Gündem

İki ayrı yerde Pazar kuruldu ama kalabalık azalmadı

Korona virüs tedbirleri sebebiyle pazar esnafı ikiye bölünerek bir kısmı Esenler’de bir kısmı ise İsmetpaşa’daki Cuma pazarı yerinde tezgah açtı.

Korona virüs tedbirleri sebebiyle pazar esnafı ikiye bölünerek bir kısmı Esenler’de bir kısmı ise İsmetpaşa’daki Cuma pazarı yerinde tezgah açtı. Alınan kararla pazardaki yoğunluk azaltılmak istense de pazarda yine sosyal mesafe hiçe sayıldı. İki günlük sokağa çıkma yasağı öncesi vatandaşlar adeta pazara akın etti. Geçen hafta olduğu gibi bu hafta da pazardaki yoğunluk şaşırttı.

Artan korona virüs vakaları değerlendirilerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında Cumartesi ve Pazar gününün tamamını kapsayacak olan kısıtlama sürecinin Cuma akşamından başlayacağını ifade etmişti. İlk olarak geçen hafta Cuma günü (4 Aralık) uygulanmaya başlayan karara göre; ‘’Yeni bir karar alınıncaya kadar ülke genelinde hafta sonları? Cuma günleri saat 21.00'de başlayacak, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00'de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır. İlk uygulama olarak 04.12.2020 Cuma günü saat 21.00'de başlayıp 07.12.2020 Pazartesi günü saat 05.00'de bitecek şekilde tüm vatandaşlarımız için sokağa çıkma kısıtlaması getirilecek olup bundan sonraki hafta sonlarında da uygulama aynı şekilde devam edecektir’’ açıklaması yapılmıştı.

VATANDAŞ PAZARA AKIN ETMİŞTİ
Yeni bir karar alınmadığından karar aynı şekilde uygulanmaya devam ediyor. Korona virüs tedbirleri doğrultusunda hafta sonu tüm gün sokağa çıkma yasağı ilan edilince hafta sonu kurulan pazarların da kurulmaması kararı alındı. 4 Aralık’ta başlayan ve ilk kez uygulanan tüm hafta sonu sokağa çıkma yasağı öncesinde kurulan Cuma pazarında vatandaşlar pazarda aşırı yoğunluk oluşturmuş sosyal mesafe kuralları hiçe sayılmıştı. Çanakkale’de cumartesi günü Esenler Mahallesi’nde Pazar günü de İsmetpaşa’da Pazar kurulunca pazarın  yükü çok olmuyordu. Hafta sonu pazarları iptal olunca aşırı yoğunluk oluşmasını değerlendiren  İl hıfzıssıhha Kurulu hafta başında yeni bir karar alma yoluna gitti.

HAFTA SONU KURULAN PAZARLAR HAFTA İÇİNE ÇEKİLDİ
65 yaş üstü vatandaşlar ile 20 yaş altı vatandaşların toplu taşıma kullanamaması sebebiyle ilimizde belirli günlerde kurulan pazardan vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekiyordu. Hal böyle olunca hem pazardaki sosyal mesafe hem de vatandaşların ürünlere erişimini kolaylaştırmak Pazar esnafını da mağdur etmemek adına hafta sonu kurulan pazarların hafta içi kurulmasına karar verildi.

ESENLERDE 3 GÜN İSMETPAŞA’DA 2 GÜN PAZAR
Çanakkale merkezde 2 adet Pazar yeri mevcutken Pazar yerlerinden biri Esenler Mahallesinde bir diğeri ise İsmetpaşa Mahallesinde yer alıyor. Kısıtlama öncesinde Esenler Mahallesinde cumartesi günü kurulan pazar Çarşamba gününe çekildi. Buna ek olarak Salı ve Cuma günleri de Esenler Mahallesinde Pazar kurulacağı duyuruldu. Bu kapsamda yeni bir karar alınıncaya kadar Esenler Mahallesinde haftanın 3 günü Pazar kurulması kararı alındı.
Öte yandan en fazla talep gösterilen İsmetpaşa Mahallesindeki Pazar alanında ise Salı ve Cuma günleri Pazar kurulması kararı alındı. Daha önce Pazar günleri de burada Pazar kuruluyordu. Yeni karar ile birlikte İsmetpaşa Mahallesinde haftanın 3 günü Pazar kurulmaya başlandı.

