Gündem

Çanakkalelilerin malı Çanakkalelilerden gizleniyor

Tamamı Çanakkale halkına ait GESTAŞ’ta üst düzey personele yüzde 50 civarında zam yapılarak gizlilik anlaşması imzalandığı öğrenildi.

Tamamı Çanakkale halkına ait GESTAŞ’ta üst düzey personele yüzde 50 civarında zam yapılarak gizlilik anlaşması imzalandığı öğrenildi. Yanlış yönetim nedeniyle borç batağına düşen GESTAŞ’taki gizlilik anlaşması ile şirkette olup bitenlerin kimsenin duymaması için özel çaba harcandığı belirtiliyor. Şirketin ayrıca uzun süredir vergi borçlarını da ödememesi nedeniyle borç listesinin kabardığı belirtiliyor.
 
Türkiye’nin önemli deniz şirketlerinden biri olan GESTAŞ’ta olaylar bitmiyor.  Görevi devreden Volkan Uslu GESTAŞ’ın kasasında 16 milyon TL bıraktı. Bu yıl Ocak ayında GESTAŞ Genel Müdürlüğü’ne AKP Manisa Milletvekili Aday Adayı da olan Mahir Sevinç’in gelmesi ile şirkette sıkıntılı günler başladı. Sevinç’in gelmesinin üzerinden yaklaşık 5 ay geçtikten sonra İl Genel Meclisi’ne borç para başvurusunda bulunması ile dikkat çekmişti.  GESTAŞ’ın içinde bulunduğu ekonomik sorun borçlanma ve kefalet yetkisi için İl Genel Meclisi’ne başvurması ile ortaya çıkmıştı. Adeta para basan şirket, ısrarla il genel meclisinden borçlanmak için yetki istedi.
DÖRT KEZ RED CEVABI ÇIKTI
GESTAŞ ilk gemi almak için il genel meclisine başvurarak borçlanma yetkisi istemişti. Bu yetki, çoğunluğu elinde bulunduran CHP’li il genel meclis üyeleri tarafından reddedildi. Dosya bu sefer Muğla’ya tayini çıkan Çanakkale Eski Valisi Orhan Tavlı tarafından tekrar meclise gönderilmişti. Komisyona havale edilen GESTAŞ dosyası, komisyonda kabul görmedi ve il genel meclisi gündemine geldi. İl genel meclisinde ikinci sefer RED cevabı aldı. Meclis üyelerinin çoğunluğunun vize vermediği GESTAŞ dosyası, eski vali Tavlı tarafından üçüncü kez il genel meclisine gönderildi.
İl genel meclisi gündemine gelen dosya tekrar komisyona havale edilmişti. Dosya komisyonda ele alındı. Komisyon gelen evrakları inceleyerek karar verdi. Oy çokluğu ile GESTAŞ dosyası komisyon tarafından üçüncü kez RED cevabı aldı. Üçüncü kez komisyon tarafından olumsuz cevabı alan GESTAŞ dosyası, İl Genel Meclisi üyeleri tarafından da üçüncü kez reddedildi.
Eski Vali Tavlı tarafından 3 kez İl Genel Meclisi’ne gönderilen GESTAŞ dosyası, üç kez RED cevabı almıştı. Doya dördüncü kez yeni Vali İlhami Aktaş tarafından İl Genel Meclisi’ne gönderdi.
Dördüncü kez İl Genel Meclisi’ne gönderilen dosya önce komisyona havale edildi. Komisyon yaptığı inceleme ve araştırma sonucu RED oyu vererek gerekeli kararda da şu bilgilere yer verdi; “İl Genel Mcelisi’nin 10 Ağustos 2020 tarihli Ağustos toplantısının 1’inci birleşimi 1.’inci oturumunda komisyonumuza havala olunan “5302 saylılı İl Özel İdaresi Kanununun 15. Maddesi gereğince yeniden görüşülmek üzere iade edilen İl Genel meclisi’nin 07.07.2020 gün ve 63 nolu kararının tekrar görüşülmesi”
 
SPONSOR OLDU
Sık sık borç borçlanma yetkisi isteyen halkın şirketi GESTAŞ,  üzün süre kentin gündeminde yerini aldı. Para basan bir şirketin borçlanma ısrarına bir açıklık da getirilmedi. Bu ustu kapalı teklif de il genel meclis üyeleri tarafından 4 kez reddedildi. Şirket daha sonra gemi satın almak için ile açması ile gündeme geldi. kentin gündeminden düşmeyen Çanakkalelilerin şirketi GESTAŞ, şimdi ise özel bir televizyonda yayınlanan MasterChef’in Çanakkale’deki çekimine sponsor olması tartışma konusu oldu.
6 GEMİ SATIN ALINDI
Yıllarca dolar üzerinde kiralanan gemiler nedeniyle GESTAŞ zarar ediyordu. Doların hızla artması ile gemilerin maliyeti daha da arttı. Bunun üzerine Volkan Uslu döneminde bu sorun çözülerek dolar üzerinde kiralanan gemiler TL’ye çevrildi. Bu sıkıntılı sürecin iyi yönetilmesi ile GESTAŞ önemli ölçüde kar elde etti. Kiraları TL’ye dönen gemiler kısa süre önce GESTAŞ’a satıldı. Şirket toplam 6 gemi satın aldı.
MAAŞLAR ARTIRILDI GİZLİLİK ANLAŞMASI İMZALANDI
Hareketli günlerin yaşandığı GESTAŞ’Ta bundan sonra çok tartışılacak olan bir karara daha imza atıldı. Enflasyonun yüzde 15 olduğu yerde GESTAŞ’ın üst düzey birçok personele yüzde 50 civarında zam yaptığı öğrenildi. Zam yapan şirketin aynı zamanda personele şirkete olup bitenleri dışarıda anlatmaması için gizlilik anlaşması imzalandığı belirtiliyor. Tamamı Çanakkalelilerin malı olan şirketteki gelişmelerin mal sahibinden gizlenmesi ise ayrıca soru işaretleri bırakıyor. Bu konu ile ilgili tepkiler de gelmeye başlandı.
Şirkette bir diğer gelişme ise pandemiden dolayı işlerin iyice yavaşladığı dönemde yeni personelin alınması. Şirketin zaten kabarık olan personel listesine satın alınan gemilerde çalışan işçilerin de işe alındığı ifade ediliyor.
Hülya Öz