Siyaset

Çanakkale’nin demokrasi şehidi Fatin Rüştü Zorlu’ya vefasızlık

Hain darbenin ardından dönemin Başbakanı Adnan Menderes ile birlikte şehit edilen Çanakkale Milletvekili ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun isminin ilde yaşatılmaması saygısızlık olarak görülüyor.

Hain darbenin ardından dönemin Başbakanı Adnan Menderes ile birlikte şehit edilen Çanakkale Milletvekili ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun isminin ilde yaşatılmaması saygısızlık olarak görülüyor. Hiçbir belediye başkanının tarihimizde önemli bir yere sahip demokrasi şehidinin hiçbir yere ismi verilmemesi tepki ile karşılanıyor.  AK Parti İl Başkanlığı da bu eksiğe tepki göstererek, “Menderes’in dava ve yol arkadaşı olarak cuntacılar ve işbirlikçi siyasetin dar ağacına gönderdiği Demokrasi Şehidimiz, Çanakkale Milletvekilimiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun adını Merkez İlçemizde tek bir bulvara ve caddeye dahi ismini vermekten kaçınmışlardır.” dedi.
 
Demokrasi tarihimize ‘Kara leke’ olarak geçen 27 Mayıs 1960 Cunta darbesinde yitirilen 3 demokrasi şehidi, rahmet, minnet ve saygıyla anıldı.  Aydın Milletvekili ve Başbakan Adnan Menderes, Eskişehir Milletvekili ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Çanakkale Milletvekili ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu şehit edildi. Demokrasi şehitleri anılırken, hep ihmal edilen ve saygısızlık olarak görülen Çanakkale Milletvekili ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zrolu’nün isminin yaşatılmaması. Hem Menderes hem de Bakan Polatkan’ın isimleri yaşatılırken, Çanakkale Milletvekili ve Bakan olan Zorlu’nun ismin yerel yönetimler tarafından yaşatılmaması tepki ile karşılanıyor.
 
BELEDİYELER İHMAL ETTİ
Cunta darbesi ile şehit edilen ve ismi Türkiye genelinde hep hatırlatılan Zorlu’nun ismi şimdiye yaşatılmaması yerel yönetimlerin ihmali olarak görülüyor. Ne merkez belediye ne de ilçe belediyeleri bu önemli ismi hiç yaşatmadı. Daha önce bu ismin yaşatılması için başvuru yapılmasına rağmen herhangi bir adım atılmaması da tepki çekiyor.
 
AK PARTİ’DEN İSİM TEPKİSİ
Hain darbenin yıldönümü dolayısı ile AK Parti Çanakkale İl Başkanlığı tarafından da bir basın açılması yapıldı. Açıklamada, “Ne zaman ‘Bir caddemize Fatin Rüştü Zorlu ismini verelim’ dense, ne zaman mülkiyet sahibi Çanakkale halkı olan belediyeye ait bir tesise ‘Fatin Rüştü Zorlu ismi verelim’ teklifi yapılsa, oralı dahi olmadıkları, bir Çanakkaleli vatandaşımızın ‘Fatin Rüştü Zorlu ismi verilmesi’ için yaptığı yazılı teklife 4 yıldır yanıt dahi verilmediği yakinen bilinmektedir.” vurgusu yapılarak şu bilgiler verildi; “Demokrasiyi içselleştiremeyen, milletin 1946’da gösterdiği iradeye saygı göstermeyen , ‘Milli Şef’ olarak diktatör zihniyetiyle yönetmeye çalışanların kışkırtmaları bugün de bize yabancı gelmiyor.

 Çünkü ruhlarında halen daha 1946 seçimlerinde “açık oy, gizli tasnif” taşıyan zihniyet, milletimizin hür iradesiyle 19 yıldır girdiği her seçimden iktidar olarak çıkan Kurucu Genel Başkanımız, Cumhurun Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti iktidarına yönelik iftira, karalama, kışkırtma ve nefret dilini kullanmaya devam etmekte olduğu hepimizin malumu.
 
1950 seçimlerinde uğradıkları yenilginin Milletimizden rövanşını alma çabasında olanlar,  40 yıldır Çanakkale’de yerel iktidarı olarak demokrasi adına tek bir adım atmamıştır. Menderes’in dava ve yol arkadaşı olarak cuntacılar ve işbirlikçi siyasetin dar ağacına gönderdiği Demokrasi Şehidimiz, Çanakkale Milletvekilimiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun adını Merkez İlçemizde tek bir bulvara ve caddeye dahi ismini vermekten kaçınmışlardır.
Ne zaman “Bir caddemize Fatin Rüştü Zorlu ismini verelim’ dense, ne zaman mülkiyet sahibi Çanakkale halkı olan belediyeye ait bir tesise ‘Fatin Rüştü Zorlu ismi verelim’ teklifi yapılsa, oralı dahi olmadıkları, bir Çanakkaleli vatandaşımızın ‘Fatin Rüştü Zorlu ismi verilmesi’ için yaptığı yazılı teklife 4 yıldır yanıt dahi verilmediği yakinen bilinmektedir.
 
