. Toplantıya Ağrı Valisi Musa Işın, Yalova Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın yanı sıra Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’na üye 7 federasyon ile 93 gazeteciler cemiyetinden 82’sinin başkan ve temsilcileri katıldı. Toplantıda Çanakkale’den de Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı’da hazır bulundu.
Basının sorunlarının ve çözüm önerilerinin tek tek ele alınarak görüşüleceği başkanlar kurulunun açılış konuşmasını yapan Marmara Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ayhan Polat, Türkiye’nin dört bir yanından Yalova’ya gelen gazetecilere ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Ayhan Polat, “Sizleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Benim kentimdir’ dediği Yalova’da ağırlamak bizler için büyük onurdur. Başkanlar Kurulu toplantımızın sektörümüze önemli katkı sağlayacağınıza inanıyorum” diye konuştu.
Toplantıda daha sonra kürsüye çıkan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı ise, konuşmasına 15 Temmuz darbe girişimi sürecine dikkat çekerek başladı.
Türkiye’nin FETÖ, PKK ve DEAŞ terör örgütleriyle mücadele ettiğine dikkat çeken TGK Genel Başkanı Kolaylı, “Terörle mücadelemiz, 15 Temmuz gecesi farklı bir boyuta ulaştı ve demokrasimiz adına endişe verici bir darbe girişimi yaşadık. Bu darbe girişiminin artçı şokları halen devam ediyor” dedi. Konuşmasında 15 Temmuz gecesi yaşananlara değinen Kolaylı şöyle devam etti:
“Hatırlayacağınız gibi o gece yine hep beraberdik ve Ağrı’daydık. Darbe haberini alır almaz şu an aramızda bulunan Ağrı Valimiz Sayın Musa Işın’ı makamında ziyaret ederek, darbeye karşı olduğumuzu ifade ettik, sivil yönetime desteğimizi açıkladık. Ertesi gün Başkanlar Kurulu toplantımızı tek maddeli gündemle topladık. Ağrı’da bulunan 74 Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Ağrı Valisi Musa Işın’la birlikte tek yürek halinde darbeye karşı olduğumuzu içeren bildirimizi okuduk, kamuoyu ile paylaştık.”
Darbenin önlenmesinde basının önemli rol oynadığını da hatırlatan TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı. “O gece darbeciler, kendilerini hala 1980’de zannedip TRT’den bildiri okumakla darbe yapacaklarını zannettiler. Oysa bu ülkenin yurtsever bir medyaya sahip olduğunu unutmuşlardı. CNN Türk’le başlayan kıvılcımı hesap edememişlerdi. Nitekim meslektaşlarımızın dirençleriyle karşılaştılar ve yayınlarını kesemediler… Darbe girişimine halkımızın şanlı direnişiyle birlikte tüm gücüyle karşı duran medya kuruluşlarımız, halkın haber alma hakkını sonuna kadar savundu, darbecilerin müdahalelerine rağmen yayınlarını sürdürerek darbeye geçit vermedi. Türkiye’deki tüm meslektaşlarımız adına medyamızla gurur duyuyorum. İyi ki o yayınları kesintisiz sürdürüp bu alçakça, halkını katleden darbecilerin emeline ulaşmalarına engel oldular” dedi.
Darbe gecesi önemini kanıtlayan medya sektöründe çeşitli sorunlar yaşandığını ve bu sorunların bir an önce çözümlenmesi gerektiğini kaydeden TGK Genel Başkanı Kolaylı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Sektörümüzde yaşanan sorunların çözümlenmesi, demokrasimiz açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle; medya mensuplarına yönelik yapılan operasyonlarda kılı kırk yarmalı, kurunun yanında yaşın da yanmasına izin verilmemelidir.
Ülkemiz, medya alanında kapsamlı bir değişime, yenilenmeye ihtiyaç duymaktadır. Özgürlüklerden çalışma koşullarına, mesleki standartlardan yasal düzenlemelere kadar bir dizi yenilik, geniş katılımlı çalıştaylar dizisi ile belirlenmeli ve uygulanmaya konulmalıdır.
