Gündem

17 günlük kapanmanın sonunda sokaklar doldu

Tüm ülke genelinde uygulanan tam kapanmanın sona ermesinin ardından dün (17 Mayıs) tüm cadde ve sokaklar vatandaşların akınına uğradı.

Tüm ülke genelinde uygulanan tam kapanmanın sona ermesinin ardından dün (17 Mayıs) tüm cadde ve sokaklar vatandaşların akınına uğradı. Çarşı caddesindeki dükkan ve bankaların önünde kimi zaman sosyal mesafenin bozulduğu uzun kuyruklar oluştu.  

İllere göre 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritasına göre Çanakkale'de vaka sayıları düşmeye devam ediyor. Sağlık bakanlığı tarafından paylaşılan son insidans haritasına göre Çanakkale vaka yoğunluğunda 24’üncü sıraya geriledi. 8 Şubat’tan bu yana ilk kez 10-16 Nisan dönemi düşüş görülmüştü. 24-30 Nisan tarihleri arasında da kentteki vaka sayıları yarı yarıya indi. Kent genelindeki istikrarlı düşüş ise devam ediyor bu hafta ile birlikte vaka sayısı 233,59 olarak kaydedildi. Tam kapanmanın da etkisiyle vaka sayıları her geçen gün azalmaya devam ediyor. Ramazan bayramını da kapsayan 29 Nisan’da başlayarak 17 Mayıs’a kadar süren 17 günlük tam kapanmanın sona ermesinin ardından dün sokaklar ve caddeler vatandaşların akınına uğradı. 17 gün boyunca evde olan herkes pazartesi gününü sokakta geçirdi.

VAKALAR DÜŞÜYOR
2020 Aralık ayından beri hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaları tüm ülkede uygulanıyordu. Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası açıklanan ‘Yeni Kontrollü Normalleşme Süreci’ne göre ilimizdeki vaka yoğunluğu göz önüne alınarak kısıtlamalar azaldı. Esnaf bir süredir kapalı tuttuğu dükkanını açarken, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması sadece Pazar günü olarak belirlendi. Yeni kontrollü normalleşme sonunda vaka sayıları yükselmeye başlayınca İçişleri Bakanlığı kısmı kısıtlama uygulanmaya başladı. Kısmi kısıtlamaya göre kafeler ve restoranlar yeniden kapanırken mutasyonlu virüs sebebiyle artan vakalarla Ramazan bayramında salgının kontrolünü kaybetmemek amacıyla 29 Nisan’da başlayacak olan 17 günlük tam kapanma uygulanmasına karar verildi. Tam kapanma kapsamında bir çok işyeri kapanırken sokağa sadece izin belgesi olan çalışan kesimin çıkmasına izin verildi. 17 gün boyunca evlerinde kalan vatandaşlar sayesinde vaka sayılarında büyük ölçüde düşüşler görüldü.

ÇARŞIDA YOĞUN KALABALIK
Öte yandan tam kapanmanın dün sona ermesiyle birlikte kademeli normalleşme başladı. Kentte yaşayan çoğu vatandaş tam kapanmanın ardından kendini sokaklara attı. Vaka sayısındaki düşüşe karşın dün kentin işlek caddelerindeki yoğunluk tedirginlik yarattı. Kentin yaya yoğunluğunun en fazla olduğu çarşı caddesinde vatandaşların mesafeyi hiçe saydığı görüldü. Çarşı caddesindeki dükkan ve bankaların önünde kimi zaman sosyal mesafenin bozulduğu uzun kuyruklar oluştu.  Tam kapanma sonrasında çarşıda gözlenen kalabalığın vaka sayısında artışa neden olması konusunda bir korku yaratıyor.

SAHİLLER 1 HAZİRANDA AÇILACAK
Çarşı caddesindeki kalabalığa karşın sahil bandı henüz açılmadı. Korona virüs tedbirleri kapsamında park, bahçe ve sahillerin 1 Haziran Salı gününe kadar kapalı olacağı bildirildi.

Tüm Türkiye genelinde 17 süren tam kapanma süreci son buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kademeli normalleşme sürecini aktarmasının ardından, Çanakkale’de  tüm gözler uzun süredir kapalı olan park, bahçe ve sahillere çevrilmişti. Ancak İl Hıfzıssıhha Kurulu kentte yer alan sahil ve parkların 1 Haziran Salı gününe kadar kapalı kalmasına karar verdi.

Konuya ilişkin İl Hıfzıssıhha Kurulu kararında, “İlimiz merkezi ve Kepez Belediyesi ile mücavir alanlarındaki tüm sahil bantları (Kordon, İskele Meydanı, Yeni Kordon, Kepez Sahil Bandı, Güzelyalı Sahil Bandı, Dardanos Sahil Bandı dahil) ile park ve bahçelerde (Özgürlük Parkı ve Halk Bahçesi dahil) teması ve yoğunluğu önlemek için 1 Haziran 2021 saat 05.00’e kadar vatandaş girişlerinin kapalı kalmasının devam etmesine oy birliği ile karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Karar doğrultusunda 15 Nisan günü polis bariyerleriyle çevrilerek kapatılan kordon boyunda dün kademeli normalleşme ile birlikte bazı vatandaşların açık buldukları yerlerden girerek yürüyüş yaptığı görüldü. Öte yandan, Kademeli normalleşme süreci kapsamında polis, jandarma ve zabıta ekipleri, korona virüs tedbirlerine karşı yaya ve araç sürücülerini bilgilendirmeye devam ediyor. Kent merkezinde trafik polisleri özellikle toplu taşıma araçlarını durdurarak, dezenfektan evraklarını kontrol etti. Sosyal mesafe ve maske konusunda uyarılarda bulundu. Belirlenen sayıda yolcu almaları konusunda sürücüleri bilgilendirdi. 

Bünyamin Nami Tonka