Gündem

Çarşı boş mahalle arası dolu

İçişleri Bakanlığı'nın, aldığı korona virüs tedbirleri kapsamında kısıtlamalar Cuma akşamı başladı. Cuma günü saat 21.00’den Pazartesi sabah 05.00’a kadar süren kısıtlamada işlek caddeler boş kalırken mahalle aralarında vatandaşlar dışarıda görüldü.

İçişleri Bakanlığı'nın, aldığı korona virüs tedbirleri kapsamında kısıtlamalar Cuma akşamı başladı. Cuma günü saat 21.00’den Pazartesi sabah 05.00’a kadar süren kısıtlamada işlek caddeler boş kalırken mahalle aralarında vatandaşlar dışarıda görüldü. Çocuklar top oynarken, vatandaşlar hava alma bahanesi ile marketlere gitti. Sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen marketlerdeki kasa önlerinde kuyruk oluştuğu saatler bile yaşandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından artan yeni vakalar sonucunda yeni tedbirleri açıklamıştı.  İçişleri Bakanlığı ise korona virüs önlemlerinin detaylarını içeren genelgeyi 81 ile gönderdi. Yeni korona virüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlaması 1 Aralık tarihinden beri uygulanmaya devam ediyor.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında ve bulaş riskini azaltmak vaka sayısını düşürmek amacıyla Cuma gününden başlayarak pazartesi günü saat 05.00’a kadar geçerli olan tüm hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanmaya devam ediyor. Bakanlık tarafından yayınlanan genelgeye göre; Kısıtlamanın olduğu Cumartesi ve Pazar günleri market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-­17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. Vatandaşlar (65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altında bulunanlar hariç) zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelliler hariç) ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilere gidip gelebilecek. Aynı saatler arasında market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçiler ve online sipariş firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabilecekler’’ denildi.

VATANDAŞ MARKET YOLLARINI ARŞINLADI
Vatandaşların birçoğu ihtiyaçlarını karşılamayı bahane ederek sokaklara yığıldı. Ana caddelerde hayat adeta dururken yürüyerek gidilebilen marketler bakkallar doldu taştı. Araç seslerinin olmadığı bir hafta sonunu vatandaşlar kısmen evlerinde geçirdi. Sahiller, AVM’ler boş kalsa da vatandaşlar ellerine market poşeti alarak dışarı çıktı. Vatandaşların zaruri ihtiyaçlar dışında marketlerden alışveriş yaptığı da kaydedildi. Öte yandan çocukların sitelerin bahçelerinde sosyal mesafe gözetilmeden dışarı çıkarak oyunlar oynadığı görüldü.  Araç trafiği olmasa da mahalle aralarındaki marketlerin yollarını arşınlayan çok sayıda vatandaş oldu.

KISITLAMADA BALIĞA TALEP
Çanakkale İl Hıfzıssıhha Kurulu kararınca, hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması süresince balıkçı ve balık tezgahlarının saat 10.00 ile 17.00 arasında açık kalması yönünde karar alındı. Alınan kararda, "Yeni bir karar alınıncaya kadar hafta sonları uygulanan sokağa kısıtlaması süresince balıkçı/balık tezgâhı şeklindeki işyerlerinin de cumartesi ve pazar günleri 10.00­-17.00 saatleri arasında vatandaşlarımıza hizmet sunabilecek" ifadelerine yer verildi.
İl Hıfzıssıhha Kurulu kararınca, hafta sonları cumartesi ve pazar günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında balıkçı ve balık tezgahları açık kaldı. Hal böyle olunca vatandaşlar dışarı çıkmak uğruna balığa da yoğun talep gösterdi. 
 
 
Bünyamin Nami Tonka