Milli Şefin ismini boydan boya bir caddemize verenler nedense akabinde kurulan köprüye ‘Fatin Rüştü Köprüsü’ adı verilmesinden dahi imtina etmiştir. Nedeni bizce çok iyi bilinmektedir.
1950’de millet iradesiyle iktidardan düşen Milli Şef’in adını sonsuzlaştırmak, Demokrasi Şehidimiz Çanakkale Milletvekili Fatin Rüştü Zorlu adı ile yan yana getirilmesinde sakınca görmüş olsalar gerek, çoğu bebek, çocuk, asker, polisi, öğretmen olan 30 bin insanımızın katledilmesi emrini veren eli kanlı terör örgütü PKK’nın siyasi uzantısı olan HDP’li yoldaşlarına ‘Şükür Pilavı’ dağıtırken bir çekince görmeyenler, söz konusu Demokrasi Şehidimiz Fatin Rüştü Zorlu olunca, demokrasi adına kırıntı kadar hassasiyet göstermekten 40 yıldır imtina ediyorlar.
 
Buradan Çanakkale’nin CHP’li belediye başkanına sesleniyoruz; Fatin Rüştü Zorlu isminden korkmayın. Fatin Rüştü Zorlu tıpkı Başbakan Adnan Menderes, Maliye Bakanı Hasan Polatkan gibi milletimizin kalbinde nesilden nesile zaten yaşıyor.
Demokrasi adına, ‘iadeyi itibar’ kazandırma anlamında, CHP’li belediye yöneticilerinden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün CHP’sine dönmelerini bekliyoruz. Çanakkale Belediye Meclisinin yapılacak ilk toplantısında ‘Fatin Rüştü Zorlu’ adının bir bulvar ya da caddeye veya belediye mülkiyetindeki bir tesise verilmesi teklifinin görüşülmesini bekliyoruz. Teklifi ‘Demokrasi’ adına CHP’nin getirmesini ve bu teklifi AK Parti Grubu olarak destekleyeceğimizi buradan ilan ediyoruz.
CHP’li belediyeden HDP için pilav kazanları yerine ‘Demokrasi’ adına, demokrasi şehidimiz Fatin Rüştü Zorlu Bakanımızın manevi şahsiyetlerine Çanakkale olarak ‘iadeyi itibar’ verilmesini talep ediyoruz.
 
Bu vesileyle demokrasi tarihimize ‘Kara 27 Mayıs’ olarak geçen Türkiye’nin ilk Cunta darbesinde şehit edilen Demokrasi Şehitlerimiz Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan ile rahmete kavuşmuş olan “27 Mayıs Davası’nın’ tüm mağdurlarını, 15 Temmuz Demokrasi Şehitlerimizi, vatan ve bayrak uğruna şehit düşen tüm şehitlerimizi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve dualarla yad ediyoruz.”

