Gündem

Atikhisar barajındaki su iyice azaldı, havza kum çakılla dolmuş (VİDEO)

Merkezdeki İçme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı'nda 12 milyon metreküp su kaldı.

Merkezdeki İçme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı'nda 12 milyon metreküp su kaldı. Barajdaki su seviyesi iyice düşünce, havzasının dağlardan su ile gelen toprak, kum ve çakılla dolduğu görüldü. Suyun yerini alan kum, çakıl ve toprağın boşaltılması ile barajda birikecek su miktarının artırılması önerisi daha çok konuşulmaya başlandı.
 
Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale'de yağışların beklenen seviyede olmaması nedeniyle barajlardaki su miktarı gederek azaldı. Çanakkale merkezinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip Atikhisar Barajı'ndaki su miktarının 12 milyon metreküpe düştüğü belirtildi. Kentin içme suyu ihtiyacını da karşılayan Atikhisar Barajı'nda su miktarının iyice azalması üzerine Çanakkale Belediyesi harekete geçerek, su kullanımına yönelik bazı yasaklar getirdi. 
 
Çanakkale Belediye Su İşleri Müdürlüğü, tüm dünyada ve ülkemizde de yaşanan küresel ısınmanın etkisiyle su kaynaklarının azaldığını, yaşanmaya başlanan sıkıntılar göz önünde bulundurularak; kentin tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı'ndaki suyun en yüksek verimi sağlayacak şekilde kullanılabilmesi ve sürdürülebilir su yönetiminin sağlanabilmesi için önlem alınmasını teklif etti. Bunun üzerine Belediye Encümeni, geçen günlerde toplanarak, su tasarrufuna yönelik oybirliğiyle radikal kararlar aldı.
 
BARAJ HAVZASINDAKİ TOPRAK BOŞALTILSIN
Yıllar sonra ilk deva Atikhisar Barajı’ndaki su miktarı bu seviyeye indi. Kentin tek içme suyu kaynağı olan bu baraj kent için çok büyük önem arzediyor. Suyun boşalması ile barajdaki su havzasının dağlardan ve su kaynaklarından gelen çakıl, kum ve toprak gibi maddelerle dolduğu da gözlemlendi. Tamamen kuruma noktasına da gelen bu alan aynı zamanda barajda biriken su miktarını da azaltıyor. Barajlardaki en büyük tehlike arzeden bu çakıl, kum ve toprağın boşaltılması da öneriliyor. Devlet Su İşleri’nin olan bu barajdaki dolgu alanlar temizlenmesi durumunda barajda biriken su miktarı artacağı için kentin yıllarca su sorunu da çözülmesine bir öneri olarak ortaya konuldu.
 
 
SU KESİNTİSİ KISITLAMASI YAPMAMAYI DİLİYORUZ
2019 yılı kurak geçmişti. Ardından yaz ayı da kurak geçince neredeyse hiç yağmur yağmamasıyla Atikhisar Barajı su seviyesi giderek düştü. Atikhisar barajı, Çanakkale’nin içme ve kullanma suyunu sağlayan şu andaki tek kaynak. Su krizi de artık kapıda… Belediye alternatif su kaynağı aradığını paylaşsa da henüz olumlu bir sonuç alamadıklarını da belirtiyor.
Atikhisar barajındaki su seviyesinin tehlikeyi boyutlara kadar düşmesinin ardından Belediye tarafından bir dizi önlem alındı. Geçtiğimiz günlerde alınan önlemleri aktaran Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ‘’Özellikle araç yıkamadan başladık çünkü Çanakkale’de 44 tane araç yıkama istasyonu var. Dolayısıyla en çok su tüketilen iş yerleri bunlar. Onlarla ilgili tedbirleri aldık, tebligatları yaptık. Kendi aramızda bir de toplantı yapacağız, gerekli kısıtlamalara hemen başlayacağız. İkincisi bizden yol su alan Dardanel firması var. Ona da ihtarda bulunduk; tedbirini al, kısıtlamaya gidebiliriz diye söyledik. Kendi park bahçelerimizin sulama işini kısıtladık. Hatta sona erdirdik. Çok acil ihtiyaçların dışında sulama yapılmayacak. Dükkanların yıkanmaması, evlerin önünün yıkanmaması gibi vatandaşa duyuruda bulunuyoruz, billboardlarımıza afişlerimizi asacağız. Su kesintisi kısıtlaması yapmamayı diliyoruz’’ dedi.
‘’BİZ TEDBİRİMİZİ ALMAK ZORUNDAYIZ’’
Su kullanımını vatandaşın da minumum düzeye getirerek gereksiz su kullanımını azaltması gerektiğine dikkat çekerek, Gökhan ‘’Çünkü çok yakın tarihte olması mümkün değil ama böyle giderse başka bir tehlike de var, Tarım İl Müdürlüğü tedbir almak zorunda. Sulama yapamayız. Bu baraj aynı zamanda sulama barajı. Onun için yazlık ekimi konusunda köylülerin ikaz edilmesi lazım. Biz tedbirimizi almak zorundayız, su ihtiyacımızın öncelikle karşılanması gerekiyor. Bu arada su kuyusu aramamız devam ediyor. Devlet Su İşleri’nin kuyularını kullanmak için bölge müdürlüğüne gittik. Onlarla bir irtibat halindeyiz. Bir de Umurbey Barajı’nda su temini ile ilgili bir görüşmemiz oldu. O bu sene ile ilgili değil çünkü bir iki senelik bir proje. Önce projesi yapılacak ondan sonra Özbey’e kadar sulama oradan yapılacak. Oradan bize bir hat verilmesi ile ilgili görüşmede bulunduk. Dolayısıyla hem ileriye yönelik tedbirleri alıyoruz ama aynı zamanda yakın tarihteki kuraklık riskine karşı tedbirlerimizi alıyoruz. Vatandaşı da bilinçlendiriyoruz. İnsanlara bu tehlikeyi bildirip, evlerde de tedbirli olmamız gerektiğini söylüyoruz. Bir arkadaşımız çok güzel bir öneride bulundu, kendisi uygulamış; rezervuarın içerisine boş su şişesi koyup onun kapasitesini azaltıyor. Tüm hemşehrilerimizin su kullanımı konusunda duyarlı olmasını bekliyoruz’’ ifadelerini kullandı.
‘’8 AYLIK SUYUMUZ VAR’’
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ‘’Şu anda 8 aylık suyumuz var. Maalesef 8 aylık’’ diyerek yağışların artmasını umduğunu paylaştı. Başkan Gökhan,  Yağışların az düşmesi halinde Atikhisar Barajındaki içme ve kullanma suyunun bitesinin  an meselesi olduğunu belirterek, ‘’Ümidimiz, şu anda hava yağışlı gösteriyor. Önümüzde 3-4 aylık bir süre var. Bu dönemde seneye bu zamana kadar yetecek su biriksin hiç olmazsa, temennimiz bu. Umarım bu uzun süre böyle gitmez. Küresel bir kuraklık var, onun için tedbirli olmamız lazım. Ormanları kesmekten tutun da filtresiz baca kullanan termik santrallere kadar hepsi bu kuraklığın sebebi.  Bunu ben söylemiyorum meteoroloji uzmanları söylüyor’’ açıklamasında bulundu.
 
