Çanakkale Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdür Alper Altınok, proje aşamasında güneş enerjisini istediklerini belirterek, “Bir çok yatırımcı da bunu yapacağını söylüyor. Bu proje ile dışa bağımlılık açısından bize büyük fayda sağlayacak. Biyo enerji ve Güneş enerjisi projeleri ile ilgilenenlere de sesleniyoruz. Biz OSB yönetimi olarak her projeye açığız” dedi.
Çanakkale Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Çanakkale’de tarıma yönelik yapılan yatırımların başında geliyor. Çanakkale Valiliği öncülüğünde, Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi, Ezine Belediyesi ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası katılımıyla 2017 yılında yapım çalışmalarına başlanan Ezine Gıda İhtisas OSB’sinin yapım süreci devam ediyor. Bu süreç devam ederken Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Alper Altınok, geçtiğimiz Cumartesi günü 'Üretim Devrimi Kurultayı'na konuşmacı olarak katılarak, devam eden çalışmalara hakkında bilgi verdi.
ŞU ANDA TAMAMEN BAKANLIK KREDİSİ İLE MASRAFLARIMIZI KARŞILIYORUZ
Altınok, Yaptığı sunumda Ezine Gıda İhtisas OSB'deki son durum hakkında bilgiler vererek, “Türkiye’de üretimde organize Sanayi Bölgeleri Çok Önemli. Farklı alandaki tarım OSB’ler ciddi anlamda üretime katkı sağlamaktalar. Amerika ve İngiltere’de 1800’lü yıllarda başlamış olan sanayi devrimi ile başlamış olan üretim anlayışı, bizde maalesef 1960 yılında Bursa’da Organize Sanayi Bölgesi ile faaliyete geçmiş oldu. Şu anda bizimle birlikte yapımı devam eden iki adet Organize Sanayi Bölgesi mevcut. 60-70 bine kadar istihdam sağlayan sanayi bölgelerimiz var. İnşallah bunların sayısı daha da artarak üretime katkıları olur. Bizim de Ezine Meslek Yüksek Okulumuzun yanında 1 Milyon 360 metrekarelik alana kurulan bir Organize Sanayi Bölgemiz var. Yaklaşık 10 yıldır kurulacağı söyleniyordu ama, 2016 yılında fiilen faaliyete geçen, Türkiye’deki en hızlı kurumsallaşmış ve altyapı ihalesine çıkmış Organize Sanayi Bölgesi 4-6 aylık bir gecikme ile bakanlıktan onayı alınıp yer tahsisi yapılarak kamulaştırılmaya başlamış bir organize sanayi bölgesidir. Şu anda bizim Organize Sanayi Bölgemiz, yüzde 86’sı İl Özel İdaresi, yüzde 7 Ezine Belediyesi ve yüzde 7 Ticaret ve Sanayi Odasının ortaklığında kurulmuş bir Organize Sanayi Bölgesidir. Şu anda tamamen bakanlık kredisi ile masraflarımızı karşılıyoruz. Altyapı çalışmaları ile ilgili Nisan 2019 yılında yapılan ihale ile birlikte çalışmalarımız başladı. Şu anda yüzde 80 kısmı Altyapı İhalesi ile birlikte yolların açılması, kazı ve dolgu işlemleri tamamlanmış durumda. 2020 yılı itibari ile de daha da hızlandırarak 2021’de normalde sözleşmesi tamamlanacak ama , sözleşme süresinden önce bitirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. 3 ile 40 m2 arasında değişen 91 sanayi parseli var. Toplamda 103 parselimiz var. Burada tabi ki idari binalar, sosyal alanlar, tamamı ile birlikte 730 bin m2’lik alanda hizmet verecek Ezine Ticaret ve Organize Sanayi Bölgesi. Şu anda İçme Suyu, kanalizasyon, yağmur suyu ve telefon hattı ihalesi süreci devam ediyor. Enerji projelerimizi tamamladık ve Bakanlığa gönderdik. 2020 yılı içerisinde ihalesinin yapılarak aydınlanma sorunumuz da inşallah yıl içinde tamamlanır” ifadelerini kullandı.
ÜRETİM İÇİN CİDDİ BİR KAYNAK OLACAK
Yatırımlar hakkında bilgi veren Alper Altınok, “Burada Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile ciddi bir işbirliği içerisindeyiz. Ezine Meslek Yüksek Okulunu kazandırdığımız Maliyeti yaklaşık 1 milyon tutarında bir laboratuvarımız oldu. Enerji altyapısı için yine 2 milyon TL’lik bir projeyi sunduk ve onay bekliyoruz. Bu da kabul görürse enerji kaynağımıza destek bulmuş olacağız. Enerji Denetleme Kurulundan Enerji lisansımızı aldık. Bu vesile ile üreticilerimize yüzde 30’a varan enerji tasarrufunu sağlayacaktır. Bu da üretim için ciddi bir kaynak olacak” dedi.
