Binasının yıkılmasının ardından Troya Caddesi’nde küçük bir alanda 24 saat hizmet veren kütüphane, buraya taşınması ile farklı bir kütüphane hizmeti verecek. Ders çalışacak öğrenciler ve kitap okuyacak olan vatandaşlar, hem geniş bahçede hem de bina içindeki alandan faydalanabilecek. Binada gerekli düzenlemelerin yapılması için Çanakkale Valisi Orhan Tavlı talimatı verdi.
Prof. Dr. Türkan Saylan Belediye Sosyal Tesisleri ile il kütüphane alanın birleşmesi ile buradaki kütüphane binası yıkıldı. Buradaki binanın yıkılmasının ardından kütüphane geçici olarak Troya Caddesi’nde bir binanın alt katına taşındı. Eski yerin yapılması ile ilgili işlemler devam ederken, kütüphane küçük alanda hizmet veriyor. Kiralık da olan bu alan çok küçük olduğu için kütüphane yeteri kadar hizmet veremiyor.
Son zamanlarda öğrenciler daha çok kütüphanede ders çalışıyorlar. Hem ÇOMÜ hem de İl Halk Kütüphanesi binası gece gündüz öğrencilerle dolu. Şehir merkezindeki öğrencilerin çoğu da il halk kütüphanesine gidiyor ders çalışmak için. Hem kitapların yeterince sergilenmediği hem de öğrencilerin sığmadığı kütüphane için sıkıntılar yaşanıyor.
ŞEHRE YAKIŞIR BİR KÜTÜPHANE OLACAK
Yaklaşık yarım asır Atatürk Caddesi üzerindeki binada hizmet veren Arkeoloji Müzesi, Tevfikiye Köyü’nde yapılan Troia Müzesi’ne taşınmıştı. Taşınma işleminin ardından bu önemli bina boş kaldı. Binanın nasıl değerlendirileceği hep konuşuldu. Daha sonra buranın kütüphane olarak yapılmasına karar verildi. Yapılan girişimler sonucu eski müze binasının kütüphane olması için izinler çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı eski arkeoloji müzesi binasının kütüphane olarak tahsis edilmesini onayladı. Onayın ardından gerekli düzenlenmenin yapılması için de 500 bin TL ödenek ayrıldı. Bina hem şehir merkezinde olması hem de kullanma alanın çok iyi olması nedeniyle kütüphanecilikte önemli bir hizmet vereceği belirtildi. Binanın içi hem geniş hem de bahçesi çok büyük. Vatandaşlar ve öğrenciler sıkılmadan hem bina içinde hem de bahçeden faydalanacaklar.
İl Kütüphane Müdürü Osman Zeki Coşar, kısıtlı imkanlarla günün her saatinde hizmet vermeye çalıştıklarını belirterek, “Sbaha kadar öğrencilerin oturabileceği bir alanımızda yok. Valiliğimiz yerinde inceleme yaptı ve bu sorunumuza bir çözüm buldu. Biz bu kısıtlı imkânlardan kurtulmalı idik, yerinde bir karar oldu. Çanakkale okuyucu sayısı bakımından ilk dokuzda yer alıyor. O yüzden iyi bir kütüphane, işlevsel bir kütüphane hayata geçmeli idi. Yeni yerin yapılması en az 3-4 sene sürebilir. O büyük bir proje, kompleks bir yapı. Valimiz Orhan Tavlı en kısa zamanda arkeoloji binasına geçmemiz ile ilgili talimatı verdi” Mevcut yerde kirada olunduğu için bu noktada da tasarruf sağlamak hedefleniyor” dedi.
Muzaffer Cirtel