Gündem

Boş hastaneler çürümeye terkedildi

Merkezde boş duran 3 hastaneden birinin pandemi hastanesi yapılması önerisini dikkate almayan başta Sağlık İl Müdürlüğü ve yetkili kurumlar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ni pandemi hastanesine dönüştürdü.

Merkezde boş duran 3 hastaneden birinin pandemi hastanesi yapılması önerisini dikkate almayan başta Sağlık İl Müdürlüğü ve yetkili kurumlar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ni pandemi hastanesine dönüştürdü. Bu hastanede yoğunluğa cevap veremeyince Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi de pandemi hastanesine dönüştürüldü. Artık merkezde pandemi hastanesi olmayan bir tek özel hastane kaldı. Vatandaşlar da bu duruma tepki göstererek normal tedavi ile pandemi tedavinin aynı yerde olmasının tedirginlik yarattığını belirtti.
 
Çin’de başlayan ve dünyayı saran koronavirüs, ülkemizde de etkili olmaya devam ediyor. Hergün can almaya devam eden virüs, yazın biteceği beklenirken daha da arttı. Virüsün Türkiye’de etkili olduğu Mart ayında önlemler alınmaya başlandı. Her ilde karantina hastanesi kurulması hazırlıkları yapıldığı dönemde gözler Çanakkale şehir merkezine çevrilmişti.
Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi yapıldıktan sonra eski devlet hastanesinde birkaç poliklinik açık bırakıldı geri kalanı tamamen boşaltıldı. Aynı şekilde Esenler mahallesinde bulunan Bahattin ve Huriye Demircioğlu ek binası ise tamamen boşaltıldı. Geniş alan üzerine kurulan ve büyük bahçesi bulunan bu ek binanın kaderi ne olacağı belli olmazken, yeni bir öneri konuşulmuştu. Hızla yayılan koronavirüsün için bu hastanenin karantina hastanesi yapılması istenmişti. Bunun yanında başka bir öneri de Sağlık İl Müdürlüğü’ne devredilen eski askeri hastanesi de gündeme gelmişti.
 
ÇOMÜ PANDEMİ HASTANESİ OLDU
Yapılan tüm öneri ve isteklere rağmen Çanakkale Sağlık Müdürlüğü ve yetkili kurumlar, ÇOMÜ Araştırma Hastanesi’ni pandemi hastanesine çevirdi. ÇOMÜ Hastanesi’nin pandemi hastanesine çevrilmesinin ardından kentteki tüm hastalar Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne gitmek zorunda kaldı. Şehir dışında bulunan ve ulaşımı da zor olan bu hastaneye vatandaşlar akın edince, hastanede yoğunluk her geçen gün arttı. Başta acil servis olmak üzere koridorlar hastalarla dolu. Sağlık açısında da sosyal mesafeyi korumanın bile zor olduğu yerde hastalar saatlerce kuyruk bekliyor.
 
DEVLET HASTANESİ DE PANDEMİ HASTANESİ OLDU
Hasta yoğunluğu nedeniyle sık sık gündeme gelen Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’de pandemi hastanesine dönüştürüldü. Daha önce pandemi hastanesine dönüştürülen ÇOMÜ Araştırma Hastanesi’nde hasta sayısı artınca Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’de devreye alındı. Bu hastanenin bir bölümü de pandemi hastanesine dönüştürüldü. Şua anda hastanenin bir bölümünde çalışma yapılıyor.

VATANDAŞLAR TEDİRGİN
Şehir merkezindeki devlete ait 2 hastanenin de pandemi hastanesine dönüştürülmesi vatandaşları tedirgin etti. Daha önce ÇOMÜ Hastanesi’nin pandemiye dönüştürülmesi nedeniyle vatandaşlar Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne gidiyordu. Buradaki yoğunluğa rağmen başka çaresi kalmayan hastalar, mecburen burayı tercih ediyordu. Bu hastanenin de bir ölümünün pandemi hastanesine dönüştürülmesi nedeniyle vatandaşlar iyice tedirgin oldu. Normal hastaların ve virüslü hastaların aynı hastanede tedavi olmasının tepkileri sürüyor.  Vatandaşların bir kısmı ise ister istemez daha önce Anadolu Hastanesi olan ve şimdi Medical Park olarak değiştirilen özel hastaneye gitmek zorunda bırakılıyor.
 
3 HASTANE BOŞ DURUYOR
Dünyada can almaya devam eden ve Türkiye’de halen etkili olan koronavirüsün ne zaman biteceği bilinmiyor.  Aynı şekilde Çanakkale’de de bu konuda savaş veriliyor. Vakaların en çok arttığı şehirlerin başında da Çanakkale geliyor. Bu virüs nedeniyle ÇOMÜ  pandemi hastanesi olduğu için kapılarını normal hastalara açmıyor. Tüm hasta yükü ise devlet hastanesinin omuzlarına yüklenmişti ve zaten burası da altında kalkamaz olmuştu. Aylar sonra randevu verilen hastalar ve acilde saatlerce bekleyen vatandaşlar duruma isyan ederken, artık burası da pandemi hastanesi oldu. Boş durumdaki hastanelerden birinin pandemi hastanesine çevrilip hem ÇOMÜ Hastanesi’nin hem de devlet hastanesinin normale dönmesi isteniyor.  

Arzu Baladur