Dünyayı etkisi altına alan corona virüsü, Türkiye’de de ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı, bir kişide virüse rastlandığını açıklamasının ardından ülke genelinde tedbirler artırıldı. Çanakkale’de her yer yerde virüse karşı önlem alınıyor. İl merkezi ve ilçelerde toplu taşıma araçları başta olmak üzere toplu kullanım alanları ilaçlanıyor. Yetkililer bireysel anlamda da tedbirlerin önemine değinirken, tokalaşmama, öpüşmeme, sık sık ellerin yıkanması gibi önerilerden bulunuyor.
Toplu taşıma araçlarına corona virüsü önlemi
Çanakkale'de, 124 toplu taşıma aracında, corona virüsüne karşı önlem almak için dezenfeksiyon çalışması yapıldı.
Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyayı tehdit eden ve dün itibariyle Türkiye'de de görülen koronavirüse ve diğer salgınlara karşı alınan önlemler için Çanakkale'de de çalışma başlatıldı. Çanakkale Belediyesi ile Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası toplu taşıma araçlarında koronavirüse karşı önlem almak için dezenfeksiyon çalışması başlattı. Halk Otobüsü Garajında, 103 halk otobüsü, 16 Çanakkale Belediyesi ve 5 Kepez Belediyesi otobüsü olmak üzere toplam 124 toplu taşıma aracı, koronavirüs, viral enfeksiyon ve salgın hastalıklara karşı özel kıyafet giyen ekiplerle dezenfekte edildi.
BU BİR TOP YEKUN SAĞLIK SEFERBERLİĞİ
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, otobüslerin ilaçlanmasının ardından açıklama yaparak, “Şehiriçi otobüslerin bulunduğu alandayız. Burada Koornavirüse karşı otobüslerimizi ilaçlıyoruz. Daha sonra yarın sabah trafik başlamadan önce saat 04.00 sıralarında, vatandaş kullanmadan önce otobüs duraklarımızı, otogarı ilaçlayacağız. Bisikletlerimiz var biliyorsunuz onların tutamaç yerlerini her sabah çamaşır suyu ile sileceğiz. Belediye binamızın girişlerine katlarına dezenfektanlar koyacağız vatandaşlarımızın kullanması için. Sosyal tesislerimiz, bize ait olan alanlarda gerekli tedbirleri almaya başlıyoruz. Bugün buradan otobüslerimizden başlamış olduk. Otobüslerimizi daha önceden de ilaçlıyorduk. Bugün Koronavirüsün Türkiye’ye girdiği Sağlık Bakanlığı tarafından söylenince, biz daha yoğun bir şekilde tedbirimizi almak durumundayız. Burada sadece bizim tedbir almamız yetmez. Esnaf odası da lokantalarda veya başka alanlarda gerekli çalışmayı yaptıklarını duyduk. Halkın yoğun olarak gittiği alanlarda onlarda dezenfekte işlemlerini yapacaklarını söylediler. Ama buda yetmez. Biz bireysel olarak hepimiz dikkat edeceğiz. Toklaşmayacağız, öpüşmeyeceğiz, sarılmayacağız ve sokaktan kapalı bir ortama geçiş yaptığımızda mutlaka elimizi yıkamalıyız. Çünkü eşyaların üzerinde barınan bir virüs olduğunu doktorlar söylüyor. Karşılıklı nefesten geçmenin ötesinde, daha kötüsü eşyaların üzerinden geçmesi. Çünkü eşyaların üzerinde daha uzun yaşadığı söyleniyor. Bunları doktorlar söylüyor. Biz sokağa çıktığımız anda tekrar bir alana geldiğimizde mutlaka ellerimizi yıkamalıyız veya dezenfekte etmeliyiz. Özellikle çocuklarımıza bunu iyi anlatmalıyız. Çocuklarımızı bu konuda iyi eğitmemiz lazım. Çocuklara bulaşmıyor ama onlar taşıyabilir. Bu bir top yekun sağlık seferberliği. Bu işin şakası yok. Dünyada İtalya perişan, Çin perişan. Ona benzer birçok ülkede vakları görüyoruz. Bizim elimizi yıkama alışkanlığımız, temizlik alışkanlığımız vardır Türk milleti olarak. Bunu biraz daha hassasiyetle, titizlikle ve günde birkaç kere bunlara dikkat ederek, hem kendimizi hem de toplumu korumalıyız. Çünkü bizden dolayı bir sıçrama olmaması için sorumluluk, vatandaşlık bilinciyle hareket etmemiz lazım. Bizimi düşündüğümüzün dışında öneriler olursa biz yine elimizden gelen tedbirleri almak için hazırız. Bu konuda vatandaşımız müsterih olsun” ifadelerini kullandı.
HİÇ ZARAR GÖREMEDEN ATLATIRSAK İYİ OLUR
Ardından konuşan Çanakkale Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir ise, “Bu durumdan dolayı 2 ay önce ilaçlanmıştı ama yeniden ilaçlayalım dedik. Günde yüzlerce, binlerce kişinin bindiği, elle tutulan temas edilen, kent kart basılan araçlar olduğu için ilaçlıyoruz. Esnaf arkadaşlara teşekkür ediyorum. Gerçekten esnaflarda duyarlı. Köprü basında öğrenci, köy minibüsleri, taksi durakları, şimdide halk otobüsleri ilaçlanıyor. Belediye başkanımız dedi; ‘durakları da ilaçlatın’ Duraklarda ilaçlanmaya başlayacak. Ondan sonrada otogarlarda ilaçlama yapılacak. İnşallah hava alanı da ilaçlanır. Buradan havaalanı müdürüne sesleniyorum. İnşallah havaalanı da ilaçlanır. Türkiye olarak bunu en az zararla, hatta hiç zarar göremeden atlatırsak iyi olur diye düşünüyorum.
GELİBOLU'DA OKULLAR KORONAVİRÜSE KARŞI İLAÇLANDI
Gelibolu ilçesinde de, koronavirüse karşı ana sınıflar, ilk ve ortaokullar ile liselerde bir haftada önce başlayan dezenfeksiyon çalışmaları tamamlandı.
Muzaffer Cirtel