Tarım ve Sanayi

TARIMDA KENDİ HİKAYESİNİ YARATTI: Çanakkale’nin gururu oldu

Tarımda kendi hikayesini yaratan, yetiştirdikleri ürünlerle marka olan 21 kadın; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Ankara’da düzenlediği organizasyonda bir araya geldi.

Tarımda kendi hikayesini yaratan, yetiştirdikleri ürünlerle marka olan 21 kadın; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Ankara’da düzenlediği organizasyonda bir araya geldi. Kaz Dağları’nda kurduğu çiftlikte Türkiye’nin prolin ve antioksidan derecesi en yüksek ballarını üreten Derya Demircan; binlerce kadın arasından seçilerek Çanakkale’nin gururu oldu.
 
TEŞEKKÜR ETTİ
Dünya Kadınlar günü etkinlikleri çerçevesinde ‘Ben yaptım sen de yaparsın’ sloganıyla düzenlenen organizasyonda Derya Demircan’la ilgili anısını paylaşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Derya hanımın ürettiği bal çok güzel bir şişe ve paketle elime ulaştı. Ben de işten iyi anlayan biri olarak şişeye kanmam. Hemen tadına baktım. Tadı  gerçekten çok iyi. Hanımefendiyi aradım çok teşekkür ettim. Gerçekten işini aşkla yapıyor” dedi.
 
TÜM BÖLGEYI GEZDİ
Programa konuşmacı olarak da seçilen Derya Demircan, “Girişimci bir kadın olarak beni fikir aşamasından uygulamaya attığım her adımda destekleyen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın böylesine kıymetli bir etkinlikte yer almaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum’ dedi.
İstanbul’da tekstil işiyle uğraşırken aracılığa merak sardığını ve çiftliğini Kaz Dağlarına kurduğunu belirten Derya Demircan, ‘Arıcılık işine girmeden önce uzun bir süre arıcılık ve apiterapi konusunda eğitimler aldım. Sonrasında arıcılığa en iyi nerede yapabileceğim konusunda Pervari’den Anzer’e Macahel’den Hizan’a pek çok bölgede araştırmalar yaptım, numuneler topladım. Ve sonunda Türkiye’nin prolin ve Antioksidan değeri en yüksek balının Kaz Dağları’ndan çıktığını görünce Tarım ve Orman Bakanlığımızın Genç Çiftçi Projesi kapsamında aldığım 30 bin lira hibe desteğiyle Kaz Dağları eteklerinde Bayramiç’te arı çiftliğimi kurdum” dedi.
 
MANUKA BALI’NA EŞ DEĞER
Kovanlarından elde ettiği ballarında en önemli etkenin yabani sarımsak olduğunu söyleyen Derya Demircan, “Dünyaca ünlü antioksidan değeri yüksek manuka balı özelliğini manuka bitkisinden alıyor. Bizim ballarımız ise değerini yabani sarımsaktan alıyor. Tesisimizin apiterapi merkezi olması için çalışmalarımız devam etmekte. Polen, propolis, arı sütü, apilarnil gibi arı ürünlerinin sağlık alanında kullanılması için de çalışmalar yapıyorum” diye konuştu.
 
ATALARIMIZDAN KIYMETLİ BİR MİRAS
Dünyada baldan sargı bezi bile üretildiğini söyleyen Demircan konuşmasını şöyle tamamladı: “Ben balımızı savaş zamanlarında yaraların iyileştirilmesinde kullanılan, saülık için çok faydalı bir ürün olarak Osmanlı kültüründen ve atalarımızdan devredilen kıymetli bir miras olarak görüyorum ve devletimizin desteğiyle bu mirasa sahip çıkabildiğim için çok mutluyum.”