Lapseki belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, kiraz yarışmasının yapıldığı yerde kendi elleriyle test ederek basın mensuplarına bakın, “Kirazımız çay bardağına sığmıyor” dedi.
Lapseki belediyesi tarafından düzenlenen 34. Kiraz yarışması yapıldı. Ziraat 900 ve diğerleri olarak iki kategori de yapılan yarışmada Ziraat 900 kirazında 1.Nagihan Şen, 2.Samet Şen, 3.Sedat Yılmaz, isimli üreticiler oldular.
Diğer kategori de ise 1.Cihat Gündüz, 2.Muammer Okutucu, 3.Nagihan Okutucu dereceye girdiler. Her iki kategori de dereceye giren üreticiler 1. 2.500 TL, 2. 1,500 TL 3. Olan üreticiler ise 1000 TL para ödülü almaya hak kazandılar.
İlçe tarım gıda ve hayvancılık müdürü Latif Candan, Jüri başkanı 18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker ziraat mühendislerinin katıldığı Jüri üyeleri yarışmaya katılan kirazları tat, aroma, büyüklük, ağırlık, dayanıklılık, görsellik olarak değerlendirdiler.
Jüri başkanı 18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker” Lapseki kiraz yetiştiriciliği açısından son derece önemli bir yere sahip Lapseki ekolojik koşullar, iklim özellikleri özellikle esintili hava Lapseki’nin sahip olduğu bu üstün özellikler yörede çok üstün kaliteli kiraz yetiştiriciliğine imkan sağlıyor. Diğer taraftan sert çekirdekli meyvelerden şeftali nektarin başta olmak üzere hemen hemen tüm meyve türleri yüksek kalitede yetiştirilmekte ve çok önemli bir ihracat kalitesine sahip olmaktadır. Bu gün burada üreticiler kiraz yarışmasına katılabilmek için güzel yetiştirdikleri kirazları bize getirdiler bizlerde arkadaşlarımız ile değerlendireceğiz. Yörenin ana çeşidi O- 900 Ziraat olarak ifade ettiğimiz uluslar arası piyasada Türk yıldızı olarak bilinen, ihracat kalitesi çok yüksek olan bir ürün dünyada en yüksek taze meyve fiyatına sahip olabilen bir ürün ilçede çok yüksek ürün kalitesi yüksek. Lapseki’de. Kirazda kalite deyince en başta irilik gelir kiraz meyvesi olabildiğince iri olması istenen dolayısıyla iri olan kirazlar iyi para ediyor. Diğer taraftan renk önemli bir faktör, yine meyvenin sert etli olması, diğer taratan kiraz sapıyla bütünleşmiş biz ürün, diğer tartan de tat ve aroma özellikleri önemli bir faktördür bizde bu parametreleri dikkate alıp bize teslim edilen ürünlerde derecelendirme yaptık ve bunlara verdiğimiz puanlarla dereceye giren üreticilerimizi belirledik”dedi.
Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz” Her yıl düzenlediğimiz kiraz festivalinde bu sene kiraz yarışmalarını yapıyoruz. İlçemiz meyvecilik yönünden Türkiye’deki önemli ilçelerden bir tanesi bu bölgenin meyve deposu burada da en önemli ürünün ihracat kirazı olarak biliniyor bunun yanında biz şeftaliye ’de önem veriyoruz ama kirazımız bu bölge için özellikle ihracat kirazı olduğu için çok önemli bir ürün. Halkımızın % 75’i geçimini meyvecilik ile yapıyor. Bu bölgede en fazla yetiştirilen üren Şeftali ve beraberinde kiraz üretimi yapılıyor üreticilerimiz. Kiraz üretiminde de Türkiye genelinde iddialı ilçelerden biriyiz Ziraat 900 kirazımız ihraç olması sebebiyle iddialı bir ilçeyiz. Yaklaşık olarak 900 bin dönüm arazide 200 bin ağaç bu seneki rekoltemize biraz düşk olmasına rağmen 7 bin ton civarı ürün oldu bunun bir çoğu ihraç oluyor İngiltere, Almanya,Ukrayna, Rusya orta doğu gibi ülkelere ihraç oluyor. BU Gün burada Üniversiteden gelen hocalarımız yarışmaya katılan kirazları derecelendiriyorlar ben yarışmaya katılan türeticilerimizi kutluyorum. Ben her fırsatta bizim ilçemizde yetişen kirazın ne kadar iri olduğunu söylüyorum sizlerin önünde de çay bardağına girmeyen kirazı test etmiş oluyoruz “dedi.