İlçede çam fıstığı toplama ve ayrıştırma işi yapan İbrahim Demirsöz , yörede çok fazla tüketilmemesine rağmen oldukça fazla sayıda çam fıstığı ağacının olduğunu söyledi. Demirsöz, "Bölgemizde bir hayli bulunan çam fıstığı kozalağı 15 Kasımda toplanmaya başlar ve Mayıs ortasına kadar devam eder. Ağaçlardan toplanan kozalaklar depolanır. Haziran ve Temmuz ayında depolanan kozalaklar güneşe serilerek açılması beklenir. Açılan kozalaklar patoz (kozak dövme makinesi) yardımı ile kozalaklardan çekirdekler ayrılır. Elde edilen çekirdekler su varillerinde yıkanıp, boş olan çekirdekler ayırt edilerek dolu çekirdekler güneşte kurumaya bırakılır. Çekirdekleri ayrılan kozalaklar (kıpır) ise yüksek kalorili ısı verdiği ve çevre dostu yakıt olduğu için fırınlarda ve kalorifer kazanlarında yakıt olarak kullanılmaktadır. Dünyada en kaliteli ürün İtalya ve ülkemizde elde edilmektedir. Çin, Pakistan ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen ağaçlardan elde edilen çam fıstıkları lezzet, kalite ve büyüklük standartlarına uygun olmadığı için rağbet görmemektedir. Elde edilen ürünler ağırlıklı olarak Almanya ve Arap ülkelerine satılmaktadır. Ülkemizde ise üretilen çam fıstığının yüzde 5’i kullanılmaktadır. Geçtiğimiz sezon yaklaşık olarak 50 ton çam fıstığı kozalağı topladım. 50 ton kozalaktan yaklaşık 5 ton civarında çam fıstığı elde etmeyi hedefliyorum. Çanakkale bölgesinde benim dışımda işleme yapan kimse yok. Bu işi 9 yıldır yapıyorum. Kozalakları ise köy meralarına ekilmiş çam fıstığı ağaçlarından ve vatandaşın ormanlık bölge yakınlarındaki arazilerine diktiği ağaçlarından alıyorum" dedi.
Besin değeri oldukça yüksek olan çam fıstığının, vücuda enerji verdiği, akciğer hastalıklarına, verem ve bronşite, öksürüğe, mesane, böbrek iltihaplarına iyi geldiği ve yanı sıra bir çok faydası olduğu biliniyor.