 
ENCÜMENİN ALDIGI KARARLAR
 
Encümen kararları doğrultusunda; şehir şebeke suyu kulanılarak hortumla araba yıkanması, konut ve iş yeri önlerinin ve içlerinin hortumla yıkanması, halı ve kilim yıkanması yasaklandı. Bahçe sulamalarının sabah ve akşam mümkünse kuyu suyu veya yağmurlama, damlama sistemi ile sulanması, yüksek su tüketimi olan sanayi tesislerinde suyun tasarruflu kullanılabilmesi için mevcut kullanımları göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilmesi kararı alındı. Oto yıkama, halı yıkama hamam, wc gibi su tüketimi yüksek olan iş yerlerine ön ödemeli elektronik sayaç takılması zorunluluğu getirilirken, yeraltı suyu kullanan işyerlerine de mekanik sayaç taktırılarak kullanılan suyun tespitinin yapılıp atıksu bedeli alınması kararlaştırıldı. Park, bahçe, yeşil alan, tarımsal amaçlı üretim yapılan yerlerde sulamalar kısıtlandırılırken, acil sulama ihtiyacı olan yerlerde yağmurlama, damlama sistemi ile su kullanımının minimuma indirilmesi, şehir ve mücavir alanlarında şebeke suyunun tasarruflu kullanılması yönünde de karar verildi.
 
Alınan kararlara uyulup uyulmadığı belediye zabıta müdürlüğü ekiplerince bilerlenecek ve kararlara uymayanlar hakkında 5326 sayılı kabahatler kanununca cezai işlem uygulanacak.
 
'KENTIN YILLIK SU TÜKETİMİ 12 MİLYON METREKÜP'
 
Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Atikhisar Barajı'nın kent için hayati öneme sahip olduğunu belirterek, "Ş uanda 12 milyon metreküp su var. Bunun 2,5 ila 3 milyon metreküpü de kullanılamayan dip suyu. Doluluk oranı yüzde 22 seviyesinde. Kentin yıllık su tüketimi de 12 milyon metreküp sevisyesinde. Çanakkale Belediyesi önümüzdeki yıl daha ciddi bir sorun yaşamamak adına bir takım önlemler aldı. Encümende alınan kararlar doğrultusunda Çanakkale’deki 40 oto yıkamacı dükkanında mekanik sayaç kullanımını yasakladık. Gerekli tebligatları yaptık ve ön ödemeli akıllı su sayacı takılmasını istedik. Bir kısmı akıllı sayaca geçti. Bunun yanı sıra hortumla şehir şebeke suyu kullanılarak araç yıkanması yasaklandı. Yine apartman ve iş yeri önleri ve merdiven boşlukları gibi alanların şehir şebeke suyu kullanılarak hortumla yıkanması yasaklandı. Bahçe sulamarında ise özellikle basınçlı sulama sistemleri kullanılması yönünde karar alındı. Bundan böyle parklarımızı ve bahçerimizi biz de yağmuralma yani damlama sistemi ile sulayacağız. Başka alanlarda da su tüketimine karşı önlemler getirdik. Ayrıcı sanayi tesislerine de su kullanımını kıstılamaları için tebligat yaptık" dedi.
 
Arzu Baladur