İlçe - Belde

5.2 değeri üzerinde bir deprem olacağını bu ay içinde düşünmüyorum

Türkiye genelinde deprem bölgeleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Ahmet Yakut, “Bu süreçte de ister istemez Soma - Akhisar uzantısını konuşabiliriz. Karasal olarak Çanakkale'den Muğla'ya kadar bir çizgi çizersek ani kırılmada 5.2 değeri üzerinde bir deprem olacağını bu ay içinde düşünmüyorum.'


Türkiye genelinde deprem bölgeleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Ahmet Yakut, “Bu süreçte de ister istemez Soma - Akhisar uzantısını konuşabiliriz. Karasal olarak Çanakkale'den Muğla'ya kadar bir çizgi çizersek ani kırılmada 5.2 değeri üzerinde bir deprem olacağını bu ay içinde düşünmüyorum. 2.3 -3.7 ya da 4.6 gibi değerler illaki ilerleyen süreçte iç Ege karasalında konuşulabilir” dedi.
Ayvacık’ta yaşanan 5.0 şiddetindeki depremden 6 gün önceden tahmin ederek sosyal medya üzerinden ’Ayvacık’a Dikkat’ uyarısında bulunan Deprem Araştırmacısı Ahmet Yakut, Türkiye'yi bölgelere ayırarak son durum hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ahmet Yakut, “Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: "Uzun zamandır herkes kendi fikrini ortaya koydu. Sanırım şimdi sıra bana geldi. Bir kez daha belirtmek de fayda var ki, biz deprem tahmincilerinin yaptığı iş doğa ve elimizdeki bir çok parametre bulgularına göre yorumlama yapmaktır. İlerleyen süreci tabi ki bizlere en iyi gösterecek olan zaman ve zamanın da sahibi olan Allah'tır” ifadelerini kullandı.

BEKLENEN MARMARA DEPREMİ MUTLAKA OLACAK
Marmara bölgesi hakkında açıklamalarda bulundan Ahmet Yakut, “Marmara Denizinde meydana gelen depremler hakkında kendi fikrimi 2015'ten bu yana dek ortaya koydum ve o yıl en son yaptığım röportajda da Marmara Denizi içerisinde en azından iki sene daha 4.0- 4.5- 5.5 büyüklerini görebiliriz. Silivri açıklarında meydana gelen bu deprem umarım hepimiz için önemli bir ders ve gerçekçi bir tatbikat olmuştur. Marmara içinde geçenlerde de belirttiğim gibi ;Şahsi fikrim olarak 6.0 büyüklüğünü geçecek bir deprem yakın zamanlı olarak yaşanmaz. Ancak özellikle Marmara Batısının yine gerek mikro değer de ( 1.7 - 3.6) ve gerekse de 5.5 büyüklüğünü geçmeyecek depremleri üretebileceğini unutmamak gerek. Tekrar altını çizmek de fayda var ki; beklenen Marmara depremi mutlaka olacak ve bence halâ daha zamanı var. Marmara için 2015 'ten bu yana dek öngördüğüm iki kısım Kumburgaz Açıkları ve Armutlu yarımadası, Mudanya- Bandırma uzantısıdır..Marmara'da elbet büyük deprem olacak ancak tarihsel verilere sığınarak, yakın zamanlı parametreler doğrultusunda konuşmak en mantıklısıdır.En iyisini tabi Allah bilir fakat elimizdeki bir çok argüman ve K.A.F.'ın deprem üretme aralığını da hesaplara katarsak Marmara için her geçen gün bir sona ilerleniyor..Önümüzdeki 3 yıl içinde bence Marmara'nın geciken ve kırılmayı bekleyen segmentlerinden birinde hasar verici bir deprem oluşturabilir. Medyumvari konuşma derdinde değilim ama açıkça Marmara ile alakalı aklımdaki her şeyi defalarca hem yazdım,hem de söyledim. 2022 (± 1 yıl) - 6.8 (± 0.3M) kendi araştırmalarım sonucu ortaya çıkardığım zaman aralığı ve değerledir.  Benim düşüncem net. Marmara'dan önce Doğu'da büyük bir deprem olabilir..Ondan sonra bence Marmara'ya sıra gelebilir.

6.2 DEĞERİNİ GEÇECEK BİR DEPREM YAŞAYACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM
Marmara Depremi sonrası doğal olarak konuşulması gereken alanlardan birinin Ege bölgesi olduğunu söyleyen Ahmet Yakut, “Marmara'dan geçen ve dünyanın en önemli ve en aktif faylarından biri olan K.A.F gibi olmasa da İzmir'de 13 tane fay var denildi. Yerden göğe haklılar ancak 13 fayla - K.A.F.' ı ( Kuzey Anadolu Fayını) asla mukayese edemeyiz. Zira K.A.F üzerinde yıllık biriken stres miktarıyla Ege Civarındaki fayların ya da graben sistemlerinin arasındaki fark oldukça açıktır. Ege bölgesindeki (açıklarda dahil) depremlerin kırılma aralıklarının 6.0 - 6.7 değer aralığını izlediği ve üzerindeki depremlerinde çok daha uzun yıllarda meydana geldiği unutulmamalıdır. Tabi ki bu riskler her zaman olabilir ama yakın zamanlı en azından Ekim ayı için konuşmak gerekirse özellikle Ege Açıklarımızın ani bir kırılmada 6.2 değerini geçecek bir deprem yaşayacağını düşünmüyorum. Marmara Denizi içerisindeki aktivitenin Ege Havzasını ister istemez tetikleme unsuru taşıdığı için Saros - Midilli Adası- İzmir Körfezi ve Kuşadası - Marmaris uzantısında üretebileceği değerler 3.7 - 5.3  aralığıdır” şeklinde konuştu.
 
EKİM'İN İLK HAFTASININ BİTİMİ SONRASI EGE AÇIKLARI AKTİFLEŞEBİLİR
Ahmet Yakut, Marmara için her zaman dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, “Ancak yakın zamanlı olarak 5.5 üzerinde bir hareket ben beklemem. Dediğim gibi mikro değer kırılmalar illaki gelecektir ve bu durumda ilerleyen süreci bizlere gösterecektir. Ekim'in ilk haftasının bitimi sonrası Ege açıkları aktifleşebilir. Bu süreçte de ister istemez Soma - Akhisar uzantısını konuşabiliriz. Karasal olarak Çanakkale'den Muğla'ya kadar bir çizgi çizersek ani kırılmada 5.2 değeri üzerinde bir deprem olacağını bu ay içinde düşünmem. 2.3 -3.7 ya da 4.6 gibi değerler illaki ilerleyen süreçte iç Ege karasalında konuşulabilir. Ülke olarak yıkıcı bir depremin zaman periyoduna aslından çoktan girdik ve bu periyotta ilerliyoruz. Bu yüzden doğusu, batısı, kuzeyi ya da güneyi neresi olursa olsun elimden geldiğince bildiklerimi öncesinden veya yakın zamanında sizlerle paylaşma derdindeyim. Kendi halinde 5 senedir bildiklerini sizinle paylaşan şahsi bir araştırmacı olduğumu ve hocalık bir vasfım ya da süper güçlerimin olmadığını, bir kez daha yinelemek isterim. Diyeceklerim ve bildiklerim bunlardan ibarettir. Bunlar da benim gerek sismik kırılma ilerleyişi, gerekse de diğer parametre bulgularına dayalı şahsi fikirlerimdir” ifadelerini kullandı.
 
Nazif Cemhan Şen