ve Kimya dersleri veriyoruz. Binalar kendi malımız olduğu için bu karar bizi zorlamıyor” dedi. 
 
YÖNETMELİĞE UMUYORLAR  
 
Çanakkale yönetmeliğe uymayan kursların olduğunu belirten Yurdatap diğer kursların bir binada tüm dersleri vermeye devam ettiğini eski sistemle işi yürütmeye çalıştıklarını belirtti. İhbar üzerine özel öğretim kurslarından birine 35 milyon TL ceza kesildiğini dile getiren Yurdatap, bazı özel öğretim kurslarının ruhsatları olmadığı halde sahte tabelalar astığını söyledi. Bu yerlere giden çocukların mağdur edileceğini belirten Ahmet Yurdatap, “Veliler kandırılıyor. Bu şekilde ceza alan yerlere giden öğrenciler mağdur edilecek. Kurslar kapanmaz tavrı içindeler. 2020 yılına kadar tüm kurslar tamamen kapatılacak. Okul kursları açılacak. Mezunlar için ise halk eğitim merkezlerinde öğretim verilecek” dedi.  
Simge Özden