2020 yılında Çanakkale Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce ve Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası tarafından başlatılan Troas Kültür Rotası Projesi hakkında TUREB yönetim kurulu üyesi Adem Biçer, Kültür Rotasının mevcut durumu hakkında bilgiler vererek üçte biri tamamlandığını belirtti.
Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) yönetim kurulu üyesi Adem Biçer, pandemiden sonra artık kitlesel Turizmin ortadan kalkacağını vurgulayarak, insanların doğa turlarına ve yürüyüşlere ilgi göstereceklerini ifade etti. Biçer, bu doğrultuda rehberlerin başlattığı bölgenin sahip olduğu kültürel ve turistik değerlere katkı sağlayacak ve turizm potansiyelini artıracak bir proje olan Troas Kültür Rotası hakkında son gelişmeleri paylaşarak, önemli bilgiler verdi.
‘’BU PROJEYİ BAŞLATAN REHBERLERDİR’’
Pandemi ile birlikte tüm dünyada durma noktasına gelen turizm sektöründe turizm alışkanlıkları da değişti. TUREB yönetim kurulu üyesi Adem Biçer, ‘’Rehberler, pandeminin sona ermesiyle birlikte sahalara çıkıp ülkesine gelen yerli ve yabancı turistlere anlatım yapmaya devam etmeliler. Camia olarak bizim temennimiz bu yönde’’ diyerek sözlerine başladı.
TUREB yönetim kurulu üyesi Adem Biçer, Troas Kültür Rotası Projesinin ortaya çıkışını anlatarak, pandemi sürecinde turizmde daralmalar yaşansa da proje ile ilgili çalışmaların devam ettiği bilgisini verdi. Biçer, ‘’Troas Kültür Rotaları projesi yapıyoruz. Bu projeyi başlatan rehberlerdir. Osman Topçu üniversitede bitirme tezi yapmıştı. Onun üzerine tezinden esinlenerek sahaya çıktık, baktık. Benim oda başkanlığı dönemimde bu projeyi bütün bürokratlarımıza anlattım. En son sağ olsun Orhan Tavlı valimiz bize kulak verdi ve sonra bölgedeki diğer 15-16 kurumun da desteğini alarak bu projeyi onaylattık. Hayata geçiriyoruz şu anda saha çalışmaları devam ediyor’’ dedi.
‘’SAHAYA HAKİM OLMAK ÖNEMLİ’’
Çanakkale’de kurumların birlikte ve iş birliği ile çalıştığını ifade eden Biçer, İl Kültür Turizm Müdürü olarak göreve kısa bir süre önce gelen Murat Yılmaz’ın da proje için önemli destekleri olduğunu belirtti. Biçer, ‘’Yeni İl Kültür Turizm Müdürümüz Murat Bey de destek oluyor. Henüz geldi sektöre ama hızlı adapte oldu. Birçok konuda çalışma yapıyor. Turizm faaliyetleri içerisinde aktif bir şekilde yer almak istiyor ve bu çok güzel bir şey, Çanakkale için güzel bir durum. Sahaya hâkim olmak önemli’’ diye konuştu.
‘’ARTIK KİTLESEL TURİZM OLMAYACAK, MÜNFERİTE DÖNÜŞECEK’’
‘’Bu sahada çalışmaları devam etmekte olan hayata geçirmek üzere olan projelerden birisi Troas Kültür Rotaları Projesi; Çanakkale’de sürdürülebilir turizmi oluşturacak, geceleme sayısını artıracak. Yıllardır Çanakkale'de geceleme sayısı çok düşük. Biz onu daha da değiştiriyoruz. Pandemiden sonra artık kitlesel Turizm olmayacak, münferite dönüşecek. İnsanlar doğa turlarına gidecekler, yürüyüşlere gidecekler. Biz tam da bu dönemde çok güzel bir hamle yaparak Troya yılının hemen akabinde Troya yılı vesilesiyle onaylanmış olan İl Özel İdaresi ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı Valilik himayesinde yürütülen projeyi önümüzdeki sezona hazır etmeye çalışıyoruz.’’ dedi.
