04 no’lu Meslek Komite Başkanı Erdinç Üzden, Komite ve Oda Üyeleri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu, Zeytindostu Derneği Eğitimden Sorumlu Yk Üyesi Ecz. Atilla Totaş, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı, Zeytindostu Derneği Başkanı Prof. Dr. Fugen Durlu Özkaya ve Beykent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi, Star TV Kocam Yaparsa Program Sunucu ve Moderatörü Esat Özata ile çok sayıda katılımcı bir araya geldiler.
Müzik dinletisiyle başlayan panelin açılış konuşmasını yapan 04 no’lu Meslek Komite Başkanı Erdinç Üzden, “Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilimizin öncelikli sektörlerini geliştirmek için her türlü çalışmaya destek veriyor ve yeni projeler üretiyoruz. zeytin ve zeytinyağı konusunda benim de dahil olduğum Meslek Komitemizden gelen fikir ile bu etkinliği düzenlemeye karar verdik. Tüm dünyada Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler iklimleri gereği zeytin üretimine en elverişli topraklara sahip. yaklaşık 13 milyon ton olan dünya zeytin üretiminin %86’sı 6 tipik Akdeniz ülkesinde yoğunlaşması dikkat çeken önemli bir ayrıntı. sırasıyla üretimin %26’sı İspanya, %23’ü İtalya, %15’i Yunanistan, %9’u Türkiye, %8’i Tunus Ve %5’i Fas tarafından sağlanmaktadır. 9.8 milyon hektarlık alanla dünya zeytin üretim alanının %95’i Akdeniz'in çevresindeki ülkelerde toplanmıştır. Geriye kalan kısmı Akdeniz iklimi ‘ne sahip Latin Amerika Ülkeleri, Avustralya, Çin Ve diğer ülkelerde yapılmaktadır. Türkiye son yıllarda dünyada kullanımı hızla artan zeytinyağı üretiminde büyük bir ivme yakaladı. Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren uluslararası zeytin Konseyi'nin raporuna göre Türkiye, 2016-2017 döneminde zeytinyağı üretiminde artış gösteren tek ülke olmuştur. Türkiye yıllık 1,5-2,0 milyon ton zeytin ve yaklaşık 200 000 ton zeytinyağı üretimi ile dünyada Avrupa Birliğinden sonra ikinciliği Tunus ile paylaşmaktadır. Tüik 2018 yılı verilerine göre ülkemizde 177.843 zeytin ağacı bulunmakta olup, bunun 151.069 meyve veren, 26.774 adedi ise meyve vermeyen ağaç statüsünde yer almaktadır. 2017 yılında İki milyon yüz bin ton olarak gerçekleştirilen üretim 2018 yılında Bir milyon beş yüz bin ton’a gerilemiştir. Ülkemizin son üç yıla bakıldığında Türkiye’nin toplam zeytin ve zeytinyağı ihracat verileri; 2016’da 72.744.829 Usd, 2017’de 207.638.532 Usd ve 2018 yılında 262.558.726 Usd olarak gerçekleşmiştir. Çanakkale sahip olduğu ekolojik özelliklerinden dolayı kalite değerleri yüksek zeytinyağı üretiminin olması ve zeytinyağı üretiminde ilin tamamında modern kontini ve yarı kontini zeytin işleme tesislerinde üretim yapılması bölgemize avantaj sağlamaktadır” dedi.
“Zeytin ve Zeytin Yağında Lider Olabiliriz”
Türkiye zeytin ağacı varlığını 90 milyondan 177 milyona çıkaran, 2020 yılından itibaren 650 bin ton zeytinyağı üretimiyle dünya ikinciliğini, 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin üretimiyle dünya liderliğini hedeflemektedir. Ancak markalaşma ve pazarlama alanında çok ciddi eksiklerimiz var. Geldiğimiz noktada bir şey yapılamamasının en büyük sebebi; sen ben tartışmaları ve benim olsun küçük olsun zihniyetidir. Eğer firmalarımız bir araya gelerek somut bir adım atılamaz ise 5 yıl sonra ancak yine bugün konuştuklarımızı konuşuruz. Bu eksiklerimizi gidermek ve bölgemizde üretilen zeytin ve zeytinyağının istenilen katma değeri yaratabilmeleri için Çtso olarak ticaret bakanlığımız tarafından desteklenen Uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesinin desteklenmesi projesi yapmaya hazırız. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyor, Panelimizin ve tadım etkinliklerimizin verimli geçmesini diliyorum.” diyerek sözü panelistlere bıraktı.
Bilinmeyen yönleriyle zeytincilik ve zeytinyağı panelinde Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya “zeytincilikte yeni üretim modeli”, Doç Drç Renan Tunalıoğlu “Değere nasıl değer katılır? Zeytine yağ, yağa katma değer için emek gerek”, Ecz. Atilla Totoş “Zeytinyağı ve Sağlık”, Prof. Dr. Fugen Durlu Özkaya ise “Zeytinyağının Gastronomik Yönü ve Zeytinyağında Duyusal Analiz” konularını değerlendirdiler. Konuşmalar ardından “Çanakkale Sofrası” yemek kitabı verilerek hediye töreni gerçekleştirildi. Panelden sonra 20 kişilik gruplar halinde zeytinyağı tadımı gerçekleştirildi.