Gündem

Demir: 'Pandemide Ağır Yara Alan Şoför Esnafı Gereken Fedakarlığı Yapıyor'

Coronavirüs sürecinde %50 kapasite ile çalışan ve son alınan kararla da bu çalışma sistemine geri dönen minibüs işletmecileri ekonomik yönden büyük kayıplara uğradıklarını ve yeniden uygulanmaya başlanan %50 yolcu kısıtlaması ile iş hacimlerinin tekrar düştüğünü söylediler

Coronavirüs sürecinde %50 kapasite ile çalışan ve son alınan kararla da bu çalışma sistemine geri dönen minibüs işletmecileri ekonomik yönden büyük kayıplara uğradıklarını ve yeniden uygulanmaya başlanan %50 yolcu kısıtlaması ile iş hacimlerinin tekrar düştüğünü söylediler. Minibüs işletmecilerin son durumunu değerlendiren Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir  bir süre önce yolcu taşımacılığı sektörü için alınan ve %50 kısıtlamayı kaldıran karara minibüs işletmecilerini mutlu ettiğini ancak mutluluklarının kısa sürdüğünü söyledi.

%50 KOLTUK KAPASİTESİ ŞOFÖR ESNAFINI ZOR DURUMDA BIRAKTI
Türkiye genelinde Coronavirüs vakalarının artması nedeni ile yasak ve kısıtlamaların arttırılması kararı alınırken özellikle bir süre önce %50 koltuk kısıtlaması kaldırılan ulaşım sektöründe alınan yeni kısıtlama kararları gereğinde %50 yolcu kısıtlaması geri geldi. Alınan yeni kısıtlama kararı ile yolcu taşımacılığı yapan şirketler kadar ilçeler arası ve ilçelerden merkeze yolcu taşımacılığı yapan minibüs sahipleri de etkilendi. Yolcu taşımacılığında %50 müşteri kısıtlamasına geri dönen minibüs işletmecileri yolcu kısıtlamasından dolayı  maliyetleri yine en üst düzeye çıktı. Artan maliyetlere birde Coronavirüs Pandemisi nedeni ile müşterilerin virüs kaparız korkusu ile tercih etmemeleri de eklenin de ulaşım sektörü yine büyük darbe aldı.

YENİDEN KOLTUK KISITLAMASI KARARI ÜZÜNTÜ YARATTI
Coronavirüs sürecinde %50 kapasite ile çalışan ve son alınan kararla da bu çalışma sistemine geri dönen minibüs işletmecileri ekonomik yönden büyük kayıplara uğradıklarını ve yeniden uygulanmaya başlanan %50 yolcu kısıtlaması işle iş hacimlerinin tekrar düştüğünü söylediler. Minibüs işletmecilerin son durumunu değerlendiren Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir  bir süre önce yolcu taşımacılığı sektörü için alınan ve %50 kısıtlamayı kaldıran karara minibüs işletmecilerini mutlu ettiğini ancak mutluluklarının kısa sürdüğünü Türkiye’de vaka sayılarının ciddi artması nedeni ile yolcu taşımacılığı yapan minibüsler’ de %50 yolcu kısıtlamasının geri gelmesinin sektörde olumsuz karşılandığını ifade ederek “1 Mart ikinci Yeni normalleşme süreci ile birlikte bir süreden buyana ilçeler arası ve Şehirler arası otobüslerde yürürlükte olan otobüs koltuklarının %50’ sinin kullanılması kararı değişmişti. İlçeler arası ve Şehirler arası otobüs yolculuğuna ilişkin yeni alınan kararda otobüslerdeki yüzde 50 kontenjan sınırlaması kaldırılmıştı. Bu karar esnaf açısından çok önemliydi %50 yolcu kapasitesi ile çalışma uygulaması esnafın büyük kayıplar yaşamasına  yol açmıştı. Uygulamanın kaldırılması hem şehirlerarası hem de ilçeler arası yolcu taşımacılığı yapan şoför esnafında büyük bir sevinçle karşılanmıştı. Bu karar şoför esnafının yeniden tam kapasite ile çalışacağından  dolayı Coronavirüs sürecinde  uğradığı zararı biraz olsun kapatmasına yarayacaktı. Ancak Hem Türkiye genelinde Hem Çanakkale’ de ki Çanakkale Vaka sayısı artışında Türkiye birincisi olduğunu da unutmamak lazım vaka artışı nedeni ile 1 Mart itibari ile yolcu Taşımacılığı sektöründe uygulamasına son verilen % 50 yolcu kapasitesi uygulaması maalesef geri geldi. Tabi taşımacılık sektöründe bulunan Şoför arkadaşlarımız alınan bu karar ile yine ağır bir yükün altına girmiş oldu. Yolculuklar %50 yolcu kapasitesi ile uygulanacak. Bu tabi bilet fiyatlarına yansıtılacak çünkü bu yükü tek başına ulaşım şirketleri ve şoför esnafı altından kalkamaz. Ulaşım dediğimizde artan maliyetleri, artan yakıt fiyatlarını ve şoför esnafının ödemekle yükümlü olduğu giderleri ve yıllık ödemeleri de göz önüne almamız gerekiyor. Tam koltuk kapasitesi ile çalışmaya başladığında şoför esnafı biraz rahat etmişti. Alınan karar uygulanıyor. Bu hastalığı yenmek için hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Umarım alınan önlemler ile Çanakkale’deki bu vaka sayısını azaltırız ve yolcu taşımacılığı yapan şoför esnafımız yine tam koltuk kapasitesi ile çalışmaya yeniden başlat.”dedi.
 
Hülya Öz