Yerel

Çanakkale için su krizi kapıda

İlimizin en önemli barajı olan Atikhisar Barajı içme ve kullanma suyu olarak tek kaynak. Atikhisar Barajı’nda giderek azalan su seviyesi büyük bir sorunun kapıda olduğunu gözler önüne seriyor. 

İlimizin en önemli barajı olan Atikhisar Barajı içme ve kullanma suyu olarak tek kaynak. Atikhisar Barajı’nda giderek azalan su seviyesi büyük bir sorunun kapıda olduğunu gözler önüne seriyor. 

Atikhisar Barajı'nda su seviyesi her geçen gün daha da azalıyor. Yağışların geçtiğimiz yıl ve bu yıl az düşmesinden dolayı Atikhisar barajındaki su seviyesi alarm vermeye başladı.

2019 Eylül’de yüzde 62 olan barajdaki doluluk, yaz mevsimi kurak geçmesi ile 2020 Eylül ayında yüzde 29'a gerilemişti. 9 Kasım günü verilerine göre Çanakkale’nin içme ve kullanma suyunun sağlandığı Atikhisar Barajında 13 milyon Metreküp su kaldı. Çanakkale’nin bir yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı ise 12 milyon metreküp civarında.  Bu bilgiler ışığında barajdaki suyun Çanakkale’nin 1 yıllık içme ve kullanma suyunu karşılayamayacak duruma geldiği ortaya çıktı.  

Atikhisar Barajındaki su seviyesinin tehlikeli seviyelere gerilediğini ve su krizinin kapıda olduğunu ifade eden Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant Atikhisar Barajındaki su oranının yüzde 24’ lere gerilediğine dikkat çekti. Nalbant, “  Atikhisar Barajındaki şu anki su miktarı 13 milyon ton dolayında. Bu miktarın 1.5 milyon tonu kullanılamaz su. Geriye 12 milyon tondan daha az bir su miktarı kalıyor. Bu da Atikhisar Barajının doluluk oranın %24 - %25’ lere denk geliyor. Bu oran çok düşük bir oran. Bu son yıllarda doluluk oranlarına bakıldığında hiç rastlanmamız çok düşük bir doluluk oranı. Çanakkale’nin 1 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı 12 milyon ton şu anda da Atikhisar Barajında bu su oranından daha z bir su var. Eğer böyle kurak bir dönem devam ederse, yağışlar çok yetersiz. Barajın kışında dolmayacağını söyleyebiliriz. Barajda su sıkıntısı var. Geçtiğimiz yıllarda bundan 10 yıl önce zaman zaman su sıkıntıları olmuştu. Ancak bu sefer yaşadığımız kuraklık en şiddetlisi’’ şeklinde konuştu.

‘’BÖLGE VE ÇANAKKALE ÇOK CİDDİ TEHDİT ALTINDA’’
Nalbant Atikhisar Barajının 160 bin kişiye içme ve kullanma suyu sağladığına da dikkat çekerek “Yaşanan bu şiddetli kuraklığın nedeni küresel ısınma. Küresel ısınmanın da en çok görüldüğü ve hissedildiği yer Çanakkale’nin de içinde bulunduğu bölge. Bu bölge içinde bulunan Çanakkale’de çölleşme belirtileri gösteriyor demeyeceğim ama bölge ve Çanakkale çok ciddi tehdit altında. Atikhisar Barajı biliyorsunuz Çanakkale’ nin, Kepez’in yani en az 160 bin kişinin içme ve kullanma suyunu sağladığı tek su kaynağı. Atikhisar Barajının alternatifi de şuan yok. O zaman yapmamız gereken bu arada bu küresel ısınmanın olumsuz etkileri bu bölgede görülmeye devam edecek. Yapmamız gereken Atikhisar Barajını, hem içme hem de kullanma suyunda ve tarımsal sulamada da tasarruflu kullanmalıyız’’ dedi.

‘’SUYU TASARRUFLU KULLANMALIYIZ’’
Nalbant sözlerine söyle devam ederek, “Özetle bizim için hayati önem taşıyan suyu tasarruflu kullanmalıyız. Tabi Pandemi nedeni ile hijyen kuralları kapsamında su kullanımında bir artış oldu. Ama geldiğimiz noktada Pandemi bile olsa su tasarrufu yapmamız gerekiyor. Atikhisar Barajı su kullanımız da tasarruf yaparken birde bu önemli Barajı korumamız lazım. Yani barajında kirlenmesini önlememiz lazım. Durum böyle iken geçtiğimiz günlerde Serçeler ve Terziler köyü arasında bir altın madeni Şirketi ( Koza Altın Madeni )sondaj yapıyor. Şimdiden yer altı sularını kirletiyor. Çünkü sondajlarda 300 metre derinlere kadar inile biliniyor. Şimdiden o sondajlar nedeni ile  kullanılan bentonik benzeri madde, gres yağı, polimer, yerine göre de belki mazot kullanıldığından dolayı ter altı suları şimdiden kirletiliyor. Yer altı suyu dediğimiz kaynaklar Atikhisar Barajını besleyen kaynaklar. Sözünü ettiğimiz maden şirketi Atikhisar Barajına 3 kilometre mesafede. Bu maden şirketi tümü ile Atikhisar barajının beslendiği yer altı kaynakları havzası içerisinde. Ve bu maden şirketi bu alan içerişinde faaliyete geçebilir. Yani tek içme ve kullanma suyumuzu sağladığımız Barajımızı korumamız lazım. İçecek suyumuz tehlikeye girmiş durumda iken madende 1 ton cevherin işlenmesi için en az 4 ton suyun kirletilmesi hiç kimsenin gönlü razı gelmez. Tabi bu gerçeği belki birçok kişi bilmiyor. Onun için yapmamız gereken başta suyumuzu çok tasarruflu kullanmak ve suyumuzu sağladığımız Atikhisar Barajını koruyacağız”

Muzaffer Cirtel