Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Corona virüsünün Çanakkale turizmine etkileri ile ilgili yaptığı açıklamada, “Uzak Doğu pazarı dediğimiz zaman çok geniş bir ülke zincirinden bahsediyoruz. Şuanda gerçekleşen iptallerin tamamı Çin pazarı odağında. Çin pazarı burada yaklaşık olarak buradaki Uzak Doğu segmentinde yüzde 30’lara tekabül ediyor. Uzak Doğu pazarı segmentinde böyle bir iptal durumu söz konusu” dedi.
Çin’in Wuhan kentine ortaya çıkan Corona virüsü nedeniyle kentte yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Öte yandan virüsün binlerce kişiye bulaştığı tahmin ediliyor. Türkiye’de ve Çanakkale’de virüse rastlanmazken, vatandaşlar tedirgin olmaya başladı. Ancak Corona virüsü turizm kenti olan Çanakkale’yi bu alanda olumsuz etkiledi. Çin Pazarı Çanakkale için özellikle kültür turizmi açısından önemli bir yere sahip. Virüsün yayılmasıyla birlikte Uzak Doğu pazarından Çanakkale’ye gelecek turist sayısında azalama görülmesi bekleniyor. Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Çin pazarından gelen yüzde 30 oranında rezervasyonun iptal olduğunu söyledi.
ÇİN PAZARIYLA BÖLGEMİZİN ÇOK YOĞUN BİR TİCARİ İLİŞKİSİ VAR
Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, kültür turizmi kapsamında Çin ile Çanakkale’nin yoğun bir ticari bir ilişkisi olduğunu vurgulayarak, Corona virüsü nedeniyle Uzak Doğu’dan yapılan rezarvasyonların iptal edildiğini söyledi. Aydeğer, “Son dönemlerde gerçekleşen Corona virüsü ile ilgili Uzak Doğu’dan gelen bir takım rezervasyon iptalleri söz konusuydu. Bizde bunu farklı pazarlara daha çok ağırlık veriyoruz. Bunlara örnek olarak başta Balkan coğrafyasındaki noktaları söyleyebilirim. Bu alanlara daha fazla ağırlık vererek, bölgenin yaşayabileceği kayıpları bir şekilde dengelemeye çalışıyoruz. Bilindiği üzere başta Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Corona virüsü dünyada tedirginlik yarattı. Virüsün yayılımı da belirli bir hızla devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün de almış olduğu ciddi tedbir ve uyarılar var. Yine aynı şekilde birçok hava yolu şirketi şuan Çin ile ilgili uçuşları Şubat ayının ilk haftasının sonuna kadar askıya almış durumda. Şuanda uluslararası bayrak taşıyan birçok havayolu şirketi Çin uçuşlarını gerçekleştirmiyor. Bu ilk noktada ortaya çıkacak zorlukların önlenmesi için bizlerde süreci temkinli bir şekilde takip ediyoruz. Özellikle kültür turizmi açısından Çin pazarı Türkiye’nin önemli bir gelir kaynağı. Bu çerçevede başta İstanbul ve bölgemiz, Efes bölgesi, Kapadokya bölgesi özellikle kış döneminde ve sonbahar dönemlerinde, bunu daha net söylemek gerekirse Kasım,Aralık, Ocak, Şubat dönemlerinde Çin pazarıyla bölgemizin çok yoğun bir ticari ilişkisi var. Bu çerçevede belli bir oranda kayıp söz konusu olacak. Ama bunu farklı pazarlarla tamamlamak için bizlerde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Neticede sağlıkla ilgili bir husus olduğu için tedbirlerin en üst seviyede alınmasını önemsiyoruz. Umut ediyoruz ki kısa süre içerisinde virüsle ilgili olan sürecin sorunsu bir şekilde dünya sağlığı açısından da tamamlanmasını umut ediyoruz” dedi.
ŞUBAT AYI İLE İLGİLİ OLARAK REZERVASYONLARIN TAMAMINDA BİR İPTAL SÖZ KONUSU
Corona virüsü nedeniyle iptal edilen rezervasyonların başka pazarlarda telafi edileceğini söyleyen Aydeğer, “Uzak Doğu pazarı dediğimiz zaman çok geniş bir ülke zincirinden bahsediyoruz. Şuanda gerçekleşen iptallerin tamamı Çin pazarı odağında. Çin pazarı burada yaklaşık olarak buradaki Uzak Doğu segmentinde yüzde 30’lara tekabül ediyor. Uzak Doğu pazarı segmentinde böyle bir iptal durumu söz konusu. Çin pazarında önümüzdeki Şubat ayı ile ilgili olarak rezervasyonların tamamında bir iptal söz konusu. Burada çarpan etkisiyle ilgilide bir durum söz konusu. Çünkü coğrafyada genel bir tedirginlik hakim. Çin’in etrafındaki ülkelerde de bu durum bir takım tedirginliklere yol açıyor. Buda oradan gelen rezervasyonlarda belirli bir miktarda iptali getirdi. Bütün otoriterler süreci takip ediyor. Mutlaka bizlerde kendi tarafımızda bu süreçle ilgili temkinlik yaklaşımların yanı sıra, tedbirlerimizde alıp Uzak Doğu pazarına daha alternatif en azından bu süreci kompanse edecek alternatif noktaları daha çok güçlendirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Arzu Baladur