Gündem

Çanakkale’de Unutulan Lezzet Şimdi Tüm Dünyada

Atiye Laçin, Çanakkale’de yüzyıllar öncesinden kalan ve unutulmaya yüz tutan Mevlevi Tatlısı’nı tekrar gün yüzüne çıkardı ve tüm dünyayla buluşturdu.

Atiye Laçin, Çanakkale’de yüzyıllar öncesinden kalan ve unutulmaya yüz tutan Mevlevi Tatlısı’nı tekrar gün yüzüne çıkardı ve tüm dünyayla buluşturdu.

Çanakkale'de oturan girişimci Atiye Laçin, Mevlevihanelerde yapılan ve unutulmaya yüz tutmuş eski bir tat olan Mevlevi Tatlısı’nı evinde yapmaya başladı. Aynı zamanda anneannesinin yağsız, unsuz, şekersiz ve glütensiz tarifleriyle de yeni lezzetler üreten Laçin, bu ufak görünen girişimiyle birlikte tüm dünyaya lezzetlerini sunmaya başladı.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) üyesi kadın girişimci Atiye Laçin'in başarı hikayesi, 2004 yılında Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde başladı. Eşinin tayininin çıktığı Gelibolu'daki dünyanın en büyük Mevlevihane'sinden etkilenen Atiye Laçin, 'Mevlevilikte; az yemek nefis terbiyesidir.' felsefesinden yola çıkarak unsuz, yağsız, şekersiz, glütensiz, vegan Mevlevi tatlısını geleneksel yönteme sadık kalarak üretmeye başladı. 

Yaptığı araştırmalar sonucunda böyle bir ürünün 500 yıl önce yapıldığını ve Mevlevihanelerde ikram edildiğini öğrendikten sonra bu işi yapmaya karar veren Laçin, ortada ürün ve firma yokken insanlara kendisini kabullendirmenin oldukça zor olduğunu da söyledi.

Laçin, aldığı hibe ve desteklerle Organize Sanayi Bölgesi'nde kurduğu fabrikada dünya standartlarına uygun olarak ürettiği Mevlevi tatlısı başta olmak üzere, anneannesinden öğrendiği reçel ve sos çeşitlerini doğal ve organik bir şekilde geleneksel yöntemler ile üretiyor. Daha sonra bu ürünleri hem yurt içinde, hem de yurt dışında pazarlıyor.

NASIL YAPILIYOR?
Tamamen elle yapılan bu tatlıda; hurmalar tek tek ayıklandıktan sonra kıyılıyor ve koyu kıvama gelince, koyu kıvamdaki hurmanın içine baharat türleri ve ceviz koyulup karıştırılıyor. Karışım iyice yoğurulduktan sonra da küçük parçalar halinde elde şekil veriliyor.
 
Bünyamin Nami Tonka