Denize girilebilirliğin göstergesi olan mavi bayrak uygulaması şehir merkezlerindeki plajlara asıldı. Vatandaşlar bu araştırmalar sonucunda gönül rahatlığı ile bu plajlarda yüzecek.Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından Güzelyalı Halk Plajı, Mega Beach Plajı Barış Plajı’na ’mavi bayrak’ ödülü verildi. Barış Plajı’na verilen mavi bayrak göndere çekildi.
Çanakkale Belediyesi bağlı olan Yeni Kordon’da oluşturulan Barış Plajı, Güzelyalı Halk Plajı ve Mega Beach Plajı ile Kepez Belediyesi’ne bağlı Kepez Halk Plajı’na uluslararası çevre ödülü olan ’mavi bayrak’ ödülüne laik görüldü. Yaz sezonunu kapsayan Haziran-Eylül ayları arasında asılı duran ‘mavi bayrak’, belediyenin başvurusunu inceleyen Türkiye Çevre Eğitim Vakfı, atık su artıma tesisi, deniz suyunun analizi, çevre temizliği ve çevre bilincinin oluşması kriterlerini dikkate alarak, 3 plajı bu ödüle layık gördü. Öte yandan Barış Plajı 5’inci kez bu ödülü almaya hak kazandı.
Önceki gün Yeni Kordon’da CHP’li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kuzey Ege İlleri Mavi Bayrak Koordinatörü Doğan Karataş, Çanakkale Belediyesi birim müdürleri, muhtarlar ve vatandaşların katıldığı törenle mavi bayrak teslim alındı.
MAVİ BAYRAĞI ALMAK ZOR, KAYBETMEK ÇOK DAHA KOLAY
Törende konuşan Kuzey Ege İlleri Mavi Bayrak Koordinatörü Doğan Karataş, mavi bayrakların korunmasının çok zor olduğunu söyleyerek, “Kuzey Ege İlleri Mavi Bayrak Koordinatörü Doğan Karataş, “Türkiye Çevre Eğitim Vakfı olarak bu çalışmaları çok önemsiyoruz. Mavi bayrak törenlerimiz aynı zamanda bizim açımızdan çok önemli bir çevre şenliği olarak da kutlanıyor. ‘Mavi bayrak’ denildiği zaman ilk akla gelen denizin temizliği oluyor. Ama mavi bayrak sadece denizin temizliğini temsil etmiyor. ‘Mavi bayrak’ güvenli, sağlıklı, temiz bir çevreninde sembolü. 33 tane kriterimiz var. Biz plajlarımızı bu 33 kritere göre değerlendiriyoruz. Bu bayrağımızın dalgalanmasını sağlıyoruz. Her zaman söylediğimiz bir şey var. Mavi bayrağı almak zor, kaybetmek çok daha kolay. Bu sene biz burada gelenekselleşen törenimizin 5’incisini yapıyoruz.”ifadesini kullandı.
Ardından konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Çevre konusu dünyada giderek önem kazanıyor. Özellikle su kirliliği, hava kirliliği, toprak kirliliği gibi son yılların sorunları olarak ortaya duruyor. Çanakkale bundan 5 yıl öncesine kadar maalesef atık suyunu denize derin deşarj olarak veriyordu. Ama ondan sonra atık su arıtma tesisimizi yaptık bitirdik. Şimdi artık böyle bir sorun ortadan kalkınca, özellikle yeni kordon dediğimiz bu bölgeyi yaptıktan sonra buranın değerlendirilmesi için, Çanakkale halkının buradan sağlıklı bir şekilde yararlanabilmesi için, TÜRÇEV’den ‘mavi bayrak’ almak için çalışmalara başladık 5 yıl önce. Tabi bu bir süreç. Devamlı kontrol yapılıyor. Çeşitli kurumlar kontrol ediyor. Devamlı sudan tahlil için numune alınıyor. Sadece bir kereye mahsus değil. Yıl içinde de oluyor. Bayrak aldıktan sonrada devam ediyor. Mavi bayrağı kaybetmememiz lazım. İnsanlar buraya çocuklarıyla beraber gelip, gençlerin burada sağlıklı bir şekilde denizden, kumdan yararlanmaları söz konusu.” İfadelerini kullandı.
Başkan Gökhan’ın konuşmasının ardından ‘mavi bayrak’ törenle Barış Plajı’nda direğe çekildi. Tören sonunda Başkan Gökhan çocuklar ve davetlilerle mavi bayrak tabelası önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Nazif Cemhan Şen