EĞİTİM

Öğrenciler tatili nasıl değerlendirmeli?

Cuma günü karnelerini alan öğrenciler bu yıl yarıyıl tatiline çıktı. Psikolojik Danışman Merve Hasal, öğrencilerin tatilde bilgisayar ve TV başında fazla zaman geçirmemesini uyarısında bulundu.

Yarıyıl tatili başladı. Tatilin başlaması akıllara da birçok soruyu getirdi. Özellikle aileler “ Çocuğum tatilde TV, bilgisayar vb. ile ne kadar vakit geçirmeli, tatilde ders çalışmalı mı yoksa dinlenmesi mi gerekli? ” gibi soruların cevaplarını merak etmeye başladı. Bu soruların cevapları öğrencilerin ihtiyaçlarına göre değişebilmektedir. Peki, nasıl olmalı? Psikolojik Danışman Merve Hasal, velilere şu uyarları ve önerilerde bulundu;

“Çocuğunuzun karne heyecanını ve ya hüznünü onunla beraber paylaşın. Unutmayın ki bu dönem boyunca öğrencinin göstermiş olduğu performansta ailelerin yani sizlerin de katkısı olmaktadır. Okulda öğretmen evde ise eğitim sürecine aile katkı sağlamaktadır. Bu nedenle başarılı bir dönem geçirilmediyse bunun için neler yapabiliriz ya da başarılı bir dönem geçirildiyse devamını nasıl getirebiliriz diye aileler çocuklarıyla bir araya gelip değerlendirme yapmalı. Bunun üzerine çocuğun da istekleri ve ihtiyaçları dikkate alınarak kitap okuma, ders çalışma gibi onu yormayacak bir planlama yapılabilir.

TV, bilgisayar vb. kullanımı ise yararlı olduğu gibi fazla kullanıldığında zararlı olabilmektedir. Ailelerden zaman zaman buna benzer cümleler duymaktayız: “Şimdi ders çalış, tatilde daha çok bilgisayar oyunu oynarsın.” İşte burada dikkat etmemiz gereken aslında tatil sürecinde bilgisayara bağımlılığı artırıcı cümleler yerine, çocuklarımıza her zaman bilgisayarla yeteri kadar vakit geçirmek gerektiğinin mesajı verilmelidir. Tatil sürecinde de okul sürecinde olduğu gibi belirli süre aralığında bilgisayar kullanılmalı, TV izlenmelidir.
Aslında en önemlisi de çocuklarınızın sizlerle vakit geçirmesi tatilde hem sizlere hem de onlara çok iyi gelecektir. İmkânlar doğrultusunda sinemaya gitmek, çeşitli geziler yapmak, çocuğunuzun arkadaşlarıyla bir araya gelebileceği buluşmalar ayarlamak, aile olarak okuma saatleri yapmak, kutu oyunları, kelime oyunları gibi oyunlar oynamak, evde yemek saatinde beraber yemek hazırlamak, sevilen kişilerin ziyaretine gitmek gibi etkinlikler tatil dönemi için verimli geçirilen mutlu zamanlar olacaktır.
Son olarak da dikkat edilmesi gereken durum okul sürecine adaptasyonu kolaylaştırmak için tatilin sonuna doğru uyku saatleri ve yemek saatleri de düzenlenmeli, okul sürecine hazırlık yapılmalıdır.”

Mehmet Güler