Emlak

Konut faizleri düştü, zamlar patladı!

Konut kredisi kampanyasından yararlanarak ev sahibi olmak isteyen binlerce vatandaş artan ev fiyatlarını görünce büyük şok yaşamaya devam ediyor.

Konut kredisi kampanyasından yararlanarak ev sahibi olmak isteyen binlerce vatandaş artan ev fiyatlarını görünce büyük şok yaşamaya devam ediyor. Konut fiyatlarında geçen seneye göre yüzde 30 artış yaşandı.
 
Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında kamu bankaları, Cumhuriyet tarihinin en büyük kredi paketini uygulamaya başladı. Sıfır konutlardaki faiz oranı yüzde 0.64, ikinci elde ise yüzde 0.74’e kadar  düşürüldü. Piyasanın hareketlenmesi ve vatandaşların konut alımına yönelmesi emlak piyasasında konut fiyatlarının patlamasına sebep oldu. Bu faizi fırsat bilen konut sahipleri fiyatları yüzde 40 civarında arttırdı. Birçok ilde gayrimenkul sahiplerinin konut alımında fiyatları artırması, konut sahibi olmak isteyenleri hayal kırıklığına uğrattı. Hukukçular bu durum hakkında ileri zamanlı dava açılabileceğini duyurdu.
Onyedi yıldır emlakçılık yapan Vedat Tutan mevcut konut ihtiyacının talepleri karşılamadığını belirterek normal ev fiyatlarının üzerine zam yapıldığını söyledi. Tutan; “Konut fiyatları kredi faizlerinin düşmesiyle mevcut olan konut ihtiyacı talebi karşılamıyor. Piyasadaki inşaat maliyetlerinin yüksek olması piyasayı sıkıştırdı. Çanakkale’de zaten fazla geniş alan yok. Belirli alanlarda yüzde kat karşılığı genelde müteahhitlerin düşündükleri bu konularda tasarruf düşünceleri var. Bu konuda müteahhitlerle kat karşılığı konut sahipleri sözleşmeleri çok yüksek buluyorlar. Müteahhitler de dolayısıyla geri çekiliyorlar. Bana mal ettiğin rakamlarla satış yapamam diyor. Üzerine de bunu koyduğumda satmam mümkün değil diyor. Faizler düşünce piyasada satılacak konut olmadığı için talepleri karşılayamadı. Karşılayamayınca da mevcut olan konutta olanlar rakamları da haklı olarak 50-60-100 üzerine koydular. Bu rakamlar tabi mevkilerine göre değişiyor. Mesela merkezde olan bir dairenin üzerine koyulan rakam ile çemberin dışında kalan bir dairenin üzerine koyulan rakam farklı farklı” şeklinde konuştu.
 
“KONUT ÜRETİMİ OLMADAN PİYASA OTURMAZ”
Artan fiyatlara bir anlam veremediğini söyleyen Tutan; “Bugün Hasan Ali Yücel çevresinde 4+1 yaklaşık 225 metrekarelik bir dubleks dairenin eskiden 450-500 lira olan rakamı şu anda 675.000 TL. Ben şaşırdım kaldım. Bu bana göre olmayacak bir rakam. Yukarıda mesela Cevatpaşa taraflarında yapılmış olan etap etap siteler var. O da 165-170 metrekarelik bir 3+1 daireler de 670.000 TL civarında. Bunları kim alıyor ben de bilmiyorum. Normal toplu taşıma kullanan insanların o tarafta oturma şansı zayıf. Çünkü maliyet var yani. Rakamlar bu şekilde. Şu anda konut üretimi olmadıktan sonra piyasa oturmaz” dedi.
 
“ÇANAKKALE’DE KİRALIK EV YOK”
Çanakkale’de boş ev olmadığını söyleyen Tutan, virüsten dolayı evlerin boşalmadığına değindi. Tutan; “Her sene sirkülasyon olur. Genelde yurtlarda olan öğrenciler dışarıda kiralık daire bakarlar. Yani böyle bir devridaim yapar sürekli. Şu anda Çanakkale’de kiralık ev de yok. Çünkü öğrenci gidiyor ama öğrenci de geliyor. Atamalar var, tek başına kamuda çalışanlar var. Bu insanlar bir şekilde güzel evlere, yaşanacak evlere, temiz bakımlı evlere ihtiyaç duyuyorlar. Tutulmakta zorlanmıyor. Virüs dolayı kiralarda pek artış yaşandığını hissetmedim. Çünkü şu var düğünler de durdu. Boşalan ev fazla değil, ondan dolayı sıkıntı olmadı. Her sene mutlaka ev sahipleri içinde kira artışı talep edenler çoğunlukta” ifadelerini kullandı.
 
 
“EVLERİN FİYATINI ŞİŞİRDİLER”
Onüç yıldır mesleğini icra eden emlakçı Osman Ünlü de kredi fiyatlarının düşmesinin vatandaş açısından değişen birşeyin olmadığını söyledi. Ünlü, “Kredi fiyatlarının düşmesi vatandaşı pek memnun etmedi. Çünkü konut fiyatları yüzde on beş civarında yükseldi ve bu furya biraz daha devam edeceğe benziyor. Yeni yapılan konut yok. İnşaat firmaları batık durumda olduğu için yeni yapılan konut sayısında ciddi düşüşler var. İnsanlar deprem öncesi konutlara dahi yöneldi. Kredilerin düşmesi emlak piyasasında bir canlılık yarattı. Ben müşterilerime sıfır evler yerine yaşı biraz daha büyük olan evleri öneriyorum. Çünkü sıfır evlerin fiyatını çok fazla şişirdiler. Şu an kiralık ev yok, evlerini boşaltan öğrenci sayısı çok az” şeklinde açıklamalarda bulundu.
 
Muzaffer Cirtel