İŞ YERİ ALANLAR BÜROKRASİYE TAKILMAYACAK
Altınok, ÇED ve diğer ruhsatların Bölge Müdürlüğü tarafından verileceğini söyleyerek, “Organize Sanayi Bölgesinde olan avantajlar Üreticileri de heyecanlandıran düzeyde. Bizim arsa tahsislerimizde yüzde 80 devlet hibesi var. Alacak olan varsa yüzde 80’ini devlet kendisi karşılıyor. Fabrikaların kurulmasına yönelik ÇED raporlarının alınmasında ciddi sıkıntılar oluyor. Bizim Organize Sanayi Bölgesinde ÇED raporları alınmış durumda verebilecek durumdayız. Organize Sanayi Bölgesi yine İl Özel İdaresi ve Belediyelerin dışında kendi içerisinde bir özelliğe sahip. Alınacak imar durumları, yapı ruhsatları için her hangi bir ücret ödemeden Özel idaresi ile muhatap olmadan Organize Sanayi Bölge Müdürlüğümüze, bir bürokrasiye takılmadan iş yeri açma izinlerine kadar Bölge Müdürlüğünden alacaklar. KDV oranlarındaki avantajları ile beraber üreticiye ciddi anlamda destek olacak bir proje” dedi.
GELEN ÖN TALEPLERLE KAÇ KİŞİNİN ÇALIŞABİLECEĞİNİ HESAPLIYORUZ
Altınok kendilerine gelen ön taleplere göre şu ana kadar yapılan başvurularla istihdam sayısının 8 bine ulaştığını belirterek “Üniversitenin de yer aldığı Çanakkale’de bir Teknopak’ımız mevcut. Öğrenci sayısı akımında Teknopark ile bir çalışmamız mevcut değil ama, Ezine Meslek Yüksek Okulunda bulunan Ar-Ge merkezimiz ile birlikte bir çalışma planlıyoruz ve bununla ilgili de raporlarımızı hazırladık. Bu yıl içerisinde inşallah imzalarını da atacağız. Çünkü Çanakkale’deki en büyük sorunlardan biri, buradaki öğrencilere staj verilen, meslekleri ile alakalı kendilerini geliştirecek alanları yok. Biz bu hazırlıklı olarak Organize Sanayi Bölgemizde yaklaşık 8 bin kişi çalışacak. Biz bu sayıyı bize başvuran ön taleplerden biliyoruz. Yani kaç kişinin çalışacağı, kaç m2 kapalı alana ihtiyaç var diye araştırıyoruz. Bakanlık ile beraber yaptığımız için belli işlemlerin ardından gerçekleştirebiliyoruz. Yazın Sonlarına doğru kesin arsa tahsisi başvurularını alacağız. Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili farklı bir algı var. ‘Kısa sürede yapılmaz. 10 sene sürer’ diyorlar. Şu anda geldiğimiz noktada hızla ilerleyen bir Organize Sanayi Bölgesi var. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ederim. Gerek Valimiz, gerekse devlet büyüklerimizin yanı sıra üreticilerimiz tarafından da Organize Sanayi Bölgesine ilgi ve alaka en üst seviyede. Küçükkuyu’daki rampaların tünelle aşılması, ile Çanakkale için çok güzel bir yatırım. Hem üretici için hem de Çanakkale’ye ekonomik olarak çok büyük değer katacağına inanıyorum. Türkiye’nin gelişen sanayisi ile birlikte Tarım Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Türkiye’ye Örnek bir Organize Sanayi Bölgesi olur Bizim Yönetim olarak dikkat ettiğimiz bazı hususlar var. Atık meselesi, enerji meselesi gibi. Biyo enerji ile ilgili Üniversite ile çalışmalarımız sürüyor. Öncelikle bizim Yönetim Kurulu olarak bütün çatı sistemlerini gerçekleştirecek hazır vaziyette yapılmalarını istedik. Belki maliyetli olabilir ama bu sistem diğer sistemlere göre daha farklı. Proje aşamasında güneş enerjisini istiyoruz. Bir çok yatırımcı da bunu yapacağını söylüyor. Bu proje ile dışa bağımlılık açısından bize büyük fayda sağlayacak. Biyo enerji ve Güneş enerjisi projeleri ile ilgilenenlere de sesleniyoruz. Biz OSB yönetimi olarak her projeye açığız” dedi.
Nazif Cemhan Şen