Merkeze bağlı batak ovasındaki 110 bin ve Ezine ile Bayramiç’in 50 bin olmak üzere 160 bin dönümlük tarım arazisinin su ihtiyacını karşılayan Bayramiç Barajı, bu yıl plansız ekim nedeniyle baraj kurudu. Bu yıl yapılan hataların gelecek yıl tekrarlanmamasını isteyen Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını belirterek, “2021 Yılına Sulama konusunda temkinli planlamalı gitmeliyiz.” dedi.
Merkeze 25 kilometre uzakta bulunan Kumkale ve Çıplak köylerinin de içinde bulunduğu geniş ova, Bayramiç ve Ezine’nin tarım arazisinin su ihtiyacı Bayramiç Barajı’ndan karşılanıyor. Bu kadar verimli topraklarda üretim yapan çiftçiler, bu bölgeden yılda birkaç mahsul alabiliyor. Buraya su 105 kilometre uzakta bulunan Bayramiç Barajı’ndan geliyor. Baraj aynı zamanda Bayramiç ilçesinin ihtiyaç olması durumunda su ihtiyacını ve ilçedeki tarımı ve Ezine’deki tarımın da su ihtiyacını karşılıyor. Buradan gelen su da gözönünde bulundurularak ovada tarım ürünlerinin planlaması yapılıyordu. Suyun en çok harcandığı çeltik planlanın iki katı kadar alanda üretimi yapılmasına izin verildi. Aynı şekilde suya en çok ihtiyaç duyulan mısır da 3 bin 224 hektara çıkartıldı. Batak ovasında ayrıca 876 hektar sebze, 108 hektar hububat, 2 bin 337 hektar meyve ve bin 264 hektar yem bitkisi üretiliyor.
Bu plansız ekim nedeniyle Bayramiç İlçesi’nde bulunan barajda su kalmadı. Bu sene çekilen sıkıntının bir daha yaşanmaması için Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, yetkililere seslendi.
2020 YILI BİZİ ÇOK ÜZDÜ
Covid.19 dan dolayı artık dünyada ve ülkemizde, hiçbir şey eskisi gibi olmayacağını belirten Başkan Pehlivan, “İşte bu sebepten dolayı 2021 Yılına Sulama konusunda temkinli planlamalı gitmeliyiz.” dedi. Sulama konularında ezber üzerinde değil de tüm kurumlar koordineli şekilde çalışmalarına devam etmesi gerektiğini de belirten Pehlivan, “Bölgemiz meyve sebze ve hayvancılığın yoğun oldu bölge dir. Meyveciler hayvancılar girdi maliyetleri ile sorun yaşarken birde su ile ilgili sorun yaşamaya devam etmeye başladı. Tabi yılın kurak olması da etkendir.” dedi.
ÇELTİK MİNİÜM SEVİYEYE İNDİRİLMELİ
Bu yıl Batak Ovası’nda çeltik ekimine fazla izin verildiği için barajın kuruduğu eleştiri konusu olurken Başkan Pehlivan bu konuya dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu; “Çeltik ekiminin suyun durumuna göre minimum seviye çekilmeli hatta suyun durumuna göre ekip durdurulmalıdır. Ekilecek ise bile 120 günlük su isteyen türler dikilmeli 120 gün üzerinde su isteyen türler ekilmemelidir. Yoksa buradaki meyveci hayvancı telafisi olmayacak durumda kalır. Bunun vebalini ne ben ne bir başkası veremez. Meyve canlı kurur. Hayvan yem bulamaz. Burada süt verimi et verimi düşer. Çok dikkatli ve özenli olmalıyız. Su önemli.
Çeltik komisyonuna odamız davet edilmeli hatta kurula eklenmelidir. Çünkü bizde çeltik ekibi yapılmadığı için komisyona girmiyoruz. Ancak su ile ilgili komisyon olduğu için bizde barajın başında olduğumuz için bilgi sahibi olmalıyız. Daha sonra haberimiz yok diyoruz. Onun için hep beraber suyu planlamalıyız.
Saha dışı ekiplerin önüne çekilmelidir. Üretici Su Birliği ile görüşmeli ona göre ekip yapmalıdır. Su verilmeyecek yere ekip dikim yaparsa ilk önce oranın suyu kesilir. Sonra üretici mağdur olur. Dikkatli olmalıyız.
2021 yılı üretim sezonunda suyun programını geçmiş yıllara göre daha özenli hep beraber yapmalıyız. Şayet bu programı özenli yapmaz isek telafisi olmayan sorunlar oluşur. Ne üretici mutlu olur. Ne yönetici huzurlu olur.
Ülkemizdeki kuraklık verileri hesaplanarak plan yapılmalı. Ayrıca plan yapılırken barajda su oranı yüksek ise tabi su da boşa gitmemelidir.
Üreticilerimize ayrıca gerekli bilgi bilgilendirme Sulama Birlikleri tarafından yapılmaktadır. Gelen mesajların dikkate alınması gerekir.”
Karaköy göletine de acil ödenek ayrılması gerektiğini belirten Başkan Pehlivan, üreticilerin mağdur olduğunu ve gölet bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğini söyledi.
Bünyamin Nami Tonka