Gündem

Kaya Üzen Ürün İhtisas Borsası toplantısına katıldı

Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen, Ürün İhtisas Borsası kuruluş ve ortaklık yapısının belirlendiği istişare toplantısına katıldı.

Toplantı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Kaya Üzen; “Bugünün Türkiye’sinde korumacı, piyasa kurallarının işlemediği, dünyadan kopuk bir tarım piyasası ile devam edemeyeceği vurgulanarak tarım piyasalarını serbestleşmeye hazırlayacak araçların hızla geliştirilmesi gerektiği bunlarında Lisanslı Depoculuk ve Ürün ihtisas Borsacılığı olduğunu belirtti.
Özellikle tarım piyasalarının olmazsa olmazları lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarının önemini vurgulayan Başkan S.Kaya Üzen;  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin konu ile ilgili olarak uzun zamandan beri çalışmalar yürüttüğünü ifade etti. Lisanslı depoculukta TOBB ve borsaların inisiyatifi ile belirli bir noktaya gelindiğine dikkat çeken Başkan Üzen büyük bir atılım yapmak için de TMO ile görüşmelerin devam ettiğini ifade etti.
Kaya Üzen; “Ürün ihtisası Borsalarının Lisanslı depoculuk sistemi kapsamındaki tarım ürünlerinin fiziki veya elektronik ortamlarda alım satımına aracılık eden, gerek ürünlerin fiziki olarak, gerekse ürünü temsilen lisanslı depo işletmelerince çıkarılan ürün senetlerinin ve alivre sözleşmelerin ticaretine aracılık eden, yeterli alt yapı ve elektronik donanım ile mali alt yapıya sahip olan, faaliyet alanı bölgesel, ulusal veya uluslararası olabilen, Bakanlar Kurulunca kuruluş izni ve Bakanlığımızca faaliyet izni verilen, anonim şirket şeklinde faaliyette bulunacak kuruluşlardır.” dedi.
Başkan ÜZEN devamla; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın inisiyatifi ve TOBB olarak yapılan girişimlerle mutabakat sağlandığını belirterek, kurulacak Ürün İhtisas Borsası’nda TOBB ve Ticaret Borsalarının nitelikli çoğunluk hissesi olacağını, Vadeli işlemler de içinde olmak üzere tarımsal ürün senetlerine dayalı işlemler bu borsada yapılacağını, Yerel borsaların ve üyelerinin haklarını, finansal büyük oyunculara karşı dengeleyecek bir mekanizma kurulacağını, TMO’nun depoculuk faaliyetlerinden tedricen çekilecek ve lisanslı depoculuk büyütüleceğini belirtti.
2 hafta içinde yeni Ürün Borsası’nın kuruluşu ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı’nın yayınlanması amaçlandığını belirten Başkan S.Kaya Üzen; 100 milyon TL sermayeli Yeni Ürün İhtisas Borsası’nın kurulacağını ifade etti.
Toplantıda Yeni ürün ihtisas borsasının ortaklık payları ile ilgilide görüşüldüğünü belirten Başkan S.Kaya Üzen, “çok sayıda alıcı ve satıcının bulunduğu, fiyatın objektif olarak oluşabildiği bir piyasa oluşturmasını sağlayacak olan ve 
Ülkemizi, bölgede tarım ürünleri ticaretinin merkezi konumuna gelebilecek faydalar sağlayacağına inandığımız bu mekanizmanın oluşumu için uzun yıllardır çalışmalar yürüten başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimize ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığımıza çok teşekkür ediyoruz dedi. Yeni şirketin hayırlı olmasını temenni etti.