Gündem

Tam kapanma öncesi 3 günlük tam açılma

Vaka artışını kontrol altına almak amacıyla Perşembe akşamından itibaren 17 Mayıs’a kadar tüm Türkiye’de tam kapanma uygulanacak.

Vaka artışını kontrol altına almak amacıyla Perşembe akşamından itibaren 17 Mayıs’a kadar tüm Türkiye’de tam kapanma uygulanacak. Tam kapanma kararının kamuoyuyla paylaşılmasının ardından kentte 3 gün boyunca hem sokaklarda hem de halk pazarlarında yoğun kalabalıklar oluştu.

Türkiye salgınla mücadelesini sürdürüyor.  Tüm Türkiye’de yeni il ile vakalar yükselişe geçti. Kentimiz ise Şubat ayından beri vaka artışında hız kesmeyerek geçtiğimiz hafta vakada birinci oldu. Artan vakalar sonunda 1 Mart’ta geçilen kontrollü normalleşme 14 Nisan’da son buldu. Kısmı kapanma uygulamasına geçildi. Türkiye’nin iki haftalık kısmi kapanma sürecinde ve kısmi kapanma tedbirleri sonrasında salgının artış hızı yavaşladı,  son günlerde ise düşüş eğilimine girdi.

Kentimizle birlikte Türkiye’de de vaka sayısında düşüş gözlendi. Fakat salgının kontrolünü ele almak amacıyla 26 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda halihazırda uygulanmakta olan kısmi kapanma tedbirlerine yeni önlemler eklenerek tam kapanma dönemine geçileceği duyuruldu. İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine "Tam Kapanma Tedbirleri" konulu genelge gönderdi.  29 Nisan Perşembe saat 19.00'dan itibaren 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00'e kadar sürecek tam kapanma döneminde ülke genelini kapsayacak şekilde uygulanacağı ifade edildi.

‘İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı’ tablosunda 100 bin kişide görülen vaka sayısı geçtiğimiz hafta Çanakkale’de 962’ye yükselerek Türkiye genelinde birinci olmuştu. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından yayınlanan Türkiye korona virüs risk haritasında geçtiğimiz hafta birinci sırada bulunan Çanakkale, bu hafta ikinci sıraya düştü.  

3 GÜNDE 4 PAZAR
Kısmı kapanma ile birlikte kentimizde özellikle her hafta kalabalıklar oluşan pazarın yükünü azaltmak amacıyla bir dizi tedbir alınmıştı. Buna göre İsmetpaşa Mahallesinde kurulan halk pazarının salı ve Cuma günü sadece meyve ve sebze satışı olmak üzere kurulacağı belirtilirken Çarşamba günü ise konfeksiyon tezgahlarına ayrıldı. Tam kapanma öncesi eski kararlar devam ederken kentte 3 gün üst üste 4 ayrı Pazar kuruldu. Tam kapanma kararının açıklandığı günün ertesi günü kurulan halk pazarındaki kalabalık, görenleri tedirgin etmeye yetti.

SON PAZAR BUGÜN KURULACAK
Kentteki vatandaşlar 2 haftalık tam kapanma öncesi 3 gün boyunca kurulan Halk Pazarına koştu,   ortaya tedirgin eden görüntüler çıktı. Salı günü İsmetpaşa’da kurulan Sebze meyve tezgahlarında kalabalıklar oluşurken Çarşamba günü kurulan konfeksiyon tezgahları da bir önceki günü aratmadı. Çarşamba günü Esenler Mahallesinde de kurulan pazarda sebze meyve tezgahları vatandaşların akınına uğradı. Bugün ise sabahın erken saatlerinden itibaren vatandaşlar kendilerini kentin sokaklarına attı. Tam kapanma öncesi bugün son kez İsmetpaşa Mahallesinde Halk Pazarı kurulacak.

POLİS DENETİM YAPIYOR
Çanakkale, vaka sayısında rekora ulaştıktan sonra kentteki denetimler arttırıldı. Pazar yerinde polis ve zabıta ekipleri, sık sık esnaf ve vatandaşları kontrol ederek bulaşı riskini en aza indirmek için denetim gerçekleştirdi. Öte yandan kentin işlek caddelerinde de polis gün boyu denetimlerini sürdürdü.

CADDELERDE KALABALIKLAR OLUŞTU
Kentin tüm caddeleri de tam kapanma öncesi vatandaşların akınına uğradı. Çarşı caddesinde hem mağaza hem de banka önlerinde yoğun kalabalıklar oluştu. Kentin yaya yoğunluğunun en fazla olduğu caddelerde vatandaşların mesafeyi hiçe saydığı görüldü.  Kentte 2 haftalık tam kapanma öncesi adeta 3 günlük tam açılma yaşandı. Kalabalıklar nedeniyle kentte bulaş artacak mı, ilerleyen günlerde verilere yansıyacak.

Arzu Baladur