Turizm

'Haziran ayına kadar çok somut düşüşlere ihtiyacımız var'

Vaka sayılarındaki düşüşler turizmcilerin umutlarını yeşertti.

Vaka sayılarındaki düşüşler turizmcilerin umutlarını yeşertti. Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, önümüzdeki sürecin çok kritik olduğunu ifade ederek, ’’Yurtdışı turizm hareketini olumlu yönde seyretmesi için 5 binin altındaki rakamlardan bahsetmemiz gerekiyor’’ dedi.

1 buçuk yıla yakın süredir işleri durma noktasına gelen turizmciler için tam kapanma sürecinde vaka sayısında gözlenen düşüşler yaz sezonu için olumlu ir tablo çiziyor. Öte yandan vaka sayılarındaki düşüşün 5 binin altına inmesi bekleniyor.

‘’5 BİN RAKAMININ ALTINA İNMEMİZ GEREKİYOR’’
Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, tam kapanma sürecinde vaka sayısındaki düşüşleri değerlendirerek, ’’ Şu anda kısıtlamalar devam ediyor. Dolayısıyla vaka sayılarının azalmasıyla ilgili sonuçları henüz gözlemlemiş değiliz. Bu arada tabii mevcut seviye daha yeterli bir seviye değil. Şu anda 20 binler civarındayız. Burada sürdürülebilir bir hareketten bahsetmek için 5 binlerin altını görmemiz gerekiyor. Özellikle yurtdışı merkezli söylüyorum. Yurtdışı turizm hareketini olumlu yönde seyretmesi için 5 binin altındaki rakamlardan bahsetmemiz gerekiyor. Dolayısıyla şu anda kısıtlama tedbirleri ve buna bağlı alınan sıkı önlemler sürecin olumlu yönde evrilmesi için bir harekete vesile oldu ama şu anki durum henüz olumlu bir tepkiyle karşılanmış değil. Çünkü dediğim gibi burada daha sürecin tamamlanması ile ilgili biraz daha vaktimiz var. 5 bin rakamının altına inmemiz gerekiyor ki yurtdışı turizm hareketinde bir derin nefes alalım ve bunun gerçek rakamlara dönüştüğünü turist haberlerine dönüştüğünü hep birlikte şahit olalım’’ dedi.

‘’ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇ ÇOK KRİTİK BİR SÜREÇ’’
Başkan Aydeğer, şu anda bir turizm hareketliliğinin olmadığını belirterek ‘’Vaka sayılarındaki yüksek artış tam aksi birçok tur operatörlerinin turlarını ertelemesine iptal etmesine, birçok turistin programlarını iptal etmesine neden oldu. Bu sebeple önümüzdeki süreç çok kritik bir süreç. Bizim mutlak suretle haziran ayına kadar çok somut düşüşlere ihtiyacımız var. Ve bunun doğru bir şekilde iletişimini yapıyor olmamız lazım. Tabi ki dış pazarla ilgili mevsim ve sezon gereği belirli bir daha önce planlanmış programlar başladı ama çok cılız şu an geçmiş yıllarla kıyaslandığında 2020 değil, öncesi için bunlar birbiri ile kıyas edilemeyecek kadar çok düşük sayıda bir misafir sayısından bahsediyorum. Bu sebeple mutlak suretle vaka sayılarının sürdürülebilir yönetilebilir, 5 bin sayısının altına inmesi burada çok çok önemli. Burada iç Pazar da ülke turizmimiz açısından da çok önemli bir nokta ama tabi ki bu süreç 17 Mayıs’a kadar süregelen bir sokağa çıkma kısıtlaması söz konusu sonrasındaki süreç insanların plan yapmasını da zorlaştırdı. Tahmin diyoruz ki haziran ayı ile beraber iç pazarda da bir hareketlenmenin olacağı yönünde öngörümüz. Tabi inşallah bu vaka sayılarında bahsettiğimiz sayıların altına ineriz ve bizler için çok önemli olan balkan coğrafyasından gelecek olan misafirlerin de hareketi yine buradaki sayıların aşağıya inmesiyle daha hızlı olacağını düşünüyoruz’’ diye ifade etti.

‘’1 BUÇUK YILA YILA YAKIN SÜREDİR SEKTÖR İŞ YAPAMIYOR’’
Tüm Türkiye’de Mart ayında rekora koşan vaka sayıları üstüne tam kapanmanın uygulanması ile birlikte turizmde bir güvensizlik ortamı oluştu. Vatandaşların yüksek vaka sayılarından hala tedirgin olduğunu ifade eden Aydeğer,  ‘’Şu an mayıs ayı ile ilgili olan rezervasyonların daha önce geçmiş aylarda gerçekleştirilen mayıs ayına ait rezervasyonların birçoğu iptal oldu. Haziran ayı ile ilgili olarak da şu an gerek seyahat severler gerek ilgili seyahat acenteleri ve tur operatörleri daha temkinli hareket ediyorlar. Çünkü herkes sonuçları görmek istiyor. Tahmin ediyorum haziran ayı ile beraber eğer bu vaka sayılarındaki düşüş somut ve kalıcı hale geldiği takdirde özellikle yurtdışı coğrafyadan balkanlar başta olmak üzere bir hareketin olacağına inanıyoruz. Hepimiz bu noktada bütün turizm camiası çok ciddi derecede olumsuz etkilendi bu süreçten çünkü neredeyse 1 buçuk yıla yıla yakın süredir sektör iş yapamıyor. Birçok işletme kapalı veya nerdeyse kapasitelerinin yüzde 10 gibi çok düşük seviyelerinde hizmet gösteriyorlar. Bu özel dönem içerisinde baktığımızda da maalesef rakamlar son derece düşük. İşletmeler çok çok düşük doluluklarla anca ayakta kalmaya çalışıyorlar masraflarının çıkartıyorlar diyemem maalesef birçoğu zarar ediyor’’ şeklinde konuştu.

‘’İSTENİLEN SEVİYELERİN ALTINA İNERSE EN AZINDAN HAZİRANIN İKİNCİ YARISI KURTULUR’’
Önceki yıllarda kentimizdeki yaz yoğunluğu Mart ayında başlıyordu. Çanakkale tatil sezonunu mart ayında açarken 1 yılı aşkın süredir turist sayıları yüzde 10 civarında seyrediyor. Aydeğer, yaz sezonu için yapılan otel rezervasyonlarının şu an beklenen düzeyde olmadığını belirterek, ‘’Bütün tesisler yaza haziran ayı ile birlikte bölge tesisleri hepsi rezervasyon için açıklar ama Haziran ayı için öngörülen yoğunluk istenilen düzeyde değil şu anda. Temmuz ayında yoğunlaşıyor rezervasyonlar Temmuz ağustos ayında yoğunlaşıyor Haziran ayında herkes temkinli. Çünkü içinde bulunduğumuz bu süreçle alakalı bu rakamlar mayıs ayı sonuna kadar istenilen seviyelerin altına inerse o zaman en azından haziranın ikinci yarısı kurtulur. İlk yarısında insanların hemen aksiyon almasını beklemek mümkün olmayabilir. Ama Haziran’ın ikinci yarısı hızlanmaya başlar’’ dedi.

Arzu Baladur