Tarım ve Sanayi

Yenice çileğinin hasadı başladı

Geçtiğimiz yıl 30 bin ton çilek üretimi gerçekleştirilen Yenice ilçesinde çilek hasadı başladı. Üreticiler bu yıl hasadın geçtiğimiz yıla göre daha verimli olduğunu ifade ediyor.

Geçtiğimiz yıl 30 bin ton çilek üretimi gerçekleştirilen Yenice ilçesinde çilek hasadı başladı. Üreticiler bu yıl hasadın geçtiğimiz yıla göre daha verimli olduğunu ifade ediyor.

Kazdağları'nın eteklerinde üretilen Yenice çileklerinin ilk hasadı çilek mevsimine az bir süre kala  Covid-19 tedbirleri kapsamında uygulanan tam kapanmanın günlerinde gerçekleştirildi.

Bölgenin kırmızı altını olarak bilinen Yenice çileği, tadı, kokusu ve görüntüsüyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Çanakkale’de çilek üretimi Türkiye’nin yüzde 6’sını karşılıyor. Çanakkale’deki çileğin ise büyük çoğunluğu Kazdağlarının eteklerinde yer alan Yenice ilçesinde yetiştiriliyor.
Türkiye’de 180 bin dekar alanda yıllık 550 bin ton çilek üretimi yapılıyor. Çilek sezonu Haziran ayında başlıyor ve 5 ay devam ediyor. Kapalı alanda üretilen çileklerin ise ilk hasadı başladı. Kapalı alanlarda, seralarda üretilen çilekler 7 ay kadar tüketiciye sunuluyor.

BAYRAM HAVASINDA HASAT
Yenice çileğinin en önemli özelliği üzerindeki tohumlarının altın renginde parlaması… Yenice’nin dillere destan çileği toplanmaya ve tüketiciyle buluşmaya başladı. Çoğu kişinin en sevdiği meyvelerden olan çileğin ilk hasadı Yenice’de bayram havasında devam ediyor. Hasat 7 ay boyunca devam edecek. İlk turfanda çileğin fiyatı 15 liradan tüketiciye ulaşıyor.

Geçtiğimiz yıl 30 bin ton çilek üretilirken üreticiler geçen yıldan bu yana  bu yıl daha fazla hasat beklendiğini belirtiyor. Üreticiler ilk turfanda çileklerden memnun olduklarını ifade ettiler.

ÇİLEKLER YOLA ÇIKACAK
Bölge ekonomisine de büyük katkılar sağlayan çilek üretimi için, Çilek üreticisi Ali Demirel, ‘’Şu  anda topluyoruz, Çanakkale’ye gideceğiz. Oradan sonra bir iki arkadaşın siparişi var onları vereceğim. Pazarlar kapalı açık olsa pazara gideceğiz. Telefonla sipariş alıyoruz. Çanakkale’ye de geliyoruz’’ diye konuştu.

Kazdağlarının eteklerindeki çileğin bereketli olduğunu ifade eden Demirel, ‘’Havasından suyundan kaynaklanıyor herhalde. Kazdağlarının eteklerinde havası temiz, yakın yerleşim yeri yok, suyumuz temiz. Bundan kaynaklandığını düşünüyorum’’ dedi.

Hasadın süresi hakkında bilgi veren Demirel, ‘’7 ay devam eder örtü altında. Açıkta çabuk biter. Yağmurlar yağınca bozuluyor çilek’’ dedi.
 
Muzaffer Cirtel