ESNAF DÖNÜŞÜMLÜ TEZGAH AÇIYOR
Bulaş riskini ve yoğunluğu azaltmak adında yaklaşık 160 adet Pazar esnafı dönüşümlü olarak İsmetpaşa ve Esenler Mahallesinde kurulan pazarlarda tezgah açmaya başladı.
Konuya ilişkin olarak, Vali yardımcısıyla görüştüklerini kaydeden Çanakkale Yaş Sebze Meyve ve Kuru Gıda Pazarcılar Derneği Başkanı Erşan Demiroğlu, esnafların dönüşümlü olarak iki pazarda da tezgah açmasıyla ilgili ‘’İkiye bölünen esnaf çok rahatsız’’ açıklamasını yapmıştı.

SOSYAL MESAFE YİNE HİÇE SAYILDI
Alınan kararla beraber hem tezgah aralarında şeritlerle mesafe açıldı hem de Pazar esnafının bir kısmı Esenler’de tezgah açtı.  Dün İsmetpaşa’da kurulan Cuma pazarında önlemlerle birlikte yoğunluğun az olması bekleniyordu. Fakat pazarcılar ikiye bölünse de Cuma pazarında gün boyu yoğunluk oluşunca sosyal mesafe yine hiçe sayıldı.
Pazar girişinde ise geçtiğimiz hafta polis ekipleri kontrol yaparken bu hafta polis ekipleri tüm gün pazar da denetim gerçekleştirmedi.  Pazara girişler ise sayıyla gerçekleşmedi. Zabıta personelleri ise tezgahları tek tek gezdi. Pazar tezgahları arasında bir tezgah mesafe olması için önceden şeritler çekilmişti, zabıta ekipleri tezgahlar arasındaki mesafenin korunması için uyarılarını yineledi. Ayrıca zabıta ekipleri, dönüşümlü olarak pazarlarda tezgah açılacağı için pazar esnaflarına hafta hafta hangi mahallede tezgah açacaklarının bilgisi verildi.

AYNI GÜN 2 PAZAR İKİSİ DE YOĞUN
Öte yandan ise İsmetpaşa’daki Cuma pazarında tüm tezgahlarda yoğunluklar oluştu. Esenler’de de Cuma günü Pazar kurulması kararı alınmıştı. Aynı gün iki Mahallede Pazar kurulmasına rağmen her Esenler’de kurulan pazarda da yine yoğunluk göze çarptı.

Vatandaşlar taze meyve ve sebze alabilmek için sosyal mesafeye riayet etmezken oluşan yoğunluktan onlar da rahatsızlıklarını dile getirdi. Ürünlerin taze ve doğal olmasından dolayı marketten almayı tercih etmediklerini ayrıca pazarın daha uygun fiyatlı olduğunu belirten vatandaşlar yoğunluk olsa da ihtiyaçlarını karşılamak için geldikleri dile getirdiler.

Çanakkale Yaş Sebze Meyve ve Kuru Gıda Pazarcılar Derneği Başkanı Erşan Demiroğlu dönüşümlü tezgah açılmasıyla ilgili ‘’İkiye bölünen esnaf çok rahatsız’’  demişti. Pazar esnafı Ramazan Eren ‘’Yapacak bir şeyimiz yok bu hastalığı yenmek için katlanacağız’’ dedi.

Bir diğer Pazar esnafı Ahmet Çelikkaya ise, Esenler’de kurulan pazarda satışların iyi olmadığını belirterek, ‘’Bu gün Cuma günü kim gelecek oraya alışverişe. Burası gelenekselleşmiş bir Cuma pazarı. Festival gibi. Esnaf mağdur, hem de çok mağdur’’ dedi.

Hal böyle olunca bir kısım esnaf ‘yapacak bir şey yok’ derken bir kısım vatandaş da mağduriyetini dile getirdi. Esnaflar hem tezgahlarıyla hem de açıklamalarıyla ikiye bölündü. İl hıfzıssıhha Kurulunun kararıyla dönüşümlü olarak tezgah açmanın pazarda oluşan yoğunluğa etki etmediği gözlenirken alınan kararın bulaş riskini azaltmada ne kadar etkili olduğu merak konusu oldu.
 
Muzaffer Cirtel