BU AYIP DA BİZE YETER
Yıllardır Çanakkale Milletvekili ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun isminin bir yere verilerek yaşatılmasını isteyen ve bunun için mücadele eden Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, darbenin yıldönümünde bu sorunu bir kez daha dile getirdi. 60 yıl önce neler yaşandığını özetleyen Tonka, “Biz, demokrasi tarihimiz içinde birçok darbe, darbe girişimi gördük. 27 Mayıs 1960, 22 Şubat 1962, 20-21 Mayıs 1963, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980, 28 Şubat 1997, 27 Nisan 2007, 15 Temmuz 2016. Bu kalkışmalar ve darbeler tarihinin ilki 27 Mayıs 1960 tarihinde olanıdır. Bu darbe sonucu iktidar partisi alaşağı edilmiş ve Yassıada'ya sürülmüştür. Sonra, eften püften iddialarla yargılamalar yapılmıştır. Bu yargılamalar sonucu, üç devlet adamımız idama mahkum edilmiş ve infazlar da Eylül 1961 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
Peki, infaz edilenler kimlerdir?
Aydın Milletvekili ve Başbakan Adnan Menderes.
Eskişehir Milletvekili ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan.
Çanakkale Milletvekili ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu.
Olayları, soğuk kanlılıkla incelediğimizde, hiçbirisinin değil idam, herhangi bir suçtan mahkum bile olmaması gerekirdi. Demokrasi şehitlerimizin durağı cennet olsun.” dedi.
Şehit olanlardan Menderes ve Polatkan’ın isminin yaşatıldığını hatırlatan Tonka, Zorlu’nun isminin halen yaşatılmadığını hatırlatarak şu açıklamaları yaptı;
Tabii ki, Rahmetli Turgut Özal döneminde bu şehitlerimizin itibarı iade edildi ve büyük bir cenaze töreni ile İstanbul'da yaptırılan şehitliğe defnedildiler. Bu şehitlerimiz, kalplerimizde yaşamaktadırlar.
İtibarı iade edilen Rahmetli Adnan Menderes adına, Üniversite, Hava Alanı, Caddeler, Bulvarlar yaptık ve oralarda hatıraları yaşatılmış olmaktadır.
Eskişehirli Rahmetli Hasan Polatkan için Eskişehir'de Caddeler, Bulvarlar ihdas edilmiş ve adı yaşatılmaktadır...
Gelelim, Çanakkaleli Dr. Tevfik Rüştü Aras'ın( Atatürk'ün Dışişleri Bakanı) kızı Emel Hanım'la evli olan ve Çanakkale Milletvekili olarak Dışişleri Bakanlığı görevi yapan Fatin Rüştü Zorlu'nun adı "Çanakkale 'de nerelerde
var? " diye araştırdığımızda hiçbir yerde olmadığını görürüz...
Rahmetli Fatin Rüştü Zorlu' nun adı Çanakkale' de yaşatılmamaktadır... Bu da bizi üzmektedir...
Rahmetli Fatin Rüştü Zorlu bize, Londra Konferansı' nda Kıbrıs' ta Garantörlük kazandırarak, bir bakıma KKTC'nin de temelini atmış'tır... Bu garantörlük olmasa Kıbrıs da Batı Trakya gibi elden çıkar, giderdi ...
Londra'da, Rumlar "Türkler bu işe ne karışıyor, onları toplantıya almamak gerek, yoksa biz görüşmelere katılmayız" deyip kestirip atmıştı...
İşte burada, Fatin Rüştü Zorlu, tarih bilinciyle biz Kıbrıs'ı Venediklilerden aldık, 1876 yılında da İngilizlere geçici verdik... Eğer, İngilizler adadan çekilecekse İngilizlerin muhatabı sadece Türklerdir... Asıl Rumların bu toplantıya katılmasını biz istemiyoruz... Ne hakla katılacaklar, deyince... Rumlar, sert kayaya çarptıklarını anlarlar ve yelkenleri indirirler ...
Böylece, üçlü garantörlük kurulur... Türkiye, Lozan, Montreux'den sonra bir başarılı siyaseti de burada gösterir...
Bu başarının mimarı Fatin Rüştü Zorlu'dur...
İşte, Çanakkaleli bir politikacının adının Çanakkale hiçbir yerde olmaması beni düşündürtmektedir...
Bu konuda Çanakkale Belediye Başkanlığına bir dilekçeyle başvurdum... Aradan dört yıl geçti hala cevap alamadım... Yine, değişik toplantılarda bu konuyu dile getirdim... Bilhassa, 28 Şubat'ın tetikçilerinin adının yerleşkelerde hala durması da düşündürücüdür... Bunu değişik rektörlere söylememe rağmen duymazdan gelindi... Genel yönetim, idarecilerine söyledim. "onların gözü Ankara'da. Çünkü, kendi iradeleri yok."Onlar da bir şey yapmadılar veya yapamadılar...
Peki! Başka Belediyeler bir şey yapabilir miydi? CHP'li belediyeler, siyasi rakiplerinden birisini adını, cadde, sokak, meydan veya parklara vermezler, çünkü onlar kendilerine demokrat... Kıbrıs için büyük işler yapmış kişi onlar için önemli değil... Yazık!
Peki!
Bu altmış yılda,Süleyman Demirel, Turgut Özal, Recep Tayyip Erdoğan bir şey yapmış mı? Hayır! Hani, bunlar sağ kulvarda siyaset yapıyorlar da, onun için yazdım...
Şimdi, Çanakkale 'nin tüm yetkin, etkin görevlilerine, siyasetçilerine, Kamu kurum ve kuruluşlarının başında bulunan kişilere sözüm ise Rahmetli Fatin Rüştü Zorlu'nun adını herhangi bir yere vermeyi düşünüyor musunuz? “

Nazif Cemhan Şen