Gündem

Dükkanlar bir bir kepenk indiriyor!

Korona virüs pandemisinin uzamasıyla birlikte müşteri ve satışlarda dip seviyeleri gören esnafların dayanacak gücü kalmadı.

Korona virüs pandemisinin uzamasıyla birlikte müşteri ve satışlarda dip seviyeleri gören esnafların dayanacak gücü kalmadı. Kentin ekonomisinin attığı çarşıda dükkanlarının kepenklerini bir bir kapatmaya başladı. Açık olan esnaflar ise kara kara düşünüyor.

Korona virüs sebebiyle Mart ayından beri ülkemizde yaklaşık 16 bin kişi hayatını kaybetti. Artan korona virüs vakalarıyla Mart ayı itibariyle ülkemizde İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelgelerle  bulaş riskini azaltmak adına bir dizi önlem alındı. Tüm Türkiye’de kısmı kısıtlama kararıyla beraber iş yerlerini kapatma durumunda kalan esnaflar masraflarını çıkartmayınca zor durumda kaldı. Lokantalardan, seyahat acentelerine pek çok sektör etkilendi. Çanakkale’de de bu kapsamda en işlek caddelerdeki dükkanlar boş kaldı.

İçişleri bakanlığının yayınladığı son genelge kapsamında; içkili ve/veya içkisiz tüm lokanta ve restoranlar ile pastane ve benzeri işyerleri, sadece paket servis, gel-al benzeri şekilde, müşterilerin oturmasına müsaade etmeden hizmet verecek. Bu nedenle tüm lokanta ve restoranlar ile pastane ve benzeri işyerlerinin oturma alanlarını kaldırmaları sağlanacak, bu alanlara müşteri kabul etmemeleri konusunda gerekli işlemler yapılacak’’ denildi.

İLANLAR ASILDI
Genelgeyle birlikte tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de kafeler, lokantalar gibi iş yerleri sadece paket servis hizmeti vermeye başladı. Hal böyle olunca masrafını karşılayamayan birçok iş yeri paket servis hizmeti bile açmadı. Diğer yandan turizm, konfeksiyon, AVM ve benzeri hizmet sektöründe yer alan gruplarda ciddi ekonomik daralmalar yaşandı. Pek çok iş yeri de pandeminin ilk aylarında borçlandı, biriken borçlarını ödeyemeyen esnaf tek çareyi dükkanını kapatmakta buldu. Dükkanlar bir bir kapanırken içleri de boşaltıldı. Camlarına da devir, kiralık ve satılık ilanları asıldı.
Çanakkale’nin en işlek caddelerindeki iş yerleri tek tek kapanmaya ve devir ilanlarını asmaya başladı. Özellikle paket servis yapmayan genellikle içecek üzerine çalışan iş yerlerinde kapanmaların fazla olduğu gözlendi. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Çanakkaleliye hizmet veren sektörler ağzına kadar dolu oluyordu. Özellikle kordondaki kafelerde yer bulmakta zorlanan vatandaşlar bile oluyordu. Şimdi işe esnaf zor duruma girince özlenen sosyal ortamların yaşandığı işletmeler devletten de destek alamayınca kepenklerini indirmeye devam ediyor.
Sektör temsilcileri, önlem alınmadığı takdirde kapanmaların çok daha yüksek oranları bulabileceği uyarısında bulundu. Öte yandan açılan yeni iş yerlerinde de büyük bir azalma ivmesi olduğu gözlendi.

AVM’LER DE ZORDA
Diğer yandan 4 Aralık’ta İçişleri bakanlığının valiliklere gönderdiği "Sokağa Çıkma Kısıtlamaları" konulu genelge kapsamında, yeni bir karar alınıncaya kadar hafta içi saat 21.00-05.00, hafta sonu cuma 21.00'den pazartesi 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağını belirtti. Uygulanmaya başlayan hafta sonları tam kapanma sebebiyle yiyecek içecek sektörü dışındaki diğer iş yerleriyle birlikte AVM’ler de iş yapamaz oldu. İçerisinde market, giyim, elektronik, ev eşyası gibi pek çok sektörün bulunduğu AVM mağazaları da oldukça zor günler geçirirken iddiaya göre bina yönetimlerine kira ödemekte zorlandıkları kaydedildi.

EMLAK SİTELERİNİN VERİLERİNE YANSIDI
Korona virüsü salgını nedeniyle satışlarda ciddi düşüşler yaşayan iş yerlerinde kapanmalar başladı. Çanakkale’de yıllardır hizmet veren esnaf ve sanatkâr devir ilanlarını camlarına asmaya başladı. Kapanmalar internet üzerinde emlakçılık hizmeti veren sitelerin verilerine de yansıdı.

Hülya Öz