Gündem

Vakalarda istikrarlı düşüş

Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında Çanakkale’deki riski temsil eden kırmızılıklar tam kapanmadaki sıkı tedbir ve denetimlerle hızla azalıyor.

Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında Çanakkale’deki riski temsil eden kırmızılıklar tam kapanmadaki sıkı tedbir ve denetimlerle hızla azalıyor. Vaka sayısında Çanakkale’nin birinci olmasının ardından uygulanan tedbirler kentteki vaka yoğunluğunu yarıya düşürdü. Kent haritasında  mavilikler görülmeye başladı.
Kentimiz vaka sayısı haritasına göre nüfusa oranla en çok vaka artışının görüldüğü il olarak kaydedilmesinden sonra Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması risk haritasında yüksek riski temsil eden kırmızı renk ile kaplanmıştı. Açıklanan son Koronavirüs risk haritasında 'çok yüksek risk' grubu 'kırmızı kategori'de yer alan Çanakkale'de İllere göre 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritasına göre Çanakkale'de vaka sayıları düşmeye devam ediyor. Son verilere göre Çanakkale vaka yoğunluğunda dördüncü sıraya geriledi. 8 Şubat’tan bu yana ilk kez 10-16 Nisan dönemi düşüş görülmüştü. 24-30 Nisan tarihleri arasında da kentteki vaka sayıları yarı yarıya indi.

HARİTADA MAVİLER GÖRÜNMEYE BAŞLADI
Artan vakalar sonunda ülke genelinde bir takım tedbirler uygulanmaya başlandı.  Önce kısmi kısıtlama ardından ise tam kapanma genelgesi yayınlandı. HES Yoğunluk haritası verilerine göre Çanakkale’de Şubat ayından beri bugüne kadar vakalar yükselmeye devam ederken ilk kez bu hafta alınan tedbirler ile vaka sayısında büyük bir azalma kaydedildi. Kısmi kısıtlama ve 29 Nisan itibariyle uygulanmaya başlanan tam kapanma ile birlikte kentliler daha evlerinde kalmaya başladı. Denetimler de sıklaşınca HES haritasında beklenen oldu. Tüm ilçelerde yarı yarıya düşüş gözlnedi. Knet genelindeki kırmızı alanlar yerini yeşil ve az riski temsil eden mavilere boynamaya başlandı.  
Vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek, Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını geçtiğimiz yılın Mart ayı itibarıyla kullanıma sundu. Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan 5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor.
KIRMIZILIKLAR YOK OLUYOR
Çanakkale’de Yüzbinde insidans haritası açıklandıktan sonra tehlikenin boyutu gözler önüne serildi. Öte yandan risk, HES haritası verilerine de yansıdı. Haritada 12 ilçenin tamamı riski temsil eden kırmızı ile gösterilmesinin ardından uygulanan tedbirler sonuç vermeye başladı.  Şubat ayından önce adalarda hiç vaka görülmezken Şubat ayı ile birlikte adalarda da salgının boyutu arttı. Son verilere göre ise hiç vakası olmayan ilçe yok. Öte yandan adalardaki salgının boyutu çok hafifledi. Tedbirlerin ve denetimlerin sıkılaştırılması kentteki salgının boyutunu küçültüyor.
VAKA ARTIŞI OLAN İLÇE YOK
Tam kısıtlamaların uygulanmaya  başlamasıyla kısmı kısıtlamada azalma gözlenen ilçeler Ezine, Gökçeada, Bozcaada ve Yenice iken geçtiğimiz hafta Merkez ilçe ile beraber diğer ilçelerde de vakalar azalmaya başladı. Bu hafta ise vaka sayısındaki düşüş hız kazandı. Çanakkale’de vaka yoğunluğu yarı yarıya azaldı.  Yeni uygulanan tedbirlerden sonra vakada artış yaşanan ilçe kaydedilmedi. Denetim ekiplerinin sıkı denetimleri ile birlikte Çanakkale genelinde vaka sayılarında düşüşler devam ediyor.
Hülya Öz