Gündem

Sarıçay’ın kirlilik sorununa bir de müsilaj eklendi  

Çanakkale Boğazı'nda bir süredir var olan sahil bandını boydan boya kaplayan deniz salyası olarak da bilinen müsilaj, son dönemlerde iyice arttı.


Çanakkale Boğazı'nda bir süredir var olan sahil bandını boydan boya kaplayan deniz salyası olarak da bilinen müsilaj, son dönemlerde iyice arttı. Etkili lodos sebebiyle Sarıçay’a da sızan müsilaj, kentin her çevresinde etkisini sürdürürken kentliler müsilaj tehdidine karşı bir an önce önlem alınmasını bekliyor.

Sarıçay, kentin içme suyunu karşılayan Atikhisar barajından başlayıp Çanakkale Boğazı’ndan denize akıyor. Normal şartlarda dere ve çayların geçtiği şehirlere güzellik katıyor. Sarıçay ise tam tersine insanları kaçırıyor. Görüntüsü, kokusu ve çöpleri ile adeta istenmeyen bölge ilan edilmiş durumda. Sarıçay sorunlarına yeni sorunlar eklemeye de devam ediyor. Tüm Marmara bölgesinde sıklıkla görülen müsilaj sorunu son birkaç aydır Çanakkale Boğazında da görülmeye başladı. Deniz üzerinde beyaz bir görüntü oluşturan ve kötü koku yayan deniz salgısı bir diğer adıyla müsilaj görenleri tedirgin ediyor. Müsilajın yoğunluğu geçtiğimiz günlere göre artarak,  Çanakkale İskele ve kordon boyu komple deniz salyası ile kaplanmasının ardından müsilaj, lodosun etkisiyle kent merkezinden geçerek Sarıçay’ı da etkisi altına aldı.

Kenti ikiye bölen Sarıçay’ın sorunları bitmiyor. Kirliliği ile sıkça gündeme gelen, Sarıçay’da bu kez de müsilaj sorunu ortaya çıktı. Deniz salyası olarak da bilinen müsilaj, boğazın belli bölgelerinden sonra, lodosun etkisiyle kent merkezinden geçen Sarıçay'ı da kapladı. Sarıçay'daki manzarayı gören vatandaşlar, çayın bu halini cep telefonlarının kameralarıyla fotoğrafladı.
Uzmanlar müsilajın sebebinin Hava sıcaklıklarının değişimine bağlı olarak  kirlilik ve deniz suyu sıcaklığının neden olduğunu belirtiyor.  Marmara Denizi’nin yanı sıra Çanakkale Boğazı'nda da 3 aydır etkili olan müsilaj, endişelendiren görüntüsünün yanı sıra, avcılığı ve deniz canlılarını da olumsuz etkiliyor. Deniz salyası, hem balıkçıların avlanmasını etkilerken diğer yandan da balık popülasyonunu ciddi boyutta tehdit ediyor.
BALIKÇILAR İSYAN EDİYOR
Av yasağının olduğu dönemde sadece olta balıkçılığı yapılıyor. Zaten av yasağının olduğu dönemlerde zor avlanan balıkçılar müsilaj tehditi ile birlikte oltalarının çamurla kaplandığını ve balık tutamadıklarını ifade ediyor. Kentte balıkçılık yapan Davut Avcı, deniz salyasının lodosun etkisiyle Sarıçay'a girdiğini söyleyerek, “Daha önceden böyle bir pislik görmedik. Belirli zamanlarda oluyordu. Denize çıktığımız zaman ağlarımızı atıyoruz. Denize bıraktığımız ağlar çamur olarak çıkıyor. Ağlara balık vurmuyor. Balıkçıların bir kısmı denize çıkamıyor. Olta balıkçıları denize attığı oltalar çamurla kaplanıyor. Bu büyük bir pislik. Çanakkale’de bize çok zararı var” şeklinde konuştu.
KİRLİLİĞİ İLE HEP GÜNDEMDE
Sarıçay kenarındaki yoğun çevre kirliliği yıllardır gündemden düşmüyor. Deniz ile çayın birleşim yeri olan Sarıçay’ın, denetim yetersizliği nedeniyle çevresi tamamen çöplüğe döndü. Burada başlayan pislik şehir içindeki alanda yayılmış durumda. Uzun bir süredir süregelen bu problem karşısında şikayetlerini defalarca dile getiren vatandaşlar, önlem alınmamasından yakınırken sorunlarına bir de müsilaj eklendi. Çevre sakinleri ve kentiler müsilaj tehdidine karşı yetkililerin bir an önce çalışma başlatmasını talep ediyor.
Muzaffer Cirte
Foto: İHA