Gündem

Hobilerini işe çevirdiler

Türkiye’nin farklı üniversitelerinde eğitim gören pandemi döneminden dolayı Çanakkale’de bir araya gelen Sena Nur Kaya, Neslihan Fidan, Ecem Naz Güder, İzlem Sude Salman isimli dört kız arkadaş hobilerini işe çevirdi.

Genç girişimciler el yapımı yaptıkları mumları internet üzerinden ‘Mormo Candles ‘ ismiyle satışa başladı.
Bir günde en çok altı ya da yedi tane özel kalıplar eşliğinde yapıla bilinen, özel istek üzerine çiçek, boncuk gibi süslemelerle satıcılara ulaşan mumlar Çanakkale’de yoğun ilgi görmeye başladı.

7 yıllık arkadaş olduklarını ve mum yapmanın ortak zevkleri olduğunu ifade eden Pamukkale Üniversitesi   Biyomedikal Mühendisliği öğrencisi Sena Nur Kaya, “Dördümüz hep beraberdik hep bir şeyler üretmek istedik. Birçok fikir aklımızdan geçti. Kendimizde mumu çok sevdiğimiz için sürekli satın aldığımız için mum yapalım dedik. Araştırdık nasıl yapılıyor daha iyi yapabiliriz ki öne çıkabiliriz. Bu şekilde bir girişimcilik fikri düşündük. 2-3 ay araştırdıktan sonra başlamaya karar verdik. Bu şekilde başladık” diye konuştu.

Mum yapmayı çok fazla istedik
Hepsinin ilgisini çektiğini ve araştırmaya başladıklarını söyleyen İzmir Bakırçay Üniversitesi Elektirik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Neslihan Fidan, “Pandemiden sonra her buluşmamızda üniversiteye gidemiyoruz. Elimiz kolumuz bağlı sıkılıyoruz. Staj imkanı içinde daha erken ne yapabiliriz diye çok konuşuyorduk. Bu fikir hepimizin aklına çok yattı. Mum yapmayı çok fazla istedik. Hepimizin ilgisini çekti ve araştırmaya başladık. Ondan sonra her şey gelişmeye başladı” dedi.  

Biz sizin için her şeyi yaparız, yardımcı oluruz dediler
Aileleri tarafından desteklendikleri ifade eden 9 Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü öğrencisi Ecem Naz Güder, “Ailelerimiz de bizi az çok evde görüyorlardı. Evde sıkıldığımızı online eğitimde devam etmeye çalışıp ama yine de eve kapandığımızın farkındaydılar. Onlara ilk söylediğimizde kesinlikle desteklediler. Biz sizin için her şeyi yaparız, yardımcı oluruz dediler. Onlar sonuna kadar desteklediler. Bizde iki üç ay araştırınca onlarda bize güvenip tamam deyip biz de başladık” şeklinde konuştu.

Çanakkale halkı bizi destekliyor
Çanakkale’de insanların çok fazla destek verdiğini ifade eden Nişantaşı Üniversitesi Psikoloji İzlem Sude Salman, “Genç girişimci olmamızdan dolayı insanlar ilgileniyorlar. Çanakkale’de gençler olarak bir iş yapılmaya başlandığı zaman insanlardan çok fazla bir destek geliyor. Başladığımız andan beri Çanakkale halkı beğeniler giderek artıyor. Yaptığımız mumları elden teslim ettiğimiz zaman aldığımız geri dönüşler bizlere karşı olan sevgi dolulukları güzel Çanakkale halkı bizi destekliyor. Bu da çok hoşumuza gidiyor” şeklinde ifade etti.

Gün İçerisinde 5-6 Adet Yapabiliyoruz
Süslü mumların  daha rağbet görmeye başladığını ifade eden  Sena Nur Kaya, “Ham maddesi soya katı bir şekilde geliyor. Biz onu kesip parçalıyoruz. Daha sonra eritmeye başlıyoruz. Eritme esnasında kokusunu, rengini yapıyoruz. Kalıba dökülmeyecekse 4-5 saat bekliyoruz. Kaba dökülecekse kabı ısıtıp tekrar döküyoruz. Bu şekilde soğumasını bekliyoruz. Soğuma esnasında herhangi bir sıcaklık farkı ve masanın oynamaması gerekiyor. Bunlara dikkat ederek gün içerisinde 5-6 adet yapabiliyoruz. Bir amber kavanozumuzun tanesi 6-7 TL, içine giden soya kokusuyla 30 bulabiliyor. Bunun kutusu, süsleri var bir tanesini 30-40 TL’ye mal ettiğimizde var 20 TL’ye mal ettiğimizde var. Kendi tercihimiz olarak düz mum yapıyorduk. Daha sonra müşterilere verdikçe onlardan çiçek koyarsanız daha iyi olur, buna sarı, mavi renk gibi söyledikten sonra bizde süslemelere başladık. İnternet üzerinden bu özelliği de sunmaya başladık. Müşterilerimiz istekte bulunuyor. Mavi çiçekli olsun, rengi mavi olsun diye seçenekler belirliyorlar. Süslü şeyler daha rağbet görmeye başladı” şeklinde konuştu.

Marka Olarak Büyümek İstiyoruz
Arkadaşlarının da destek verdiğini açıklayan Ecem Naz Güder, “Arkadaşlarımız kendi aramızda dalga geçiyoruz ama esprisine işin bize bir şey söylediklerinde bizde gülüp eğleniyoruz ama onlarda sosyal medyadan kesinlikle bizi takip ediyorlar. Bize oldukça yardımcı olup, arkadaşlarımız bizi destekliyor. Yeni şeyler yapmak hep bizim içimizde bir istek var. Piyasaya bakıp araştırıyoruz oradan öğrendiğimiz şeyleri kendimize eklemek istiyoruz. Müzikli kavanozlardaki mumlara insanlar çok rağbet ediyor. Notlu, boncuklu mumlardan eklemek istiyoruz. Marka olarak ta birazcık ta ileriki zamanda oturduktan sonra farklı ürün olarak ekleyip marka olarak büyümek istiyoruz. Daha bir aylık bir markayız. Geri dönüşler geldikçe biz eklemeler yapıyoruz. R akşam ne yapsak diye düşünüyoruz. Bulduklarımızı birbirimize atıyoruz. Yeni fikirlerde zaten aklımızda bunların hepsini yavaş yavaş rayına sokacağız” diye konuştu.

Şirketimiz her şeyi barındırsın istiyoruz
Birikim sağlayınca farklı şeyler yapmak istediklerini ifade eden Sena Nur Kaya, “Mumların içine bir şey koymak maliyeti arttırdığı için bizde yeni olduğumuzdan dolayı önce insanların bize güvenmesi lazım güven arttıktan sonra maliyeti yüksek ürünleri yapmayı düşünüyoruz. Zaten ismimizi Mormo Candles olarak şirket gibi her şeyi barındıracak gibi sadece mum olmasın diye her şeyi barındırsın istiyoruz. Belki hediye kutuları yapmak istiyoruz. Pandemi devam ederse yapmak istediğimiz çok fazla park imkanımız var. Oralar için insanların piknik sepeti tarzı insanların hoşuna gidecek, onların anını güzelleştirecek bir paket servisle piknik sepeti düşüncemiz var. Hediye paketleri gibi ürünler birazcık birikim sağladıkça bunlar olacak” dedi.

Damla Şener Okdaş