Üniversite

Online eğitim kararı esnafı üzdü

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Senatosunun güz dönemi derslerinin online yapılması şeklinde karar alması Çanakkale’de üzüntüyle karşılandı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Senatosunun güz dönemi derslerinin online yapılması şeklinde karar alması Çanakkale’de üzüntüyle karşılandı. Kentin ekonomisine büyük katkı sağlayan öğrencilerin bu dönem gelmeyecek olması esnafları önemli oranda etkileyeceği belirtiliyor.

ÇOMÜ’nün 8.9.2020 tarihinde yapmış olduğu senato toplantısından çıkan karar Çanakkale’de olumsuz karşılandı. Senato kararı: “Karar-01) Üniversitemiz 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılının 05 Ekim 2020 tarihinde başlamasına ve aşağıda açıklamaları belirtilen akademik birimler dışında kalan tüm lisans ve önlisans programlarının “Uzaktan Öğretim” yöntemiyle eğitim-öğretim faaliyetlerini gerçekleştirmesine, Tıp Fakültesi, 4. 5. ve 6. sınıfların sadece uygulama derslerinin yüz yüze olacak şekilde yapılması. Eğitim Fakültesinin, 4. sınıf “Öğretmenlik Uygulaması 1 ve Okul Deneyimi” derslerinin MEB’e bağlı okulların açılması ve MEB ile YÖK Başkanlığının kararı doğrultusunda MEB’e bağlı okullarda yüz yüze olacak şekilde yapılması. İlahiyat Fakültesinin, 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında yapılacak “Arapça Hazırlık Muafiyet Sınavının yüz yüze yapılması. Devlet Konservatuvarı, 1. sınıf çalgı uygulama derslerinin (Ana Çalgı I ve Eşlikli Çalma I) yüz yüze olacak şekilde yapılmasına, Karar-02) Üniversitemiz lisansüstü programların, ana bilim dallarının görüşleri doğrultusunda; uzaktan, yüz yüze veya her ikisinin birlikte uygulanabildiği karma yöntemlerle eğitim-öğretim faaliyetlerini gerçekleştirmesine, Karar-03) Üniversitemiz 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılının uzaktan öğretim yoluyla yapılmasına ilişkin olarak; Staj uygulamalarının uzaktan online veya ödev şeklinde yapılmasına, Uzaktan yapılacak derslerin ara sınav ve yarıyıl sonu sınavlarının uzaktan online veya ödev şeklinde yapılmasına, Uzaktan online yapılacak derslerin tüm materyallerinin ÜBYS’ye yüklenmesine, Uzaktan online yapılacak her bir dersin 20 dk. süre ile gerçekleştirilmesine ve derslerin kayıtlarının alınmasına, Uzaktan online dersler için derslere devam şartının aranmamasına, Uzaktan online ders verecek öğretim elemanlarının (özel durumu olanlar hariç) Üniversitemiz içerisinde bulunan bürolarını ya da derslikleri kullanarak bu dersleri yapmalarına
Oy birliği ile karar verilmiştir” şeklinde oldu. Kararın açıklanmasıyla beraber esnaftan da sesler yükselmeye başladı.

Esnaf Karara Tepkili
Nüfusun yüzde 50’sini öğrencilerin oluşturduğu ve Çanakkale ekonomisine büyük katkısı olan öğrencilerin güz döneminde şehre gelmeyecek olmaları Çanakkale ekonomisini olumsuz etkileyecek. Bundan dolayı Çanakkale’de esnaf karardan memnun değil. Gelirinin büyük bir bölümünü öğrenciden sağlayan esnaf senatonun almış olduğu karardan memnun kalmayarak tepkilerini dile getirmeye başladılar. Öğrencilerin yeme, içme ve eğlenme gibi bir çok ihtiyacını karşıladığı Çanakkale esnafı durumlarının akıbetini merak edip ne yapacaklarına karar vermeye çalışırken acaba bahar döneminde ne olacak? Diye de düşünmeden edemiyorlar.
  
Öğrenci Yurtları Ne Olacak
Güz döneminde öğrencilerin şehre gelmeyecek olmaları öğrenci yurtlarının durumunun da ne olacağı sorusunu akıllara getirdi. Çanakkale’de ilçeler de dahil olmak üzere Kredi Yurtlar Kurumu (KYK)’na ait toplamda 9 adet kız ve erkek öğrenci yurdu bulunurken, yine merkez ve ilçelerde kız ve erkek öğrencilerin barınabileceği çok sayıda özel yurt bulunuyor. Mevcut yurtların dışında yenilerinin de açılıyor olması kafaları iyice karıştırdı. Bu konuda KYK’dan henüz bir açıklama gelmezken özel yurt sahipleri de tıpkı esnaf gibi tepkilerini dile getirmeye başladılar. Güz dönemi derslerinin online olmasından en çok etkilenen sektörlerden birisi de esnaflar dışında özel yurt sahipleri oldu. Yaklaşık 500 bin öğrencinin bulunduğu şehirde barınma ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan özel yurtlar da bu karardan
memnun kalmadı.

Emlakçılar Ve Ev Sahipleri de tedirgin
Yurtlardan sonra öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını karşılayan bir diğer mekan da evler. Yurtlarda kalmak istemeyen ve ev sıcaklığını arayan öğrenciler tek başlarına ya da arkadaşlarıyla birleşerek ev tutuyorlar. Bu durum Çanakkale emlak sektörünün de hareketli geçmesini sağlıyor. Fakat öğrencilerin güz döneminde şehre gelmeyecek olması emlak sektörünü de sıkıntıya düşürecek. Ayrıca Çanakkaleli ev sahipleri de bu durumdan memnun değil. Peki evleri boş kalacak olan ev sahipleri ne yapacak?  kira ücretlerinde indirim yapacaklar mı? soruları da Çanakkale halkı tarafından şimdiden merak konusu oldu.
 
Arzu Baladur