Bilindiği gibi meslektaşlarımız yazdıkları yazılar ve yaptıkları haberler konusunda uzun yıllar hep özgür olma mücadelesi vermişlerdir. Özellikle 12 Eylül döneminde büyük baskılar yaşanmıştı. Geçmişte olduğu gibi bugün de gazeteciler yazdıkları yazılar, yorumlar ve haberler nedeniyle yargılanabilmektedir. Bu durumun sona erdirilmesi ve basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması için özgürlükçü bir basın yasası hazırlanmalıdır.
Sektörümüzün, avukatlık, doktorluk, mühendislik veya mali müşavirlik gibi mesleki standartlara sahip olmaması bir diğer sorunumuzdur. Eğitimine, birikimine bakılmaksızın herkes gazeteci olabilmektedir. Bu yüzden de haberciliği şantajcı kimliklerine alet edenler “gazeteci” olduklarını öne sürerek toplumda kendilerine yer edinmeye çalışmaktadır. Bu nedenle de sektörümüzde acil olarak mesleki düzenlemeye gidilmelidir. İnternet Yasası da bu kapsama alınarak, yasal boşluktan kaynaklanan sorunlar çözümlenmelidir.”
Konuşmasında son olarak Basın İlan Kurumu’ndaki çalışmalara değinen TGK Genel Başkanı Kolaylı, sözlerini, “Günümüz koşullarına uygun hale getirilen
“Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği” bu hafta Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni yönetmeliğin tüm camiamıza hayırlı olmasını diliyorum” diye tamamladı.
Yalova Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar ise, toplantıya katılan gazetecilere Yalova Valisi Tuğba Yılmaz’ın selamlarını ileterek, “Yalova’nın turizm alanında hak ettiği yeterli tanıtımını yapmak için yoğun çaba gösteriyoruz. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanlar Kurulu toplantısının Yalova’da yapılmasını bu kapsamda önemsiyoruz. Yalova’dan güzel anılarla ayrılacağınıza ve illerinizde şehrimizin tanıtımını yapacağınıza inanıyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Toplantının son açılış konuşmasını yapan Ağrı Valisi Musa Işın ise, bir önceki toplantının Ağrı’da yapıldığını hatırlatarak şunları söyledi:
“Kalbimizin bir köşesinde misafirperverliğimizi istediğimiz gibi yapamadığımızın kırgınlığı var. O geceyi unutmak mümkün değil. 15 Temmuz gecesi Türkiye işgale uğrayacaktı. Halk nezdinde hiçbir karşılığı olmayan alçaklar, PKK’ya karşı mücadele için kullanacağımız silahları, bu millete çevirdiler. Bundan daha büyük bir ihanet olamaz. Bu işgali Sayın Cumhurbaşkanımız, aziz milletimiz ve çok değerli basınımız ittifakla bertaraf etti. Bu demokrasi mücadelesinin bir benzeri, bugüne kadar dünyanın hiçbir ülkesinde görülmedi. Eğer başarılı olsalardı, bugün bu toplantıyı yapıyor olmuyorduk, iç savaş yaşıyor olacaktık.
Emperyalist bir düşünceye hiçbir zaman sahip olmadık. Üç kıtaya hüküm sürdüğümüz dönemde bile kimsenin ne dinine ne de diline karıştık. Böyle bir millet elbette istiklaline ve istikbaline sahip çıkacak ve bu alçak girişime geçit vermeyecektir. Ağrı’da 15 Temmuz gecesi, ırk ve din ayrımı yoktu. Türk Bayrağı’nı omuzlarına alan on binlerce Ağrılı, tam bir ay boyunca valiliğimize gelerek demokrasiye, ülkesine sahip çıktı.”
Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’na üye 7 federasyon ile 93 gazeteciler cemiyetinden 82’sinin başkan ve temsilcilerinin katılımıyla Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 9. Başkanlar Kurulu toplantısına geçildi. Toplantının sonuç bildirgesinin yarın açıklanması bekleniyor.