Gündem

Esnafın yüzü gülüyor

İzinleri iptal edilen memurların yıllık izinlerinin 15 gün önce kaldırılmasının ardından kentin turizm merkezlerinden biri olan Aynalı Çarşı,memurların izin yasağının kalkmasını sevinçle karşıladı.

Çanakkale’de 15 Temmuz gecesi darbe girişimi sonrası izinleri iptal edilen memurların yıllık izinlerinin 15 gün önce kaldırılmasının ardından kentin turizm merkezlerinden biri olan Aynalı Çarşı, memurların izin yasağının kalkmasını sevinçle karşıladı. Bu izin yasağının satışlarını çok fazla düşürdüğünü söyleyen Aynalı Çarşı esnafları, bu yasağın çok uzun sürmediği için mutlu olduğunu belirtiyor. Yaz bitmeden, eskisi satışlarına ulaşacaklarını düşünen esnaflar, tatillerini Çanakkale'de yapan vatandaşları Aynalı Çarşı'ya bekliyor.
Aynalı Çarşı'da turistik hediyelik eşya dükkanı sahibi Metin Meriç memurların izin yasaklarının satışlarını olumsuz yönde etkilediğini söylerken, " Bizim satışlarımız yerli yabancı turistlere yönelik. Bu yasağın başlaması ile Çanakkale'ye gelecek olan vatandaşların tatillerini iptal etmesine neden oldu." dedi. Satışların henüz çok fazla artmadığını söyleyen Meriç, "Henüz satışlarımız eskiye dönmedi. Bunun nedeni ise yasağın kalkmasının yakın bir tarihte olduğu için diye düşünüyorum. İnşallah satışlarımız eskiye dönecektir." şeklinde konuştu.
 
Aynalı Çarşı'da başka bir dükkan sahibi olan Ebru Atılgan ise satışların artmaya başladığını belirtirken  "İzin yasağının kalkması tabi ki satışlarımızı düşürmüştü. Fakat yasağın kalkmasıyla beraber yavaş yavaş satışlarımız eskiye dönmeye başladı."  dedi.
 
AYNALI ÇARŞI TARİHİ
Aynalı Çarşı, (ya da Halyo Çarşısı) Çanakkale'de bulunan kapalı çarşıdır. 1890 senesinde şehrin Musevi cemaatinin ileri gelenlerinden Eliyau Hallio tarafından yaptırılmıştır. Kapı kitabesinin üzerinde Osmanlıca ve İbrani Harfli Ladino iki yazı bulunmaktadır. Osmanlıca olan yazıda çarşının "Adülhamid Han-ı Sani El Gazi (II. Abdülhamit) efendimizin saye-i ihsaniye ve riayetperverîlerinde tebaa-yı sadıka-yı Museviyye'sinden Elya Halyo bendeleri" tarafından yaptırıldığı ifade edilmiştir. Ladino olan kitabede ise çarşının Yahudi Takvimi'ne göre 5650 yılının Tişri ayında "Sultan İkinci Abdülhamid'in saltanatının 14. yılı münasebetiyle Eliyau Hallio tarafından yaptırıldığı" yazılmıştır. Çarşının asıl adı "Passage Hallio"dur. Ancak girişinde her iki taraftaki aynalardan ötürü Aynalı Çarşı olarak ünlenmiştir. Çanakkale'nin meşhur Çanakkale Türküsü'nde de Aynalı Çarşı'nın adı geçmektedir.
Çarşı, Gelibolu Savaşı sırasında bombalanmış ve yangınlarla yıkıntı haline gelmiştir. Mondros Ateşkes Anlaşması peşi sıra Çanakkale’yi işgal eden İngilizler, işgal süresince (1918-1921) çarşıyı atlarının barınağı, “ahır” olarak değerlendirdiler. 1921’nin ardından bir süre, (giriş kapısı haricinde) harabe olarak kalmış ve kullanılmamıştır. Tapu kadastro kayıtlarında bedesten arsası olarak gözüken alana daha sonraları dükkanlar yapılmıştır. 1934 yılında ise Yahudilere saldırı ve yağmalama olaylarında kapıdaki kitabesi sıvanmış, 1967'de Sadi Fenercigil’in belediye başkanlığında döneminde bugünkü halini almıştır. Yapı, Çanakkale Belediyesi'ne aittir.