Turizm

Ekoturizm adı altında ağaç katliamına İtiraz

Çanakkale genelinde Ekoturizm adı altında tarım alanları kurban ediliyor ağaç katliamına yol açılıyor.

Çanakkale genelinde Ekoturizm adı altında tarım alanları kurban ediliyor ağaç katliamına yol açılıyor. Birçok tarım alanı bu proje adı altında imara açılırken, buna ağaçlık alanlar da dahil edildi. İl Genel Meclisi tarafından vize alan yerlerden biri de Merkez İlçeye bağlı Ulupınar Köyü’nün Yellice Mevkisindeki ağaçlık alan. Binlerce ağacın bulunduğu bu alana verilen imar izninin iptali için Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu İl Özel İdaresi’ne başvurarak ağaç katliamına “DUR” denilmesini istedi.
 
Dünyayı kasıp kavuran ve can almaya devam eden Korunavirüs, birçok alışkanlığı da değiştirdi. Kalabalık şehirlerde aylardır evlere hapsolan vatandaşlar daha çok doğaya yönelmeye başladı. Bu insanların yaşam alışkanlıklarına da değişiklik yaptı. Aynı şekilde dünya genelinde vatandaşların tatil anlayışı da değişti. Daha önce 5 yıldızlı otellerde tam pansiyonu seçen tatilciler, artık doğa ile iç içe olan butik tarzı yerleri tercih ediyor. Aynı şekilde vatandaşlar da apartman daireleri yerine doğa içinde müstakil ev istiyor.
İstekler bu yönde değişince en büyük ilgi  Doğası, tarihi, konumu ve havası ile büyük beğeni toplayan Çanakkale’ye ilgiyi artırdı. Dünyada az bölgeye nasip olan bu özellikleri barındıran Çanakkale son zamanlarda çok rağbet alıyor. Çanakkale Boğazı, Kazdağları, ve verimli tarım toprakları ile il ayrı bir yere sahip.
Türkiye’de köylerin nüfus sayısının şehir merkezindeki nüfusa oranın en fazla olduğu il Çanakkale. Bu oranda köylerin ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda köylerde hayvancılık ve tarım çok gelişmiş durumda. Buralarda yetişen hem tarım hem de süt ürünleri adeta birer marka konumuna geldi.
 
EKOTURİZM PATLADI
Köylerdeki bu verimliliğin yanında doğası ve havası da ayrı bir güzel. Durum böyle olunca son zamanlarda köylere olan ilgi arttı.
Köylere ilgi artması ile buralarda son zamanlarda ranta açılıyor. Köylerdeki imar kısmı ile il genel meclisi ilgileniyor. Son zamanlarda birçok köyde imar değişikliği yapıldı. Buralardaki imar değişikliği ise İl Genel Meclisi tarafından onaylanıyor. Yapılan başvuru sonrasında ilk önce İl Genel Meclisi İmar Komisyonu bölgeye giderek inceleme yapıyor. Yaptığı inceleme sonrasında bu imar değişikliği ele alınıyor. Komisyondan geçen imar değişikliği de genelde il genel meclisinden onay alıyor.
Başta İstanbul olmak üzere, bir çok yerden işadamları, ünlüler, siyasetçiler, Çanakkale genelindeki köylerde verimli tarım toprakları, ve ağaçlık alanları köylülerden satın alıyor. Bu satış işleminin ardından Ekoturizm adı altında İl Genel Meclisi’ne başvurularak imara açılması isteniyor. Daha önce gelen il genel meclisine gelen çok sayıda başvuruya onay çıktı.
Olayın basında yer almasının ardından özelikle CHP grubu tarım alanlarının Ekoturizm adı altında imara açılmasına karşı çıktı ve son yapılan il genel meclis toplantısında da bir başvuruya onay verilmedi.
 
FEDERASYON İPTALİNİ İSTEDİ
İl Genel Meclisi’nde imar izni verilen yerlerden biri de binlerce ağacın bulunduğu bir alan. Binlerce ağacın Ekoturizm adı altında imara açılmasına Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri  Federasyonu, İl Özel İdaresi’ne bir dilekçe ile başvurarak iznin iptal edilmesini istedi.
Federasyon Başkanı Bünyamin Nami Tonka tarafından verilen dilekçede şu ifadelere yer verildi, “Meclisinizce 5-2-2021 tarihinde alınan kararla
"İlimiz Merkez İlçe Ulupınar Köyü Yellice Mevkisi 108 ada 6 parsel için hazırlanan Turizm Alanı amaçlı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve Eko Turizm/Kırsal Turizm Tesis Alanı amaçlı 1/1000 ölçekli uygulama imar planı hakkında İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu iki karşı oya (Ömer Ar ve Nejat Önder)  ve Genel Meclisin oy çokluğu ile kabul edilmiştir.
İmara açılan yer, ilimizin en güzide ve ormanlık alanı içindedir. Bu arazide yaklaşık 11000 ağaç ve ağaçsı bitki ortadan kaldırılacaktır.
Bizim, İl Genel Meclisi Üyelerimizin hepsinin çevre ve doğa dostu olduğuna inancımız tamdır. Ancak, İl Genel Meclisinin aldığı bu karar müspet oy verenler hakkındaki olumlu görüşlerimizi değiştirmektedir. İl Genel Meclisimiz, ağaçları yok eden kararlar değil, ilimizde ağaç sayısını artırıcı kararlar almalı kanaatimizi muhafaza etmek istiyoruz.
Çanakkale için Çevre ve Doğa kıyımı olacak bu imar uygulamasına karşı olduğumuzu, bu kararın tekrar gözden geçirilmesini, bütün İl Genel Meclisi Üyelerinin yerinde inceleme yaparak karar vermesini talep ediyoruz. Bu kararın alınması için dosya takibi yapan ve anılan yere Eko Turizm yapacağız, diye ağaç katliamı yapmayı planlayan kişi, kuruluş, tüzel kişi, siyasi kişi her kimse, dosya sahibi ve yandaşlarının kimler olduğunun da tarafımıza iletilmesini, böylece Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu olarak çıkarttığımız dergimizde, bu çevre ve doğa düşmanlarını faş edeceğimizi en derin saygılarımla arz ederim.”
 
ÖZEN GÖSTERMESE ÇEVREYE ZARAR VERİR
Ekoturizm, çevreye zarar vermeden gerçekleştirilen, doğal ortamın sürdürülebilirliğini sağlayan ve yerel halkın sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlayan turizm türü olarak tanımlanıyor. Günümüzde ulaşım olanaklarının ve dünya genelinde refah seviyesinin yükselmesiyle birlikte turizm sektörü ciddi bir büyüme gösterdi.  Bu noktada turizmin bir alt alanı olan doğa turizmi de en hızlı büyüyen turizm türlerinden birisi oldu.
Ancak el değmemiş doğal yerlere yapılan bu turizm türünde, gerekli özen gösterilmediği takdirde, doğal çevrenin zarar görmesi kaçınılmaz oluyor.  Bu sebeple ortaya ekoturizm kavramı atıldı.
Günümüzde dünya genelinde gerçekleştirilen doğa turizminin büyük kısmı ne yazık ki ekoturizm tanımına uymuyor, doğaya zarar vermekte ve bu sebeple de sürdürülebilir bir turizm olmamakta. Doğa turizminin amacı, doğayı görmek olduğu için, bu turizm sonucunda doğanın zarar görmesi ilgili bölgedeki doğa turizmini sona erdirecek.
 
Arzu Baladur