. Ağustos ayında 570 olan yakalanan kaçak sayısı, Eylül ayının ilk 20 gününde 1330’a ulaştı. Ancak, sıkı denetimler sayesinde kaçakların Midilli’ye ulaşma sayısı düşük kaldı. Umut yolculuğu için alınan kişi başı ücretleri ise 1500-2000 dolarlardan, 150-200 dolarlara kadar düştü.
Ayvacık’tan Midilli’ye geçişler yeniden hız kazandı
Geçen Mart ayında, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında varılan, Geri Kabul Anlaşması ile yaz aylarında rahat nefes alan Çanakkale’nin gözde turizm merkezi Assos ve bölgesinde, Eylül ayı ile birlikte yasa dışı yollardan Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçme girişiminde bulunanların sayısında ciddi bir artış meydana geldi. Ağustos ayında yakalanan kaçak mülteci sayısı 570 iken, Eylül ayının ilk 20 gününde bu rakamın 1330 şeklinde gerçekleştiği öğrenildi. Bu da kaçak sayısında Eylül ayıyla birlikte ciddi bir artış yaşandığını gözler önüne serdi.
İstanbul’dan kara yoluyla insan tacirleri tarafından Ayvacık İlçesine getirilen kaçak göçmenler, önce sahile ulaşmayı, ardından da şişme botlara binerek Midilli’ye doğru umut yolculuğuna çıkmayı planlıyor. Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler, Ayvacık İlçesi sahillerine ulaşmadan kaçak göçmenleri yakalamak için 24 saat kesintisiz görev yaparken, bir şekilde sahile inip, şişme lastik botlarla denize açılanlara ise Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri müdahale ediyor. Ayrıca, 15 Temmuz darba girişiminin ardından FETÖ’ye mensup bazı kişilerin Yunanistan’ın Midilli Adası’na kaçma ihtimali de göz önünde bulundurulduğundan, Ayvacık sahillerinden Midilli’ye neredeyse kuş uçmasına dahi izin verilmiyor. Bu sayede, Midilli’ye kaçma girişiminde bulunan kaçak göçmenlerin sayısında ciddi bir artış olmasına rağmen, geçmeyi başaranların sayısında çok fazla artış olmadı.
Bu arada, özellikle geçen yıl zirveyi ulaşın Ayvacık’tan Midilli’ye geçişlerde, insan tacirleri talebin fazla olması nedeniyle geçiş ücretlerini de en üst seviyede tutuyordu. Kaçak göçmenlerden, kişi başı 1500 ile 2000 dolar arasında ücret alınıyordu. Ancak, 20 Mart’taki Geri Kabul Anlaşması ile birlikte Midilli’ye geçişler durma noktasına gelince fiyatlar da damping yapıldı. Şu sıralar, Midilli’ye geçmeye çalışan grupların organizasyonunu daha amatör insan tacirlerinin organize ettikleri ve bu nedenle kişi başı fiyatları da 15-200 dolara kadar düşürdükleri öğrenildi. Ancak, geçişlerin yeniden başlamasıyla birlikte işin profesyoneli insan tacirlerinin devreye girmesiyle kişi başı alınan ücretin yeniden 1500-2000 dolarlar seviyelerine çıkabileceği belirtildi.