. Varis belirgin işgücü kaybı, psikolojik, kozmetik sorunlar ve hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli bir sağlık soru olmaya devam ediyor. Toplum genelinde yüzde 50’lere varan oranlarda görülen ilerleyici bir hastalık olarak görülüyor.
Varis hastalarının erken tanı ve tedavileri için Kalp ve Damar Cerrahi polikliniğine gelerek, hasta konforlu, kesi ,dikiş , narkoz (anestezi) ihtiyacı olmadan aynı gün taburcu olabilir. Sadece bir iğne yardımıyla lokal anestezi altında gerçekleştirilen radiofrekans yöntemi de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi bünyesinde uygulanıyor.
Varis hastalığı hakkında bilgi veren Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Sonay Oğuz, “ Venöz yetersizlik ve varis ,oldukça yaygın görülen, belirgin işgücü kaybı, psikolojik, kozmetik sorunlar ve hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Toplum genelinde %50’lere varan oranlarda görülüp ilerleyici bir hastalık olabilmektedir. Toplum içinde varislerin sadece kozmetik bir problem olabileceği düşüncesi yanlış bir şekilde yer etmiş olsa da aslında varisler hastalığın ilerlemesi ile birlikte bacaklardaki ağrı, kramp, yanma, yorgunluk ve şişme ile birlikte kişinin günlük performansını da olumsuz etkileyebilmektedir. Ek olarak gelişebilecek pıhtı ve iltihap durumlarında iyileşmesi zor yaralar açılması ve ölümcül durumları dahi tetikleyebilmektedir. Varislerin şiddeti, tipi ve yerleşim yerine göre farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar ilaç tedavisi, kompresyon yöntemleri (varis çorabı) ile birlikte skleroterapi (köpük , iğne) , transkutan lazer-radiofrekans , cerrahi olarak onarım ve bozuk damarların çıkartılması şeklinde olabilmektedir.Ek olarak son zamanlarda kullanıma giren ve kapalı yöntemler olarak da bilinen lazer, radiofrekans , yapıştırma vb. yöntemler ile ameliyatsız varis müdahaleleri son derece başarılı şekilde yapılabilmektedir. Hasta yönünden konforlu, kesi, dikiş , narkoz (anestezi) ihtiyacı olmayan ve aynı gün taburcu olunabilen ,sadece bir iğne yardımıyla lokal anestezi altında gerçekleştirilen radiofrekans yöntemi de hastanemiz bünyesinde uygulanmaktadır. Ek olarak varis ve venöz yetersizlik durumlarında tam iyileşmeyi sağlamak için gerekli cerrahi onarımlar, iğne-köpük (skleroterapi) ve kılcal varisler için ciltten uygulanan transkutan lazer tedavileri de hastanemizde uygulanmaktadır. Gelişen teknolojinin sağlık sektöründeki yenilikleri ile birlikte varis ve venöz yetersizlik konusunda son derece başarılı sonuçlar yüksek hasta konforuyla birlikte hastanemiz bünyesinde de sağlanmaktadır. Her hastalıkta olduğu gibi varislerde de erken tanı hastalığın seyri ve tedavisi için oldukça önemli olmaktadır. Varis hastalarının erken tanı ve tedavileri için Kalp ve Damar Cerrahi polikliniğimizde hizmet vermektedir” dedi.