‘’DÜNYA’DA EN FAZLA TEMAYA SAHİP BİR PROJE’’
Biçer, dünyada benzer kültür rotaları olan Çanakkale’mize de kazandırılan Troas Kültür Rotasının çalışmalarının henüz son bulmadığını üçte birlik bir kısmının tamamlandığını paylaşarak, ‘’Baktığımız zaman rehberler Çanakkale'ye en büyük Turizm Kalkınma projelerini sunmuş ve bir kuruş bile talep etmeden telif istemeden devletine teslim etmiş. ‘Buyurun bunu yapalım hayata geçirelim Çanakkale’miz kazansın, köydeki Ayşe teyzemiz kazansın’ demiş. Çünkü bu proje hayata geçtikten sonra buraya gelecek yerli yabancı turistlerin hepsi o köylerden geçecek. 80 tane Köyü bağlayacak, en az 80 köy... Daha üçte birlik kısmı yaptığımız için daha tam sayı veremiyorum bu sayı artabilir de. Ve rota 47 Antik Kenti bağlıyor. İki kıtayı bağlayan bir projeden bahsediyoruz. Dünya’da en fazla temaya sahip bir projeden bahsediyoruz. Şimdi böyle bir süreçte rehberlerin Çanakkale'ye kazandırdığı bir değer var, proje var ama diğer taraftan baktığımız zaman da böylesine nitelikli ve Çanakkale ve ülke turizmi için mücadele eden insanların hak ettiği saygınlığı görmemesi böylesine memlekete fayda sağlamaya çalışırken diğer taraftan sorunlarla uğraşmak zorunda kalması üzücü’’ diye konuştu.
‘’REHBERLER TÜRKİYE'NİN KÜLTÜR VE TURİZM ELÇİLERİDİR’’
Biçer, rehberlik faaliyetlerinin devam edebilmesi, ülke genelinde yerli ve yabancı turistlere hizmet verilebilmesi için rehberlerin moral ve motivasyon kaybı yaşamaması gerektiğini ifade ederek rehberlerin birer kültür ve turizm elçileri olduğunu vurguladı. Biçer, ‘’Moral motivasyon düşerse ekmek kazanamaz hale gelirsek; bırakın Çanakkale’yi kendimize bile bir şey katamayız. Bir kitap alıp okuyacak parayı kazanamazsak, ben memleketimi nasıl geliştireceğim? Çünkü rehberler yürüyen kütüphane gibidir. O yüzden en çok yatırımı kitaba yapar. Kazandığı paranın çoğunu kitabı harcar. Çanakkale bölgesinde turizmin gelişmesini ve istenilen düzeye gelmesini sağlamak için rehberler var gücüyle çalışıyor. Çanakkale bölgesindeki rehberler bugüne kadar hiçbir şekilde ticari bir amaç gütmeden faaliyet gösterdiler. Hiçbir kurumdan projeleri götürdüklerinde bile hiçbir şekilde ticari kaygı gütmediler, bundan sonra gütmeyeceklerdir. Çünkü onların amaçları memlekete değer kazandırmak ve bu kazandığı değerle birlikte gelecek ziyaretçilere hizmet vererek de ekmeğini kazanmak. Tek derdi bu aslında; memleketine hizmet etmek. Bu doğrultuda rehberlerinin Çanakkale’ye ve ülke turizmine katkısı sermaye olarak değildir. Tamamen manevi olarak ve İmaj olarak ülkenin tanıtımında en etkin meslek grubudur, aktördür. Rehberler Türkiye'nin kültür ve Turizm elçileridir. O yüzden onlara sahip çıkmalıyız’’ dedi.
TROAS KÜLTÜR ROTASI HAKKINDA
Troas Kültür Rotaları projesi; Çanakkale’deki tüm turizm paydaşlarının katkısı ve ortak aklıyla Çanakkale’nin tüm yönleriyle dünyaya tanıtılması, Çanakkale’nin Türkiye’de önde gelen tarih, kültür ve doğa turizm merkezlerinden biri haline getirilmesi, birden çok turizm destinasyonuna sahip zengin bir il olarak; dünya çapında örnek bir merkez haline getirilmesi konuları, çok katmanlı ve ayrıcalıklı özelliklere sahip bölgede yüzlerce yıldır var olan yürüyüş patikalarının köyler, antik şehirler, tarihi ve doğal mekanlarıyla belirlenip işaretlenerek ulusal ve uluslararası alanda tanıtılmasını amaçlayan 600 kilometrelik 19 etaplı 2 deniz, 2 yarımada, 2 körfez, 2 ada, 2 dağ, 1 boğaz, 47 antik kent, 11 ilçe ve 80 köyü kapsamaktadır.
Çanakkale Valiliği himayelerinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarla, Antik Troas bölgesine ev sahipliği yapan Çanakkale’de yüzlerce yıldır var olan yürüyüş patikaları ile bölge köyleri, antik şehirler, tarihi ve doğal mekanlar birleştirilecek. Dünyada çok bilinen, evrensel bir marka değeri bulunan, tarihi ve kültürel temaları içinde barındıran, toplamda 2 denizi, 2 yarımadayı, 2 körfezi, 2 adayı, 2 dağı, 1 boğazı, 47 antik kenti içine alarak 11 ilçe ve 80 köyden geçerek bütünsel 19 etabıyla 600 km’lik, 2 kıtayı birleştiren bir turizm destinasyonuna sahip dünyanın ilk ve tek yürüyüş parkurunun Çanakkale’de hayata geçirilmesi planlanıyor.
Hülya Öz